ροή ειδήσεων

Στην πόλη του μέλλοντος… δεν θα μένει κανένας!



Στην έρημο του Νέου Μεξικού χτίζεται μια πόλη που θα έχει τη δυνατότητα...
φιλοξενίας 35.000 ανθρώπων. Η λεπτομέρεια; Κανένας δεν θα μένει εκεί...



Η ονομασία της είναι Κέντρο Καινοτομίας, Δοκιμών και Αξιολόγησης (CITE – Center for Innovation, Testing and Evaluation). Είναι ένα μοντέλο πόλης αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που κατασκευάζεται από την εταιρεία τεχνολογίας Pegasus Global Holdings. Και μοναδικός σκοπός ύπαρξης της πόλης είναι ο πειραματισμός.

Ο γενικός διευθυντής της Pegasus, Ρόμπερτ Μπράμλεϊ, λέει: «Το όραμα είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου νέα προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογίες θα επιδεικνύονται και θα δοκιμάζονται χωρίς να αναστατώνεται η καθημερινή ζωή των κατοίκων μιας πόλης».

Το CITE θα προσφέρει ένα επιπλέον βήμα δοκιμών, μετά από την εργαστηριακή δοκιμή και πριν από τη διάθεση στο κοινό. Αυτοκίνητα δίχως οδηγό μπορούν να βρεθούν σε αναδραστικούς δρόμους, κατοικίες μπορούν να κατασκευαστούν με ενσωματωμένα ρομποτικά χαρακτηριστικά, και εναλλακτικές πηγές ενέργειας μπορούν να δοκιμαστούν σε ευρεία κλίμακα.

Υπάρχουν ήδη τέτοιες «μελλοντικές πόλεις», όπως η πόλη δίχως απόβλητα, Masdar, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η PlanIT Valley στην Πορτογαλία, αλλά ο Μπράμλεϊ πιστεύει ότι αυτό το σχέδιο είναι μοναδικό επειδή «οι εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές σε οποιονδήποτε θέλει να δοκιμάσει κάτι».

Κάποιοι άλλοι είναι περισσότερο σκεπτικιστές ως προς την αξία του πειραματισμού χωρίς την παρουσία ανθρώπων. Ο συν-διευθυντής του Προγράμματος Μελλοντικών Πόλεων της Οξφόρδης, Στιβ Ράινερ, λέει: «Οι τεχνολογίες είναι κοινωνικά συστήματα που διαμεσολαβούνται από υλικά και συσκευές. Η ιδέα της ‘δοκιμής’ σύνθετων τεχνο-οικονομικών συστημάτων χωρίς τους ανθρώπους είναι καταδικασμένη να καταλήξει σε παραπλανητικά αποτελέσματα επειδή οι πραγματικοί άνθρωποι συχνά αλληλεπιδρούν με υλικά και συσκευές με τρόπους που δεν μπορούν να προβλεφθούν από τον σχεδιαστή».

Το CITE θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2018.







Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *