ροή ειδήσεων

Εξερευνήστε τη θαλάσσια ζωή της Δυτικής Ρόδου στο πάρκο Blunatura



Καταδύσεις, θαλάσσια σαφάρι, εκδρομές και βουτιές σε άγνωστες μεριές της Δυτικής Ρόδου... ενδείκνυνται για ηρεμία και χαλάρωση στο θαλάσσιο πάρκο Blunatura. Από τον Μίλτο Αττάρτ

Είστε λάτρεις της θάλασσας; Είστε περίεργοι να ζήσετε τις ομορφιές της με άλλο μάτι; Το θαλάσσιο πάρκο Blunatura στη Σκάλα Καμείρου της Ρόδου σας δίνει μια εναλλακτική πρόταση τουρισμού και θαλάσσιων δραστηριοτήτων ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μην μπερδευτείτε νομίζοντας ότι πρόκειται για θαλάσσια σπορ με αδρεναλίνη στα ύψη. Οι επισκέπτες της Ρόδου έχουν εδώ την ευκαιρία να απολαύσουν τη γαλάζια φύση μέσα από περιηγητικές εκδρομές -σαν άλλες κρουαζιέρες- σε άγνωστα για πολλούς νησάκια όπως η Αλιμιά, η Στρογγύλη, η Χάλκη και οι Άγιοι Θεόδωροι, και να βουτήξουν κυριολεκτικά και μεταφορικά στην ευρύτερη περιοχή μιας ιχθυοκαλλιέργειας.

Στο πλαίσιο των περιηγητικών θαλάσσιων εκδρομών μπορείτε προαιρετικά να κάνετε κατάδυση, ελεύθερη ή αυτόνομη. Το θαλάσσιο πάρκο Blunatura δραστηριοποιείται στην οριοθετημένη περιοχή Natura 2000. Συνεργάζεται επίσης με ντόπια καταλύματα για να μείνετε στη Σκάλα Καμείρου, στο Μανδρικό και την Κρητηνία.




Στις θαλάσσιες εξορμήσεις που ξεκινούν στις 10 π.μ. και ολοκληρώνονται στις 5 μ.μ. δεν λείπουν τα κεράσματα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και τη θαλάσσια ψαριά.

Ποια είναι όμως η πορεία της επιχειρηματικής αυτής προσπάθειας στο χρόνο; Ο εμπνευστής και δημιουργός του θαλάσσιου πάρκου Σάββας Χατζηνικολάου, ξεκίνησε την προσπάθεια λόγω της αγάπης του για τη θάλασσα και τη ζωή μέσα της. Κάτοχος πτυχίων ιχθυολόγου και υδροβιολόγου, συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στη Σκωτία.

Πραγματοποίησε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στο γνωστό Ενυδρείο της Ρόδου. Με την πεποίθηση ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά ταυτόχρονα προστατεύουν κι ωφελούν το περιβάλλον, επέλεξε τη Σύμη για να φτιάξει δική του ιχθυοκαλλιέργεια.

Οι δράσεις του για την προστασία και τον πολλαπλασιασμό των ψαριών της περιοχής, τον ανέδειξαν έβδομο μεταξύ 270 ιχθυοκαλλιεργειών της Ελλάδας. Έτσι συνέχισε το 1998 δημιουργώντας νέα μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας για παραγωγή ψαριών σε μια αμιγώς αγροτική κοινωνία, στο καθάριο θαλάσσιο περιβάλλον της ανεκμετάλλευτης δυτικής Ρόδου.



Πιστεύει στην «γαλάζια» ανάπτυξη πέρα από το μαζικό τουρισμό. Η υπεραλιεία είχε υποβαθμίσει το περιβάλλον και περιορίσει τα ψάρια. Παράλληλα η ανάγκη για διαφήμιση και προώθηση των ποιοτικών ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών γινόταν αναγκαία. Με το πέρασμα του χρόνου οι ιχθυοκαλλιέργειες χρειάστηκαν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και μετατράπηκαν σε θαλάσσιο πάρκο χωρίς να χάσουν την ουσία τους.

Η δουλειά ετών εξελίχτηκε σε τουριστική επιχείρηση που θέλει να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία θαλάσσιας ζωής. Τέλος, με διαφημίσεις και ρεπορτάζ όπως στο γερμανικό Mare TV, ο Σάββας Χατζηνικολάου παραμένει αεικίνητος και τρέχει ένα ετήσιο πείραμα για τη μελέτη και προστασία της διάσημης συμιακής γαρίδας με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/7/15 12:56

    Που έχει καταλύματα στην Κρητηνια, Σκαλα Καμειρου και Μανδρικο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/7/15 18:25

      Σκαλα Καμειρου είναι μια ωραία και σύγχρονη Πανσιόν Λιρος λέγετε , έχω πάει και ήταν καταπληκτική , αλλά για Κρητηνια και Μανδρικο , δεν γνωρίζω εάν υπάρχει .

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *