ροή ειδήσεων

Καταρρέει το Χρηματιστήριο Αθηνών. -22%


Στο limit down -30% οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν τα futures... - Ανοίγει με αγορά δύο ταχυτήτων - Τι ισχύει για Έλληνες και ξένους επενδυτές - Reuters: Ανησυχία για μεγάλη βουτιά έως 20%.
Με συνθήκες διάκρισης μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών, όπως συμβαίνει ήδη με τις ...
ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσει μετά από ένα μήνα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Σύμφωνα με τα όσα λένε χρηματιστές, αυτή ήταν η γνώμη όλων αυτών που μας κρατούν στην ζωή (ΕΚΤ). Να δοθεί μια εβδομάδα καιρός προκειμένου να τεσταριστούν οι συνθήκες και κυρίως, να μην εξέλθουν χρήματα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, μετά την πρώτη εβδομάδα να αλλάξουν οι όροι.

Τα futures πάντως δείχνουν «αιματοχυσία» με τις τραπεζικές μετοχές να είναι στο limit down -30% με την Eurobank στα 0,1010 ευρώ, την Εθνική στα 0,84 ευρώ, την Alpha bank στα 0,226 ευρώ και την Tράπεζα Πειραιώς στα 0,28 ευρώ.

Τι θα ισχύσει, όμως, από σήμερα για τους Έλληνες επενδυτές;

Με βάση τα όσα ενέκρινε η ΕΚΤ και την υπουργική απόφαση, οι Έλληνες επενδυτές μπορούν να κάνουν συναλλαγές με τους εξής τρόπους :

1) από πώληση υφιστάμενων μετοχών ή άλλων προϊόντων 2) από καταβολή νέου χρήματος 3) από έμβασμα εξωτερικού 4) από επιστροφή ασφαλειών ( margin ) 5) χρήματα από παράγωγα 6) από πιστωτικά υπόλοιπα στις χρηματιστηριακές (τα οποία υπολογίζονται σε λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ). Οι Έλληνες επενδυτές δεν μπορούν να μεταφέρουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ωστόσο αυτό αποφασίστηκε για την ευστάθεια του συστήματος. Με νεότερη απόφαση της ΕΚΤ πιθανότατα να αλλάξει.

Από την άλλη πλευρά οι ξένοι επενδυτές μπορούν να πραγματοποιήσουν ελεύθερα συναλλαγές (αγορές και πωλήσεις) εφόσον βρεθεί αντισυμβαλλόμενος. Αυτό είναι και το κλειδί για τις πρώτες ημέρες. Το μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής θα προκαλέσει εύλογα πωλήσεις καθώς 47,9 δισ. ευρώ ήταν δεσμευμένα δίχως ελευθερία κινήσεως. Υπό το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων, όμως, έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην οικονομία, έτσι και εταιρείες με ρευστότητα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Γι αυτό δεν θα προκληθούν μόνο πωλήσεις, αλλά και αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, με εξαίρεση τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που κυνηγούν καταστάσεις όπως του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο καλύτερος τρόπος αγοράς είναι μετά την φασαρία, όταν θα έχει επέλθει μια ομαλοποίηση στο χρηματιστήριο. Σ αυτο προσανατολίζονται όλοι όσοι θέλουν να κινηθούν αφού καθίσει η "σκόνη" που θα σηκωθεί.

Συμβάσεις περιθωρίου margin – παράγωγα – Aμοιβαία κεφάλαια – Πιέσεις από ανοικτές θέσεις;

Πριν από την διακοπή του χρηματιστηρίου και εξαιτίας της μεταβλητότητας πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες σταμάτησαν τις συμβάσεις με περιθώριο ή αύξησαν τα χρήματα για τα παράγωγα. Εκ των υστέρων, όπως αποδείχθηκε η ενέργεια αυτή ήταν σωστή. Σήμερα, πιθανότατα, με μια μεγάλη πτώση των μετοχών πολλοί επενδυτές ενδέχεται να βρεθούν ανοικτοί στις θέσεις τους και να χρειασθεί να καταβάλλουν χρήματα. Διαφορετικά θα προκύψουν αναγκαστικές πωλήσεις μετοχών ( margin calls), ειδικά όταν οι επενδυτές δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τις ανοικτές θέσεις. Εκτός από τον εγκλωβισμό των κεφαλαίων επί 5 εβδομάδες και τις συνέπειες που θα προκληθούν ένα επιπρόσθετο βάρος θα είναι οι αναγκαστικές πωλήσεις. Σε αρκετές χρηματιστηριακές οι λογαριασμοί έχουν τακτοποιηθεί. Την ίδια στιγμή οι μεριδιούχοι Αμοιβαίων Κεφαλαίων δεν θα μπορούν ακόμη να πωλήσουν μερίδια σύμφωνα με την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αυτή, όμως, μπορεί να αρθεί και να δημιουργηθεί νέα εστία μεταβλητότητας.

Αλλαγή ορίων

Εν όψει των ειδικών συνθηκών και της μεταβλητότητας κρίθηκε σκόπιμο να αλλάξουν οι όροι διακοπής των μετοχών. Οι αλλαγές αφορούν το στατικό όριο ΑΜΕΜ ( Αυτόματος μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας - διακύμανση της τιμής από την τελευταία πράξη που έχει εκτελεστεί) το οποίο από 10% που ήταν υποχωρεί στο 7%. Όταν δηλαδή η τιμή μιας μετοχής στην δημοπρασία ξεπεράσει το 7% τότε μπορεί να "παγώσει"

Αντίστοιχα, στο δυναμικό ΑΜΕΜ (διακύμανση της τιμής πριν εκτελεστεί η πράξη) αναπροσαρμόζεται από 3% στο 1,5%.

Αν δεν έχει εκτελεστεί πράξη στην αρχή της συνεδρίασης ως τιμή τελευταία ορίζεται η τιμή κλεισίματος της προηγούμενης.
Επίσης η διάρκεια συγκέντρωσης εντολών από 5 λεπτά θα αυξηθεί στα 10 λεπτά δηλαδή 10 λεπτά θα βγαίνει off μια μετοχή.

Επίσης η διάρκεια επέκτασης της περιόδου συγκέντρωσης εντολών της μεθόδου 2 από 30% που ήταν (που αντιστοιχούσε σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 3%) γίνεται 20% (που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 1,4%)

newmoney.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *