ροή ειδήσεων

Τουρκία: Το Ισλαμικό Κράτος «δείχνουν» ως υπεύθυνο για την επίθεση οι υπηρεσίες ασφαλείας



Το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από την έρευνα που διεξάγουν...
οι τουρκικές αρχές για τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Άγκυρα. Οπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας οι επιθέσεις αυτές φέρουν ομοιότητες με την επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν γίνει τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε επίσης στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι ήταν αντίγραφο εκείνης της επίθεσης... οι ενδείξεις δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος», είπε πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.


Η δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε τις υποψίες των αρχών λέγοντας ότι οι έρευνές τους επικεντρώνονται πλήρως στο Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι η διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα στοίχισε τη ζωή σε 128 ανθρώπους και ότι έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής τα 120 από τα θύματα και μόνο τα στοιχεία των οκτώ παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Ωστόσο, ο τελευταίος επίσημος απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του πρωθυπουργού αργά το βράδυ του Σαββάτου έκανε λόγο για 95 νεκρούς. Σε δεύτερη ανακοίνωση, σήμερα το πρωί, ανέφερε ότι 65 από τους 246 τραυματίες νοσηλεύονται στην εντατική.

Σε μια γραπτή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δραστών και η εισαγγελία της Άγκυρας εργάζεται με στόχο την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Νωρίτερα το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 97.

Την ίδια ώρα πηγές από το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του, να καταδικάσει την επίθεση και να υπογραμμίσει ότι η Ουάσιγκτον θα παραμείνει στο πλευρό της Τουρκίας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Σκηνές χάους στο σημείο των εκρήξεων

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσει πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μάχες που έχουν ξαναρχίσει μεταξύ του τουρκικού στρατού και των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία, ύστερα από εκεχειρία δύο χρόνων.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk διακρίνονται νεαροί άνδρες και γυναίκες που κρατιούνται από τα χέρια και χορεύουν μέχρι που πίσω τους, στο σημείο όπου είναι συγκεντρωμένοι άνθρωποι που κρατούν σημαίες του HDP και αριστερών οργανώσεων, φαίνεται μια μεγάλη έκρηξη.

Άνθρωποι που κατέβηκαν στον σταθμό για να διαδηλώσουν προσπαθούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες ενώ εκατοντάδες άλλοι έστεκαν αποσβολωμένοι γύρω τους. Οι νεκροί κείτονταν σε δύο κύκλους, σε απόσταση 20 μέτρων ο ένας από τον άλλο, προφανώς στα σημεία όπου έγιναν οι εκρήξεις.

Λίγες ώρες μετά το συμβάν, η τουρκική αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα μια ομάδα εξοργισμένων διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στην περιοχή.

Οι διαδηλωτές, που σκόπευαν να συμμετάσχουν στην απογευματινή διαδήλωση, φώναζαν συνθήματα όπως «Δολοφόνοι αστυνομικοί», όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Για τρομοκρατική επίθεση κάνει λόγο η Αγκυρα

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αχμετ Νταβούτογλου στις ανακοινώσεις του για την αιματηρή ενέργεια.

«Αυτή η επίθεση δεν είχε ως στόχο μονάχα μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση ή μια πολιτική ομάδα, αλλά έβαλε στον στόχο τον λαό μας» προσέθεσε ο Νταβούτογλου και αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές είπε:

«Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές μια τέτοια επίθεση βάζει στο στόχαστρο απευθείας τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πλέον οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και κατήγγειλε τους δράστες ως «εχθρούς της Ανθρωπότητας».

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα ασφαλείας ενόψει της διαδήλωσης, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα είχαν ληφθεί και γνωστοποίησε ότι η αστυνομία είχε πρόσφατα συλλάβει δύο βομβιστές αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Υπέδειξε ωστόσο ως ενδεχόμενους δράστες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση της άκρας αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C) επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «επίθεση μίσους», τονίζοντας ότι «στοχεύει την ειρήνη του έθνους» και έκανε έκκληση για «αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» απέναντι στην τρομοκρατία. Μάλιστα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην χώρα προσθέτοντας ότι «οι αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο καμικάζι διέπραξαν την επίθεση».

«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας»ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.

Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατήγγειλε μια «τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κράτους, της δημοκρατίας και του λαού» και τόνισε ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να εντοπίσουν τους δράστες.

Από την πλευρά του, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης ήταν τα μέλη του και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί δραματικά.

«Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, γύρω στις 10.04 (τοπική ώρα) σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις εν μέσω του μπλοκ του HDP. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν το HDP», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και για αυτό υπάρχει ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί», προστίθεται.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια σφαγή, μια βάρβαρη επίθεση», δήλωσε ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραλληλίζοντας την επίθεση με εκείνες που είχαν σημειωθεί την παραμονή των εκλογών του Ιουνίου στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ και τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στη δεύτερη επίθεση, που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκαν 33 νέοι, κυρίως φιλοκούρδοι ακτιβιστές.

Το PKK διέταξε τα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους

Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή «δίκαιων εκλογών» στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου.

Καταδικάζουν το ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ευρώπη

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να παραμείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και τις απειλές τους.

«Ο τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές» ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης την τρομοκρατική επίθεση.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη», τόνισε.

«Το γεγονός ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε πριν από μια συγκέντρωση για την ειρήνη υπογραμμίζει τη διαστροφή εκείνων που είναι υπεύθυνοι και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή» δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Λευκός Οίκος απέστειλε επίσης τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού καθώς μαζί αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Οι φρικτές αυτές επιθέσεις, αντί να αποθαρρύνουν τις προσπάθειές μας, το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας» επισήμανε η αμερικανική κυβέρνηση.

«Εφόσον επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις περί τρομοκρατικών χτυπημάτων, πρόκειται για να μία ιδιαιτέρα άνανδρη ενέργεια, που στόχευε να πλήξει άμεσα τα πολιτικά δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρήνη» επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ σε ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η τουρκική κυβέρνηση και το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας» θα απαντήσουν με αποφασιστικό και δημοκρατικό τρόπο στην τρομοκρατία.

«Προφανώς οι δράστες ήθελαν να προκαλέσουν ένα κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές.

Για «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.

Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε το συμβάν, χαρακτηρίζοντάς το ως «βάναυση επίθεση» εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών. Τέλος, υποστήριξε ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές.
























kathimerini



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος12/10/15 20:21

    Ισλαμικό κράτος ή παραστρατιωτική τουρκική δολοφονία "φιλοκουρδικών" οργανώσεων, αφού το ισλαμικό κράτος δεν είχε κανένα κέρδος από αυτή την ενέργεια και υποστηρίζεται από την Τουρκία???? Με δυο σμπάρο δυό τριγόνια αφού έστειλε μήνυμα για εκφοβισμό μελλοντικών διαδηλώσεων και επίρρηψη ευθύνης στο Ισλαμικό κράτος που το πολεμάνε οι Κούρδοι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *