ροή ειδήσεων

Bloomberg: Πώς επηρεάζει η φοροδιαφυγή τον τουρισμό




Πώς βοηθάει το πλαστικό χρήμα....


Καθώς οι Έλληνες πραγματοποιούν τις ετήσιες εξορμήσεις τους προς τα νησιά και τα χωριά για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχει κάτι που στέκεται «εμπόδιο» στις επιχειρήσεις: οι φορολογικοί επιθεωρητές.
Με αυτή τη φράση ανοίγει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg το άρθρο του σχετικά με την προσπάθεια της πάταξης της φοροδιαφυγής και με το πώς αυτή επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό.

Σε δύο εβδομάδες έως τις 9 Αυγούστου, οι φορολογικές υπηρεσίες στην Ελλάδα πραγματοποίησαν ελέγχους σε 11.232 επιχειρήσεις, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές όπου οι παραβιάσεις είναι ανεξέλεγκτες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Οι έλεγχοι στοχεύουν εστιατόρια, κλαμπ και μπαρ, καταστήματα με σουβενίρ και άλλους τέτοιους τουριστικούς φορείς επιχειρήσεων σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας και νησιά όπως η Σαντορίνη και η Ρόδος.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για το τρίτο πακέτο οικονομικής διάσωσης από τους εταίρους της ζώνης του ευρώ, επιχειρεί να κρατήσει την υπόσχεσή του ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ορκίστηκε στις 29 Ιουλίου τονίζοντας ότι θα ελέγχει τα πάντα «από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι την παραμικρή καντίνα».

Οι φορολογικοί επιθεωρητές, σημειώνει το Bloomberg, δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτοι.
Έλληνες αξιωματούχοι τονίζουν ότι τα capital controls δεν έχουν επηρεάσει την τουριστική κίνηση.

Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) σε μια χώρα που αγωνίζεται να βγει από τη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Μέσα σε πέντε μήνες μέχρι το τέλος Μαΐου, τα έσοδα από τους επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 15% από τα περσινά 2.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενώ οι επισκέπτες με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό εξαιρούνται από τους περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών, το υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι θα εντείνουν τους ελέγχους στα τουριστικά hot spots όπου ελλιπείς αναφορές εσόδων και οι ταμειακές συναλλαγές μεταξύ των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων είναι συχνά φαινόμενα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι σε κάποιες τουριστικές περιοχές, το ποσοστό των παραβάσεων ήταν ιδιαίτερα υψηλό - περίπου το 54%- με τις περισσότερες παραβιάσεις να συμβαίνουν τις βραδινές ώρες.

Η έλλειψη μετρητών έχει κεντρίσει τη χρήση των καρτών και τραπεζικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου, δύο τομείς όπου η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Οι νέοι χρήστες e-banking πενταπλασιάστηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Καλαντώνη, ο αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο της λιανικής τραπεζικής της Eurobank Ergasias ΑΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η χρήση καρτών θα μειώσει επίσης το κόστος διαχείρισης των μετρητών το οποίο κυμαίνεται από 0,1% του ΑΕΠ για τις κοινωνίες χωρίς μετρητά, όπως οι σκανδιναβικές χώρες έως 0,4% για χώρες της νότιας Ευρώπης, όπου τα μετρητά είναι πιο διαδεδομένα.
Το πλαστικό χρήμα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παραοικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι 22% στην Ελλάδα, επισημαίνει καταληκτικά το αμερικανικό πρακτορείο.

bankingnews.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *