ροή ειδήσεων

Τι θα πάθετε αν καταναλώνετε ληγμένα τρόφιμα


Πολλοί άνθρωποι αμελούν να τσεκάρουν την ημερομηνία λήξης των τροφίμων που...
καταναλώνουν, ενώ πολλοί συμβουλεύονται την όσφρησή τους ή απλά βασίζονται στον έλεγχο του χρώματος.


Πρόκειται όμως για μια συμπεριφορά που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με αναφορές από οργανισμούς που ασχολούνται με την καταλληλότητα κατανάλωσης τροφίμων, το 33% των ανθρώπων «τζογάρει» με την υγεία του, τρώγοντας τρόφιμα που η ημερομηνία λήξης τους έχει περάσει.

Παράλληλα, ένας στους τρεις τρώει με ευκολία τρόφιμα που του έχουν πέσει στο πάτωμα, ενώ ένας στους πέντε παραδέχεται ότι δεν πλένει τα χέρια του πριν από την ετοιμασία ενός γεύματος.

Αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν όμως συνήθειες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έρθουν αντιμέτωποι με μια επιδημία τροφικής δηλητηρίασης, η οποία θα πλήξει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια σε ένα χρόνο και αυτό μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία πηγάζει από το καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο μολύνει περίπου 460.000 Βρετανούς ετησίως, οδηγώντας 100 από αυτούς σε θάνατο (επίσημη έρευνα από την Υπηρεσία Τροφίμων αναφέρει πως, το βακτηρίδιο αυτό μπορεί να βρεθεί στα 2/3 των νωπών κοτόπουλων που πωλούνται σε κεντρικά σημεία της Μεγάλης Βρετανίας). Άλλα προβλήματα προκαλούνται από τη σαλμονέλα (παθογόνο ραβδόμορφο κινητό βακτήριο), το κολοβακτηρίδιο Ε.Coli και τη λιστέρια (βακτηριδιακός παθογόνος μικροοργανισμός), όπου η τελευταία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες και τα έμβρυα.

Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι, το 85% των ανθρώπων ελέγχουν την ασφάλεια των προς κατανάλωση τροφίμων τους με τη δοκιμασία της όσφρησης, ενώ το 68% βασίζεται στον έλεγχο του χρώματος!

Ωστόσο, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν αποτελεί αξιόπιστο οδηγό για την ασφαλή κατανάλωση και καλούν το κοινό να παραμένει πιστό στην ημερομηνία λήξης που υπάρχει στις συσκευασίες τροφίμων και βασίζεται σε επιστημονικές δοκιμές, προσφέροντας σημαντικά μεγαλύτερη ασφάλεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, περισσότεροι από το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα έτρωγε τρόφιμα τα οποία θα είχαν ξεπεράσει την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης από τον κατασκευαστή!

Η ανησυχία των αρχών στην Αγγλία είναι τόσο μεγάλη που εξετάζεται το ενδεχόμενο, ακόμα και να ψεκάζουν τα νωπά κρέατα με γαλακτικό οξύ ώστε να εξουδετερώνονται τα επιβλαβή βακτηρίδια, αν και σε σχετική ερώτηση οι αγοραστές -σε ποσοστό 60%- θεωρούν απίθανο να αγοράσουν ψεκασμένα τρόφιμα.

Παρόλα αυτά, η ΕΕ έχει ήδη δώσει έγκριση για το γαλακτικό οξύ για τα σφάγια των βοοειδών, ενώ αναμένεται σχετική επέκταση της μεθόδου και σε άλλα κόκκινα κρέατα και πουλερικά.

Το πλύσιμο των χεριών κατά την παρασκευή των φαγητών και κατά την κατανάλωσή τους, καθώς και η τήρηση των ημερομηνιών λήξεως που αναγράφονται στα προϊόντα, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή πραγματικά δυσάρεστων ασθενειών.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *