ροή ειδήσεων

Σοκ! Έως και 17 χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης!



Από έξι μήνες έως 17 χρόνια αυξάνονται έως το 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης... σε χιλιάδες ασφαλισμένους, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη και θα αναρτηθεί στη « Διαύγεια» τις επόμενες μέρες.

Στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται δύο πίνακες τόσο γι' αυτούς που θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης (33,3 έτη) και πάνω, όσο και για τους υπόλοιπους που απαιτούνταν λιγότερα ένσημα, με καταληκτικό όριο ηλικίας το 67ο έτος.

Ημερομηνία ορόσημο για τη σταδιακή αύξηση των ετών συνταξιοδότησης είναι η 1η Ιανουαρίου 2022 όπου κλείνει κάθε δυνατότητα πρόωρης εξόδου σε ηλικία πριν από τα 67, ή πριν από τα 62, με παράλληλη όμως συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που το 2018 θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56, πλέον θα συνταξιοδοτηθεί στα 59.

Στην υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνονται αλλαγές για τους υπαλλήλους καθαριότητας των ΟΤΑ ( άρα διατηρούν το δικαίωμά τους να βγαίνουν στη σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ) όπως και η απαίτηση των δανειστών για αύξηση των ετών ασφάλισης στα 40 χρόνια για όσους βγαίνουν χωρίς όριο ηλικίας μετά από 35 ή 37 χρόνια ασφάλισης .



Στον πίνακα 1 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι για τους οποίους, από τις προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης μεγαλύτερος ή ίσος με 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή, εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι με 35ετία χωρίς όριο, ή 37ετία, καθώς και όλοι όσοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με όριο ηλικίας τα 62.



Στον πίνακα 2 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν μία εκ των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, των οποίων το καταληκτικό όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, όπως αυτό έχει καθοριστεί από προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, είναι το 67ο έτος, καθώς και οι ασφαλισμένοι για τους οποίους από τις ίδιες ως άνω προγενέστερες του ν. 4336/2015 διατάξεις προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης μικρότερος από 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης.

Παράλληλα, η υπουργική απόφαση καθορίζει τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το επιπλέον «πέναλτι» 10%, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι το επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% θα υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που προκύπτει μετά τις μειώσεις που ήδη προβλέπονται και επιβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση, νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης .

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *