ροή ειδήσεων

Bloomberg: Οι τουρίστες εξακολουθούν να προτιμούν την Ελλάδα κι αποφεύγουν την Τουρκία



Πώς ο ελληνικός τουρισμός θριαμβεύει εν μέσω πολιτικής αναταραχής,... capital controls και τρίτου μνημονίου σε αντίθεση με την αναπτυσσόμενη Τουρκία που βλέπει τις τουριστικές ροές στην επικράτειά της να... στερεύουν...

Αν και τα πράγματα δεν έδειχναν καλά για το φετινό καλοκαίρι με τα capital controls, οι τουρίστες που λατρεύουν τον ελληνικό ήλιο, εφοδιάστηκαν με μετρητά και ξεκίνησαν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά, λέει το αμερικανικό bloomberg σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση που δείχνει πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι από τα πιο πετυχημένα στον ελληνικό τουρισμό, από άποψης προσέλευσης τουριστών.

Στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, γράφει το δημοσίευμα, η Τουρκία με μια αναπτυσσόμενη οικονομία βλέπει τον τουρισμό να συρρικνώνεται. Ο αριθμός εκείνων που επισκέπτονται τη γειτονική χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού μέσου, άρχισαν να πέφτουν από τον Απρίλιο και έκτοτε τα κρούσματα βίας και οι ένοπλες συμπλοκές στα σύνορά της χώρας κλιμακώθηκαν. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην επίθεση στο Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε φόβους σε ξένους επισκέπτες πως θα μπορούσαν να βρεθούν στη λάθος θέση, τη λάθος στιγμή.

Ανάμεσα σε άλλους παράγοντες που αφορούν στον τουρισμό, το δημοσίευμα παραθέτει και το γεγονός πως η Τουρκία αποτελούσε κάποτε κορυφαίο προορισμό για τους Ρώσους. Η ελεύθερη πτώση όμως στο ρούβλι το τελευταίο διάστημα καθιστά απαγορευτικές τις διακοπές στο εξωτερικό για πολλούς από αυτούς. Οι τουρίστες από τη Ρωσία σημείωσαν 24% μείωση τους πρώτους έξι μήνες για το 2015, σε σύγκριση με το περασμένο έτος, όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού.

Ένα άλλο ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το κόστος διαβίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του bloomberg, ακόμη και οι Τούρκοι έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές καθώς το κόστος διαβίωσης έχει μειωθεί δραματικά για τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια αγορά πιο οικονομική από την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική. Εδώ να σημειώσουμε πως τα εγχώρια στοιχεία δεν δείχνουν κάτι αντίστοιχο, αφού παρά τη μείωση του ΑΕΠ, αλλά και των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών, οι τιμές στην αγορά δεν φαίνεται να έχουν ακολουθήσει την ίδια πορεία.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *