ροή ειδήσεων

Φοροδιαφυγή σε τουριστικά σκάφη καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ


Ο Ν.4256/2014 θεσπίστηκε για να υπηρετήσει συγκεκριμένα εφοπλιστικά.... συμφέροντα και μείωσε αισθητά τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών, τονίζουν οι ναυτεργάτες

Στη φοροδιαφυγή και στην απώλεια θέσεων εργασίας ναυτεργατών έχει οδηγήσει η εφαρμογή του νόμου 4256/2014 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μ. Βαρβιτσιώτη και εφαρμόζεται στα επαγγελματικά σκάφη από 75 έως 5000 κοχ (κόροι ολικής χωρητικότητας). Ο συγκεκριμένος νόμος μείωσε αισθητά τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών στα τουριστικά-επαγγελματικά σκάφη όπως και το προσωπικό του μηχανοστασίου ανάλογα με την ιπποδύναμη της μηχανής.

Αυτά καταγγέλλει το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, υποστηρίζει ότι ο ν. 4256 «περί τουριστικών πλοίων και άλλες διατάξεις» θεσπίστηκε για να υπηρετήσει συγκεκριμένα εφοπλιστικά συμφέροντα και τονίζει ότι έπειτα από ενάμιση χρόνο εφαρμογής του διαπιστώνει τα εξής:

1. Τα πλοία αυτά, που διακινούν χιλιάδες επιβάτες σε όλα τα ελληνικά νησιά σε καθημερινή βάση για περίπου 7 μήνες, με τις νέες συνθέσεις έχουν πλέον μειωμένο εργατικό κόστος στο ναυτεργατικό προσωπικό έναντι των δρομολογημένων επιβατηγών πλοίων και ειδικά αυτών άνω των 30 ναυτικών μιλίων.

2. Υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή, αφού δεν κόβουν εισιτήρια γιατί έχουν απαλλαγή από το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων (ΗΣΚΘΕΕΑ) το οποίο δεν τους επιβάλλεται. Με τον τρόπο αυτό τα χρήματα των εισιτηρίων εισπράττονται από μεγάλους tour operators και ακολούθως κατευθύνονται στο εξωτερικό. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι τέτοια πλοία έχουμε εντοπίσει 5 ημερόπλοια στη Ρόδο, 7 ημερόπλοια στην Κω, 4 ημερόπλοια στην Κέρκυρα και πολλά ακόμη σε διάφορα άλλα ελληνικά νησιά.

3. Δεν αποδίδουν:

α) ΦΠΑ, β) επίναυλο 3%, γ) ΦΜΥ, δ) ναυτόσημα υπέρ ΝΑΤ 2%.

Αναφέρουν επίσης ότι έχουν γίνει αποδέκτες καταγγελιών για μαύρη ανασφάλιστη εργασία η οποία είναι γενικευμένη επειδή ο αριθμός των ναυτικών που προβλέπεται με τον 4256/2014 και την αντίστοιχη υπουργική απόφαση του Μ. Βαρβιτσιώτη δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες αυτών των πλοίων.

Σημειώνουμε ότι τα χρήματα για τα εισιτήρια εισπράττονται με μετρητά ή με vouchers, οι τιμές είναι χαμηλότερες των δρομολογιακών πλοίων αφού φοροδιαφεύγουν από μια σειρά κρατήσεις υπέρ τρίτων και της μειωμένης επάνδρωσης σύμφωνα με τις νέες οργανικές συνθέσεις.

Η ΠΕΝΕΝ επισημαίνει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ναυτιλίας και του υπουργείου Οικονομικών έχουν άμεσα τη δυνατότητα να διαπιστώσουν το πρόβλημα αυτό εάν ζητήσουν τις καταστάσεις επιβίβασης επιβατών που κατατίθενται στα Λιμεναρχεία αλλά και στα Λιμενικά Ταμεία, έτσι ώστε ο έλεγχος να έχει αναδρομικότητα για τα τελευταία χρόνια και να κληθούν να πληρώσουν «οι φοροδιαφεύγοντες πλοιοκτήτες όσα παράνομα και παράτυπα έχουν καρπωθεί από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή».

Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ ζητά την κατάργηση του νόμου, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει με τις επισημάνσεις της ΠΕΝΕΝ κατά τη συζήτηση του σχετικού νόμου στη Βουλή και οι βουλευτές του τον είχαν καταψηφίσει.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *