ροή ειδήσεων

Reuters: Διχασμένοι οι οικονομολόγοι για την ελληνική συμφωνία



Στο 30% τοποθετούν πλέον την πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη...
οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του Reuters, με τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων να θεωρούν απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reuters σε 60 οικονομολόγους 24 ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας, οι επιστήμονες εμφανίζονται σκεπτικοί και διχασμένοι για το κατά πόσο η συμφωνία είναι καλή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.
«Για την Ελλάδα είναι η μόνη συμφωνία – την οποία πρέπει να αποδεχτούν με το πιστόλι στον κρόταφο. Για την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι η μόνη λύση που μπορούν να σκεφτουν» δηλώνει στο πρακτορείο ο Christian Lips», οικονομολόγος στο NordLB.
Η συμφωνία προβλέπει την δημιουργία ενός Ταμείου Εκποίησης Περιουσίας ύψους 50 δισεκ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι η περιουσία της Ελλάδας ενδεχομένως δεν φτάνει σε αυτό το ποσό, υποστηρίζουν οι ερωτηθέντες, τα δύο - τρίτα των οποίων (35 από τους 53) στη δημοσκόπηση του Reuters απαντούν ότι τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να ιδιωτικοποιήσει η Ελλάδα είναι λιγότερα.
«Πρόκειται για πολύ αισιόδοξη εκτίμησε» σχολιάζει ο Nick Stamenkovic, οικονομολόγος του RIA Capital Markets, ενώ ένας άλλος αναρωτιέται: «Τι θα κάνουν; Θα πουλήσουν την Κρήτη;».
Μεγαλύτερη ακόμη είναι η πλειοψηφία των οικονομολόγων (54 στους 58), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους προκειμένου οι δημοσιονομική της θέση και η οικονομία της να καταστούν βιώσιμες.
«Δεν επιλύει επ' ουδενί τα ελληνικό θεμελιώδες πρόβλημα της μη βιωσιμότητας του χρέους», δηλώνει ο Jonathan Loynes, οικονομολόγος του Capital Economics, σχολιάζοντας τη συμφωνία.
«Επομένως θεωρώ ότι γρήγορα θα γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη προκειμένου να υποστεί μια μεγαλύτερη διαγραφή χρέους και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.
Ο Loynes είναι ένας από τους μόλις 9 οικονομολόγους που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση που θεωρούν πως η πιθανότητα για ένα Grexit παραμένουν τουλάχιστον 50%.
Πάντως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ποσοστό της πιθανότητας ενός Grexit έχει πέσει στο 30%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 55% της περασμένης εβδομάδας, το οποίο ήταν και το υψηλότερο σε όλα τα χρόνια που το Reuters ρωτά οικονομολόγους για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος εξακολουθεί να βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν στα μέσα Ιουνίου.
Μια ισχνή πλειοψηφία δηλώνει εξάλλου ότι το γεγονός ότι ακόμη και μια προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη έγινε μια πιθανότητα τις τελευταίες ημέρες, έθεσε σε σημαντικό κίνδυνο τη νομισματική ένωση.
«Άλλες χώρες ίσως γνωρίζουν τώρα ότι αποτελεί μία επιλογή κατά τις δικές τους διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζει ο Loynes.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *