ροή ειδήσεων

Δείτε τι παθαίνετε όταν ΔΕΝ κάνετε διακοπές



Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να αποδράσουν φέτος το καλοκαίρι σε ένα μαγευτικό νησί... ή σε κάποιον εξωτικό προορισμό, είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είτε άλλων λόγων, θα πρέπει να σκεφτούν το εξής:


Ένας αυξανόμενος όγκος της βιβλιογραφίας σε όλα τα πεδία της ιατρικής, της ψυχολογίας και του management, επιβεβαιώνει αυτό που το σώμα και το μυαλό ήδη γνωρίζουν ενστικτωδώς. Η εργασία χωρίς διάλειμμα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου.

Για να βάλετε λοιπόν τις διακοπές σας σε προτεραιότητα, διαβάστε παρακάτω τι συμβαίνει όταν δεν ξεκουράζεστε:

Σώμα

Υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των ανθρώπων που δεν ξεκουράζονται και του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν το 1991, η λεγόμενη μελέτη Framingham, δείχνει ότι οι γυναίκες νοικοκυρές που έκαναν διακοπές 1 φορά στα 6 χρόνια ή λιγότερο, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών προσβολών ή θανατηφόρων καρδιακών προβλημάτων από εκείνες που πάνε διακοπές τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Οι άνδρες επηρεάζονται, επίσης. Μια ανασκόπηση του 2012 για τα 50 χρόνια έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology έδειξε ότι η καθημερινή εργασία 10 ωρών ή περισσότερο, αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 80% και στα δύο φύλα. Οι ερευνητές αιτιολόγησαν ότι ο συσχετισμός αυτός μπορεί να σχετίζεται εν μέρει με τα προβλήματα υγείας, που συνδέονται με την μεγαλύτερη έκθεση στο ψυχολογικό στρες.

Μυαλό

Ακριβώς όπως οι εξαντλητικές ώρες εργασίας επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία, οι διακοπές την βοηθούν. Έρευνα του 2012 που ονομάζεται Whitehall II, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν περισσότερο από 11 ώρες την ημέρα (σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονταν 7-8 ώρες την ημέρα) είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν προηγούμενα θέματα ψυχικής υγείας.
Μια μελέτη του 2013 από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στην Σουηδία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κάνουν διακοπές μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική υγεία των γύρω τους. Χρησιμοποιώντας τη διανομή των αντικαταθλιπτικών ως υποκατάστατο για τα επίπεδα της κατάθλιψης στη χώρα, οι ερευνητές βρήκαν μια μικρή, αλλά «πρακτικά σημαντική» σχέση μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν διακοπές και των λιγότερων φαρμάκων.

Εργασία

Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι η ξεκούραση του μυαλού μπορεί να ωφελήσει την απόδοση ενός ατόμου όταν γυρίσει στο γραφείο. Μια μελέτη του 2012 από τους ψυχολόγους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, έβρισκαν περισσότερες δημιουργικές λύσεις, αφού είχαν ξεκουράσει το μυαλό τους για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
Μερικοί κάνουν διακοπές περισσότερο από άλλους. Για παράδειγμα, οι αποδράσεις που περιλαμβάνουν την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, όπως το σέρφινγκ ή η γιόγκα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για να εκτονωθείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Ομοίως, μια απογοητευτική εξόρμηση, μπορεί να είναι μια διαρροή για την ενέργεια και την παραγωγικότητα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *