ροή ειδήσεων

Ναυάγησε ο "γάμος" του Βερόπουλου με τον Σκλαβενίτη. Ποιος είναι ο νέος... γαμπρός



Σε «ναυάγιο», πριν καν ξεκινήσει κατέληξε η πολύκροτη εξαγορά του «Βερόπουλου»... από τον «Σκλαβενίτη», η οποία φιλοδοξούσε να αλλαξει τον «χάρτη» του εγχώριου λιανεμπορίου....



Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να τερματίσουν πρόωρα τη συνεργασία τους, η οποία είχε ανακοινωθεί με «τυμπανοκρουσίες» περίπου ένα χρόνο πριν και να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, που γράφει ο Γιώργος Μανέττας στην Ημερησία, δυναμική είσοδο στο παιχνίδι της διεκδίκησης του «Βερόπουλου» πραγματοποιεί η METRO της οικογένειας Παντελιάδη, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη οικονομικό έλεγχο (due dilligence) και περιμένει τα αποτελέσματά του προτού λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αναφέρουν πως οι συζητήσεις μεταξύ της πλευράς Παντελίαδη και της διοίκησης του Βερόπουλου, διεξέγονται σε πολύ καλό κλίμα και δηλώνουν αισιόδοξες για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους, παρότι αυτές βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα κρατήσουν επί μακρόν, όπως έγινε με την περίπτωση του Σκλαβενίτη, αλλά πρόθεση είναι να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο σε ένα μήνα. «Δεν έχει νόημα να καθυστερήσει η συμφωνία.

Εφόσον, τα αποτελέσματα του due dilligence δείξουν ότι υπάρχει προοπτική να επιστρέψει σύντομα η «Βερόπουλος» σε κερδοφόρο τροχιά, χωρίς να πλήττεται η βιωσιμότητά της ΜΕΤRO και υπάρξει συμφωνία για το τίμημα, τότε θα προχωρήσει σε λιγότερο από ένα μήνα», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Το ενδιαφέρον της οικογένειας Παντελιάδη εκδηλώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε πως το deal με τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη όχι μόνο θα καθυστερούσε, αλλά πως κατέρρευσε ολοσχερώς καθώς δεν ήθελε επουδενί να εμπλακεί, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη άλλες συζητήσεις.

Στόχος της ΜΕΤΡΟ είναι η απόκτηση του 100% των δραστηριοτήτων του Βερόπουλου στην Ελλάδα, μια καθαρή εξαγορά, -όπως χαρακτηριστικά λένε οι πληροφορίες- η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό όμιλο να ξεδιπλώσει ελεύθερα και χωρίς καμία δέσμευση τα σχέδιά του για την ανάπτυξη του διευρυμένου δικτύου που θα προκύψει.

Από τη συμφωνία θα εξαιρούνται τα καταστήματα του Βερόπουλου στα Βαλκάνια, όπως έγινε και στην περίπτωση της συμφωνίας με τον Σκλαβενίτη, καθώς η επέκταση των εργασιών στο εξωτερικό δεν αποτελεί στην παρούσα φάση μέρος του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης της οικογένειας Παντελιάδη.

Τα συν και τα πλην...

Η απόφαση της METRO, η οποία απείχε συνειδητά από την κούρσα των εξαγορών τα τελευταία χρόνια, επιλέγοντας μοναχική πορεία, να κάνει κρούση στον Βερόπουλο συνδεέται άμεσα με τις προοπτικές που βλέπει πως έχει ακόμη και τώρα η ιστορική αλυσίδα παρά τα τεράστια προβλήματά της.

Στα βασικά πλεονέκτηματά της είναι το δίκτυο καταστημάτων της, το οποίο απλώνεται σε όλη τη χώρα και στα πολύ καλά σημεία που είναι τοποθετημένα τα σημεία πώλησης. Το δίκτυο, όπως επισημαίνουν παράγοντες του λιανεμπορίου, ήταν αυτό που «εποφθαλμιούσε» πρωτίστως και ο Σκλαβενίτης, σε μια εποχή που η ανέγερση νέων σημείων απαιτεί σημαντικά κεφάλαια αλλά και χρόνο.

Μια εξαγορά θα προσθέσει στη ΜΕΤΡΟ, η οποία ελέγχει επίσης και τα καταστημάτα λιανικής τροφίμων My Market, ένα έτοιμο δίκτυο περίπου 180 καταστημάτων που έρχεται να δέσει συμπληρωματικά στο δικό της, αφού με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν συμπίπτουν, θα αποτελέσει τη βάση για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στην ελληνική αγορά.

Στον αντίποδα, το μεγάλο μεινόκτημα είναι η άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο άλλοτε ισχυρός λιανέμπορος, αλλά και η διαρκής υποχώρηση των πωλήσεων αλλά και των μεριδίων αγοράς (εκτιμάται πως φέτος θα κλείσει κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ).

Είναι κοινό μυστικό οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην κάλυψη των υποχρεώσεών του, αλλά και την εξόφληση των προμηθευτών, σε σημείο αρκετοί να έχουν διακόψει ή να σκέφτονται να διακόψουν τη συνεργασία μαζί τους. «Τα τεράστια ?ανοίγματα? προς τους προμηθευτές και τις τράπεζες αλλά και οι ζημιές που έχει συσσωρεύσει, οι οποίες υπολογίζεται να ξεπεράσουν και φέτος τα 10 εκατ. ευρώ είναι τα βασικά εμπόδια», σημειώνουν πηγές που πρόσκεινται στην πλευρά της METRO.

... και το μεγάλο στοίχημα

Γι' αυτό και η έκβαση του νέου mega-deal που βρίσκεται στα σκαριά θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα που έχουν τα αποτελέσματα του due dilligence, καθώς θα δείξουν «κατά πόσον είναι ικανή μια επιστροφή της 'Βερόπουλος' σε τροχιά ανάπτυξης σε σύντομο διάστημα και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βιώσιμότητας της ΜETRO». Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε άλλη μια προσπάθεια εξαγοράς θα έχει «ναυαγήσει». Παράγοντες της αγοράς, ανεξάρτητα από τα παραπάνω θεωρούν σίγουρο ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν νέες εξελίξεις λόγω της κάμψης της κατανάλωσης και των αρνητικών προοπτικών της οικονομίας.

Κοινό μυστικό το «διαζύγιο» Σκλαβενίτη-Βερόπουλου

Η ματαίωση της συμφωνίας ανάμεσα στον «Σκλαβενίτη» και τον «Βερόπουλο», σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα δρώμενα στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων δεν προκαλεί έκπληξη.

Εδώ και μερικούς μήνες κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο Σκλαβενίτης δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την εξαγορά, καθώς περίμενε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες είναι οι βασικοί πιστωτές και χρηματοδότες του.

Βέβαια, το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα, ο Σκλαβενίτης αρνούνταν να σχολιάσει τις πληροφορίες, κρατώντας σιγήν ιχθύος ενέτεινε τον προβληματισμό και μεγάλωσε τις υποψίες για την αρνητική έκβαση της εξαγοράς.

Μεγάλη αναστάτωση υπάρχει και στους κόλπους των εργαζομένων του «Βερόπουλου», οι οποίοι είχαν πιστέψει ότι το deal θα προχωρούσε. Τώρα, αγωνιούν και πάλι για την επόμενη μέρα, με το βλέμμα τους να στρέφεται στις διαπραγματεύσεις με την METRO.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *