ροή ειδήσεων

Telegraph:Το κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα είναι ακόμη πιθανό


Το θέμα ενός ενδεχόμενου κουρέματος καταθέσεων στην Ελλάδα εξετάζει.... σε δημοσίευμα της η βρετανική Telegraph, σημειώνοντας πως οι αρχές κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποφευχθεί το bail-in και να μην κληθούν οι ιδιώτες καταθέτης να πληρώσουν ένα τμήμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Με τους Έλληνες να προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή, οι ιδιώτες καταθέτες ανησυχούν μήπως κληθούν να υποστούν ζημιές για να σταθεί και πάλι στα πόδια του το τραπεζικό σύστημα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει:

Οι Βρυξέλλες έχουν ορίσει το ποσό των 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, ωστόσο μόνο 10 δισ. εξ αυτών είναι άμεσα διαθέσιμα για την Αθήνα, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας.

Η εξυγίανση των τραπεζών αναμένεται να γίνει πιο περίπλοκη από την 1η Ιανουαρίου, όταν οι νέοι κανόνες της ευρωζώνης θα αναγκάζουν τους καταθέτες να αντιμετωπίζουν κι αυτοί μέρος του κόστους των προγραμμάτων διάσωσης.

Σύμφωνα με την οδηγία ΒRRD (ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων) της ΕΕ, οι καταθέτες θα πρέπει να δεχθούν μια απώλεια της τάξης του 8% πριν οι δανειστές προχωρήσουν σε επίσημη βοήθεια.

Οι δανειστές της Ελλάδας είναι απρόθυμοι να θέσουν τους Έλληνες καταθέτες στο στόχαστρο, καθώς φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική ύφεση και την θα αποτρέψει την επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες.

«Η 31η Δεκεμβρίου είναι μια πολιτική προθεσμία, όχι νομική», σημειώνει ο Νικολας Βερόν από το ινστιτούτο Bruegel.

Σύμφωνα με την Telegraph, το Βερολίνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των νέων κανόνων, τους οποίους βλέπουν ως ένα κομβικό βήμα για την ενίσχυση του ευρώ. Ο Β. Σόιμπλε σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει άλλες διασώσεις τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων.

Όπως αναφέρει η Telegraph, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί μια πρωτοφανή φυγή κεφαλαίων κάτι που οδήγησε στα γνωστά capital controls.

Η Ευρωπαϊκη Κεντρική τράπεζα διεξάγει τα stress-tests προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών ελλειμμάτων. Αυτά θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο και οι αρχές θα έχουν λιγότερο από δύο μήνες για να εξυγιάνουν τον τραπεζικό τομέα πριν την έναρξη ισχύος των κανόνων για το bail-in.

O Μάριο Ντράγκι απέκλεισε κάθε σενάριο για «κούρεμα» καταθέσεων, καθώς θεωρεί πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν επιζήμιο για την ελληνική οικονομία.

Το να υποστούν ζημιές οι μη εγγυημένες καταθέσεις σε ένα σενάριο εξυγίανσης των τραπεζών θα μείωνε το λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης, ωστόσο θα έπληττε την πραγματική οικονομία και θα ήταν αντιπαραγωγικό, σημειώνει ο Josu Fab από την Fitch Ratings.


thetoc.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *