επικαιρότητα

Όλες οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - βιντεοΔείτε πως τοποθετήθηκαν απέναντι στην ελληνική πρόταση για συμφωνία... και την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τσίπρας: Φθάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από δω και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο

Σε προσωπικό τόνο μίλησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας αυτοκριτική, αλλά υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή ψήφος δεν είναι «μια ψήφος σε ένα νομοσχέδιο» αλλά «συνειδήσεως με βαρύνουσα πολιτική σημασία».

«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου προκειμένου να διεκδικήσω με όλες τις δυνάμεις το δίκιο του λαού και να προασπίσω τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Έξι μήνες τώρα έχω πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε δύσκολες συνθήκες, πολλές φορές σε συνθήκες απειλών και εκβιασμών, όμως σε αυτές τις συνθήκες ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα κάτω, δεν λογάριασα το πολιτικό κόστος, δεν συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών».

«Πολλοί θα πουν ότι έφτασα μέχρι εκεί που κάνεις δεν είχε φαντασθεί ότι θα φτάσει ένας πρωθυπουργός και όλα αυτά προσπαθώντας να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας και με μοναδική δύναμη την απλοχέρη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λάου.

Έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε έναν πόλεμο, δώσαμε μάχες δύσκολες, με άνισες δυνάμεις. Είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως έδαφος. Τώρα φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από δω και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο. Ναι κάναμε λάθη. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ», υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για κύκλους που «επιδίωκαν και επιδιώκουν την απαλλαγή τους από μια αρεστή κυβέρνηση και έναν ενοχλητικό λαό που επιμένει να τη στηρίζει» και πρόσθεσε:

«Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση της ευθύνης και γνωρίζοντας την κρισιμότητα της απόφασης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση.Η δανειακή συμφωνία που θα τεθεί στην κρίση του Eurogroup περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Ωστόσο η σύγκριση που έχουμε να κάνουμε είναι ανάμεσα στις εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας».

«Στις 25 Ιουνίου πήραμε ένα τελεσίγραφο. Προέβλεπε μόνο σκληρά μετρά χωρίς καμία ανάσα, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και δέσμευση για το χρέος. Το αρνηθήκαμε και πιστεύω ότι το ίδιο θα έκανε όποιος ήταν στην θέση μας. Το θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Δεν είχαμε την πρόθεση αυτή η επιλογή να οδηγήσει στην περιπέτεια του κλεισίματος των τραπεζών», είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Παρά τις κλειστές τράπεζες, τις τεράστιες δυσκολίες, ο ελληνικός λαός πήρε μια δύσκολη, γενναία και ιστορική απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους από μας. Δεν έδωσε εντολή ρήξης αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας προσπάθειας. Δεν έκρυψα στιγμή ούτε τις προθέσεις μου ούτε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Δεν ζήτησα το "όχι" ως εντολή εξόδου. Δεσμεύθηκα και προσωπικά να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να φέρω το συντομότερο δυνατό μια καλύτερη συμφωνία. Και δεν θα έρθω σήμερα να παριστάνω κάτι άλλο από αυτό που υποσχέθηκα. Αυτό που υποσχέθηκα πράττω».

«Εξέλαβα το "όχι" ως εντολή για μια καλύτερη λύση, για μία συμφωνία ως επιλογή αξιοπρέπειας για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λάου και ως ψήφο εμπιστοσύνης. Και τώρα έρχεται η ώρα να κάνουμε απολογισμό. Τι έχουμε μπροστά μας: έχουμε επαρκή χρηματοδότηση, αναπτυξιακό πακέτο και δέσμευση για το χρέος.

Από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που μας ζητείται είναι δύσκολο. Καλύτερο μεν σε αρκετά σημεία από αυτό που τέθηκε πριν από 15 μέρες αλλά δύσκολο πρόγραμμα. Αλλά έχουμε μια πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει προοπτική στο τέλος της συζήτησης περί Grexit. Και άρα την δυνατότητα να αντισταθμίσουμε τις πιθανές υφεσιακές επιπτώσεις των δύσκολων μέτρων», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια περιέγραψε τα πέντε σημεία για το σχέδιο συμφωνίας. Όπως είπε:

«Θα οδηγήσει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η συμβολή του ΔΝΤ θα είναι τεχνική και τελειώνει η τρόικα όπως τη γνωρίσαμε.

Τριετής διάρκεια σύμβασης. Στο τελεσίγραφο το σχέδιο ήταν 5μηνο. Τώρα θα υπάρξουν ενιαία προαπαιτούμενα

Πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2018 χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας.

Με το δάνειο από τον ESM θα πληρώσουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ . Η μετατροπή του χρέους από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο με χαμηλότερα επιτόκια ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του

Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομκα μέτρα ως συνέπεια των επιπτώσεων στην οικονομία από την τραπεζική αργία και capital controls και για πρώτη φορά στο τραπέζι έχει ανοίξει ουσιαστική συζήτησης για το μέγα ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους».

«Θέλω να επαναλάβω ότι ο στόχος της παρέμβασης μου δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Είναι μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας με ευθύνη απέναντι στο σώμα να εκθέσω με σαφήνεια τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας.

Φθάνουμε ελπίζω στο τέλος μιας σκληρής μάχης. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε:

«Αυτό μπορεί σήμερα να μην φαίνεται εφικτό, οφείλουμε να το παραδεχτούμε αλλά αργά η γρήγορα, αυτός ο σπόρος δημοκρατίας και αξιοπρεπείας που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης».

«Είναι προφανές ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή δεν αποτελεί απλά μια ψήφος σε ένα νομοσχέδιο. Είναι μια ψήφος συνειδήσεως με βαρύνουσα πολιτική σημασία.

Διότι αφορά την επομένη μέρα και προφανώς είναι μια επιλογή συνείδησης και υψηλής εθνικής ευθύνης. Έχουμε εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό το λαό μας και θα τα καταφέρουμε. Όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να ζήσουμε ως αξιότιμος εταίρος» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.Μεϊμαράκης: Θέλουμε συμφωνία έως την Κυριακή για να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη

"Θέλουμε μέχρι την Κυριακή συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι "πολλοί σκέφτονται ότι προσπαθείτε με έναν τακτικίστικο ελιγμό να εγκλωβίσετε τη Βουλή ώστε να μην έχετε την ευελιξία που απαιτείται για να διαπραγματευτείτε.

"Είναι κάποιες στιγμές που η ευθύνη της ιστορίας είναι βαρύτερη από ό,τι άλλο βιώνουμε . Οι στιγμές είναι τέτοιες που πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας. Και μάλιστα όταν συζητούμε για ένα νομοσχέδιο που έχει μόνο ένα άρθρο που είναι διαδικαστικό και νομικά δεν έχει καμία σημασία.

Την εξουσιοδότηση που θέλετε να δώσουμε στον υπουργό Οικονομικών την οποία δίνουμε και σε εσάς κ. πρωθυπουργέ. Μου κάνει εντύπωση που είπατε μόνο για τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψει. Καταρχήν κατάλαβα γιατί δεν υπογράφαμε, δεν υπήρχε η εξουσιοδότηση και φαίνεται ότι σήμερα που την πήρατε θα πάτε να υπογράψετε. Πιστεύω ότι θα τολμήσετε κι εσείς να υπογράψετε. Γιατί εμείς όταν ήταν εθνικά αναγκαίο υπογράφαμε χωρίς αυτή, αισθανόμενοι ότι μας έχει εξουσιοδοτήσει ο λαός και υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον" τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

"Η χώρα ήταν καλύτερα πριν δύο, πριν τέσσερις μήνες, και σίγουρα πολύ καλύτερα το Δεκέμβριο του 2014 που μας οδηγήσατε σε εκλογές για να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που υπήρχε και σήμερα όλοι δείκτες να είναι χειρότεροι απ’ ότι τότε" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

"Πίστευα ότι θα κάναμε μια τυπική συζήτηση. Με την ομιλία που κάνατε που δεν αναφερθήκατε στο νομοσχέδιο, μας αποδείξατε ότι το καταθέσατε για να συζητήσουμε για μια πρόταση που υπάρχει και δεν ξέρουμε αν είναι ολόκληρη στην αιτιολογική έκθεση. Μας είπατε πριν καν φέρετε το νομοσχέδιο ότι δώσατε αυτή τη μάχη της διαπραγμάτευσης, αυτό θα κριθεί.

Μας είπατε ότι κανένας πρωθυπουργός δεν έφτασε τόσο πολύ να μάχεται. Θέλετε να πείτε ότι δεν έφτασε ένα τριήμερο περίπου από το να μας βγάλουν από την Ευρώπη και να έχουμε άτακτη χρεοκοπία. Πράγματι κανείς δεν έφτασε. Μας είπατε ότι την ώρα εμείς αισθανόμαστε ότι έκλεινε η συμφωνία, εσείς φρενάρατε και μας πήγατε για δημοψήφισμα και όπως μάθαμε αποχωρήσατε από το τραπέζι των διαπραγμάτευση χωρίς λόγο και από ότι ελέχθη δημόσια σας χώριζαν 50-60 εκατ. Είναι καλά τα δημοψηφίσματα και τα θέλαμε και εμείς αλλά δεν είναι τυχαίο ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει δημοψηφίσματα για δημοσιονομικούς λόγους. Είπατε ότι είναι εθνικό το θέμα ενώ υποκρύπτεται και είναι σίγουρο ότι είναι δημοσιονομικό. Και βέβαια όταν ρωτάμε τους πολίτες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κανείς θα απαντήσει ότι ναι θέλω να πληρώσω παραπάνω. Και για αυτό συζητήσαμε ποιο είναι το ακριβές δίλημμα. Πράγματι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αλλά πρώτον πρέπει να τηρούμε κάποιες προϋποθέσεις. Ναι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά στην οικονομία υπάρχουν αδιέξοδα; Υπάρχουν και δημιουργούνται από ατυχείς πολιτικές. Και πως λύνονται; Με δημοψηφίσματα ή με νέες πολιτικές; Αν οι αστοχίες αυτές λύνονται με δημοψηφίσματα θα κάναμε κάθε εβδομάδα και οι οικονομίες θα πήγαιναν μια χαρά. Δεν λύνονται όμως έτσι. Δεν έπρεπε να προχωρήσουμε ως λύση στο δημοψήφισμα, έπρεπε να εσείς να έχετε την τόλμη εκείνη την ώρα να μπορείτε να υπογράψετε και να πάρετε την ευθύνη και όχι να οδηγήσετε τη χώρα στο δημοψήφισμα" επισήμανε.

"Η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη δεν συμμετέχει κανείς από αντιπολίτευση, ζητήσαμε να βοήσουμε συμμετέχοντας στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, κάτι που αρνηθήκατε. Σας είπαμε ότι θα στηρίξουμε τη συμφωνία που θα έχει τη δική σας και των δανειστών. Δεν είπαμε ότι θα μπούμε στη διαπραγμάευση.

Ζητήσαμε η πρόταση να βγει από την αιτιολογική έκθεση γιατί ανεβάζει τις πιθανότητες τις υποψίας ότι εσείς πηγαίνοντας ξανά στη διαπραγμάτευση και αν σας προταθούν παραπάνω ζητήματα από όσα προβλέπει η αιτιολογική έκθεση είναι πιθανό να πείτε ότι εγώ έχω αυτή την εξουσιοδότηση από το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν μπορώ να δεχτώ τίποτα παραπάνω" πρόσθεσε.

"Πολλοί σκέφτονται ότι προσπαθείτε με έναν τακτικίστικο ελιγμό να εγκλωβίσετε τη Βουλή ώστε να μην έχετε την ευελιξία που απαιτείται για να διαπραγματευτείτε. Θέλω να πιστεύω ότι θα διαψευστώ. Θέλουμε μέχρι την Κυριακή συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη" ανέφερε χαρακτηριστικά. "Θέλουμε να έχετε την ευελιξία να διαπραγμάτευση και να γυρίσετε με συμφωνία. Δεν θα κάνουμε σήμερα ανάλυση της συμφωνίας. Θέλω να μην επιβεβαιώσετε όσους λένε ότι μας εγκλωβίζετε"

"Ξέρουμε τι εκβιαστές είναι οι δανειστές, ξέρουμε από διαπραγματεύσεις, εσείς τώρα το ανακαλύψετε" συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης. "Πονέσαμε πολλές φορές όταν ήταν να πάρουμε επώδυνη απόφαση που δεν συμβάδιζε με τις αρχές μας, τις ιδεολογικές μας κατευθύνσεις αλλά ήταν αναγκαίες για να μείνει η χώρα στο ευρώ. Και δεν κοιμηθήκαμε πολλές φορές. Για αυτό σας λέω ότι σας καταλαβαίνω εσάς και τους συναδέλφους. Γιατί κάνετε το εθνικό σας καθήκον. Αλλά όταν το κάναμε εμείς μας λοιδορούσατε. Δεν θα σας αντιγράψουμε. Σας λέμε μπράβο που έχετε τη γενναιότητα να κινηθείτε στην ίδια κατεύθυνση. Και σας συμπονούμε" είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι αντηχούν ακόμα οι ψεύτικες υποσχέσεις που είχατε δώσει και σήμερα προσγειώνεστε.

"Σήμερα είναι καθαρό ότι δεν ψηφίζουμε επιμέρους μέτρα συνεπώς δεν ήταν ανάγκη να αναφερθείτε σε αυτά. Έπρεπε να μας πείτε ότι ζητάω εξουσιοδότηση να πάω να υπογράψω τη συμφωνία που σας είχα πει ότι θα φέρω σε 48 ώρες και ζήτησα μια παράταση. Σας τη δίνουμε, αλλά δυστυχώς ο χρόνος λήγει την Κυριακή. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα είναι η χώρα μετά την Κυριακή, αν δεν έχουμε συμφωνία" υπογράμμισε και κατέληξε:

"Με την ιστορία η ΝΔ έχει ήσυχη τη συνείδηση της, φροντίστε να έχετε και εσείς τη δική σας ήσυχη, κρατώντας τη χώρα στην Ευρώπη. Πολλά μπορεί να μας χωρίζουν, αλλά μας ενώνουν κιόλας κάποιες λέξεις, η Ελλάδα, η Ευρώπη, το ευρώ, η κοινή πορεία και η κοινή ζωή που έχουμε μέσα σε αυτό τον τόπο".

Μιχαλολιάκος: Δεν δίνουμε εξουσιοδότηση για αυτή τη συμφωνία

«Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση για αυτή την συμφωνία. Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εκχωρήσετε την εθνική κυριαρχία. Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εφαρμόσετε το αγγλικό δίκαιο. Θέλουμε την Ελλάδα κι ας τρώγουμε πέτρες» ξεκαθάρισε προς την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της ΧΑ, Nίκος Μιχαλολιάκος.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», ο κ. Μιχαλολιάκος είπε πως αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι θύμα εκβιασμού, μπορεί να γίνουν οι ίδιοι εκβιαστές και έθεσε το ερώτημα «Είναι δυνατόν στην παγκόσμια χρεοκοπία να μην έχει κανείς συνέπειες;». Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχωρά σε τρίτο μνημόνιο, με αυτή την συμφωνία, αφού δεν καταγγέλλονται τα προηγούμενα Μνημόνια, παραμένει το χρέος και η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας καθώς, βάσει του αγγλικού δικαίου που ισχύει, μπορεί ο καθείς να κατασχέσει οτιδήποτε σε αυτή τη χώρα.

Καταφέρθηκε και εναντίον της ΝΔ όταν λέει προς την κυβέρνηση «δικός σας λογαριασμός τα μέτρα, φέρτε συμφωνία» για να τονίσει «εμείς δεν λέμε κάτι τέτοιο, γιατί τα μέτρα θα εξοντώσουν τον ελληνικό λαό» αμφισβητώντας πως δεν περνάνε μέτρα με την εξουσιοδότηση για την συμφωνία που συζητείται απόψε. «Ψηφίζουμε μέτρα. Αλλιώς γιατί μας το μοιράσατε αυτό το χαρτί;» ρώτησε, ενώ αμφισβήτησε ότι η συμφωνία αυτή προωθεί την αναδιάρθρωση του χρέους επικαλούμενος «αντιφατικές δηλώσεις» σχετικώς με το θέμα αυτό.Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί... απαιτεί

«Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή και πρόσθεσε: «Μαζί και ο διχασμός.Ας μην καθυστερούμε άλλο.

Η Ελλάς προώρισθαι να ζήση και θα ζήση.

Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης.

Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα».Καμμένος: Αν ψηφίζαμε μόνο κατά συνείδηση θα ακουγόταν αυτό το μεγάλο όχι

"Είμαι σίγουρος ότι αν αποφασίζαμε με μόνο γνώμονα τη συνείδηση μας θα ακουγόταν αυτό το μεγάλο όχι που ψήφισε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα" είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

"22 χρόνια σε αυτή την αίθουσα, ίσως είναι η πιο δύσκολη συνεδρίαση στην οποία έχω βρεθεί. Μια συνεδρίαση που από τη μια μεριά έχουμε καθήκον να ψηφίσουμε όπως το Σύνταγμα ορίζει κατά τη συνείδησή μας και από την άλλη μεριά έχουμε καθήκον η συνείδηση μας να υπολογίσει όλες τις συνισταμένες των κινδύνων που μπορεί να διατρέξει η πατρίδα ανάλογα με την απόφαση που μπορούμε να λάβουμε" τόνισε ο κ. Καμμένος.

"Ο λαός αποφάσισε να είμαστε μαζί και να αναλάβουμε τα ηνία του τόπου, αποφάσισε να αποκαθηλώσει τις κυβερνήσεις που έφερναν νομοσχέδια στα αγγλικά" συνέχισε προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα.

"Δεν ντρέπεσαι λίγο;" του φώναξαν.

"Ντρέπομαι στα αγγλικά το κείμενο που ήρθε εδώ και για αυτό το λόγο το λέω δημόσια, αλλά δεν το προσυπογράφω όπως το κάνατε εσείς χωρίς καν να το διαβάζετε, χωρίς καν να το ακούτε, χωρίς καν να το ακούτε" απάντησε ο κ. Καμμένος.Κουτσούμπας: Σας γνωρίζουμε. Πάντα ήσασταν οπαδοί του οπορτουνισμού

«Σταματήστε να εμπαίζετε τον ελληνικό λαό. Σαν καλοί μαθητές δείχνετε ότι γίνεστε καλύτεροι από τους εκπαιδευτές σας. Είναι γνωστό ότι ο κατήφορος δεν έχει πάτο. Αλλά υπάρχουν και ορισμένα όρια πολιτικής ηθικής. Σας γνωρίζουμε. Πάντα ήσασταν οπαδοί του οπορτουνισμού» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το ΚΚΕ καθαρά σας είχε επισημάνει ότι καλείτε τον λαό να πάρει μέρος σε έναν δημοψήφισμα που το ‘’ναι’’ και το ‘’όχι’’ είχαν μόνο φαινομενική διαφορά, αφού το ‘’όχι’’ σημαίνει αποδοχή ενός νέου μνημονίου ίσως χειρότερου και από το προηγούμενο» τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Δείτε το βίντεο:Γεννηματά: Το δικό μας "ναι" δεν είναι συγχωροχάρτι αλλά ψήφος εθνικής συνεννόησης

«H ψήφος μας δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το δικό μας ναι δεν είναι συγχωροχάρτι, δεν είναι άφεση αμαρτιών, δεν είναι συνευθύνη. Είναι ψήφος εθνικής συνεννόησης» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια οι Ελληνίδες και οι Έλληνες χωρίζονται διαρκώς, μνημονιακοί από τη μία αντιμνημονιακοί από την άλλη. Όταν το δίλημμα κατέρρευσε, επινοήθηκε το καινούργιο: ευρωπαϊστές από τη μία, αντιευρωπαϊστές από την άλλη. Είναι ακριβώς οι άνθρωποι τράβηξαν τις διαχωριστικές γραμμές που έρχονται να καταγγείλουν το διχασμό. Εγώ λέω ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη να βάλουμε τέλος στο διχασμό » τόνισε.

«Τα διλήμματα είναι δραματικά. Έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας και των μεγάλων υπερβάσεων. Απαιτούνται αποφάσεις δύσκολες, επώδυνες, αλλά αναγκαίες και σωτήριες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, απομένουν ελάχιστες ώρες».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε τη χώρα σε άμεσο κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. «Είμαστε αντιμέτωποι με χρεοκοπία, καταστροφή και φτωχοποίηση λαού. Το παραπλανητικό, σουρεαλιστικό, διχαστικό δημοψήφισμα αποδείχθηκε ένα υπερόπλο που αντί να απειλεί τους αντιπάλους όπως ισχυριστήκατε στράφηκε εναντίον του λαού, διχάσετε για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό. Καταφέρατε να οδηγηθεί η χώρα σε ακόμα δυσκολότερη διαπραγματευτική θέση».

«Για το ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή στην Ευρώπη δεν είναι απλώς η συμμετοχή σε μια ένωση, δεν είναι απλά το κοινό μας νόμισμα, αλλά η θωράκιση του έθνους, η ασπίδα προστασίας του λαού που οφείλουμε να ενισχύσουμε και όχι να την παραδώσουμε» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε ποτέ το δίλημμα μέσα ή έξω από την Ευρώπη. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά δεν αρνηθήκαμε ποτέ το ευρωπαϊκό οικοδόμημα γιατί είναι η μόνη προοπτική για τη χώρα».

Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει καθαρά τις θέσεις του απέναντι στην εθνική συγκυρία:

1) Η εθνική γραμμή προσδιορίζεται με πολύ σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο στη διπλή εντολή που δόθηκε στον Πρωθυπουργό μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Όχι στη ρήξη και στο Grexit ναι στην ισότιμη συμμετοχή στην καρδιά της Ευρώπης και την ευρωζώνη.

2) Αποκλειστική και μοναδική ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχετε εσείς κ. πρωθυπουργέ, η κυβέρνηση σας και η διαπραγματευτική σας ομάδα.

«Φέρνετε μια πρόταση βάση για συμφωνία, υπό καθεστώς ασφυκτικών χρονικών περιορισμών. Αυτό και μόνο δεν επιτρέπει καμία ουσιαστική αξιολόγηση σε προτάσεις και μέτρα, πολλά από τα οποία μέτρα είναι αναντίστοιχα με τις κόκκινες γραμμές που έχουν διατυπωθεί».

3) σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση σας έχει λάβει εντολή για λύση. Έχετε χρέος να προχωρήσετε με ευθύνη, σαφήνεια και ταχύτητα. Το eurogroup δεν θα πρέπει να ολοκληρωθεί άδοξα και μοιραία χωρίς συμφωνία.

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή για να κατοχυρωθεί το ιστορικό κεκτημένο της Ελλάδας μέσα στις δομές της Ευρώπης, μέσα στη ζώνη στο ευρώ. Όλοι οι Έλληνες απαιτούν καθαρές απαντήσεις, λυτρωτική υπέρβαση, καθαρή λύση. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε τη δέσμευση να φέρει λύση που θα ακυρώνει οριστικά το grexit» επισήμανε η κ. Γεννηματά.

«Αυτή την εξουσιοδότηση σας δίνουμε κ. Πρωθυπουργέ η ψήφος μας δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν ξεχνάμε ότι 6 μήνες τώρα ότι η δήθεν περήφανη αλλά στην πραγματικότητα αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη διαπραγμάτευση έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με μια πραγματική τραγωδία. Δεν ξεχνάμε ότι ενώ τον Δεκέμβριο ζητούσαν 1 δις για να κλείσει η αξιολόγηση εσείς τώρα προτείνετε μέτρα που ξεπερνούν 12 δις ευρώ. Θα τα πούμε. Δεν είναι ώρα να αποτιμήσουμε τη συμφωνία. Είναι η ώρα να πετύχετε την συμφωνία. Το δικό μας ναι δεν είναι συγχωροχάρτι, δεν είναι άφεση αμαρτιών, δεν είναι συνευθύνη. Δεν σας παραδίδουμε λευκή επιταγή. Είναι ψήφος εθνικής συνεννόησης με σαφή εντολή για οριστική λύση και παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ» υπογράμμισε.

«Εμείς στο ΠΑΣΟΚ συναντηθήκαμε με τα αμείλικτα διλήμματα και δυστυχώς εντελώς μόνοι. Δεν αναζητούμε δικαίωση, σας καλούμε να κοιτάξετε λίγο ψηλότερα από το κομματικό συμφέρον και να αναμετρηθούμε με την ελπίδα των ανθρώπων αυτού του τόπου . Αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Η τύχη της χώρας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια σας».

enikos

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Ψηφοφορία Δήμου

Δείτε επίσης

Ψηφοφορία Περιφέρειας