ροή ειδήσεων

Grexit για τις μεγάλες πολυεθνικές



Ποιες εταιρείες φεύγουν από τη χώρα μας...


Οι μετακομίσεις ανέκαθεν είχαν χαρακτήρα ανανέωσης και ανασύνταξης. Μια αίσθηση περισσότερο του καινούριου παρά του παλιού. Να όμως που στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς το «παλιό» είναι η πατρίδα μας, που σε πείσμα των προβλημάτων και της ανάγκης για επιβίωση αρνείται να αλλάξει, μένοντας πιστή στον κρατισμό, με τραγικό αποτέλεσμα και απολογισμό τη φυγή πολλών γνωστών πολυεθνικών, οι οποίες μειώνουν την παρουσία τους στη χώρα μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους εκτός συνόρων.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν 100% ελληνικές βιομηχανίες όπως οι ΦΑΓΕ, Coca-Cola 3E και ΒΙΟΧΑΛΚΟ αποφάσισαν να μεταφέρουν τις φορολογικές τους έδρες σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο; Για ποιον λόγο λοιπόν ξένες επιχειρήσεις να μείνουν να παλεύουν με τις απανωτές εκλογικές κοκορομαχίες ή με μια αδιανόητα υψηλή φορολόγηση;

Η μεγάλη απόδραση

Η αρχή της μεγάλης απόδρασης των πολυεθνικών από την πατρίδα μας έγινε πριν από ενάμιση χρόνο. Ηταν τότε που η γαλακτοκομική εταιρεία Danone ανακοίνωνε πως θα μετέφερε τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής από την Αθήνα στο μακρινό Βουκουρέστι. Ο επιτυχημένος μάνατζερ Χάρης Φεύγας δεν κατόρθωσε να μεταπείσει τη γαλλική κεντρική διοίκηση ότι η Ελλάδα αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει παραίτησή του και ανάληψη καθηκόντων στην έδρα της πολυεθνικής. Αιτία; Ο Γάλλοι φοβούνταν το διαρκώς αυξανόμενο ρίσκο στην Ελλάδα. Κι εμείς βέβαια τους επιβεβαιώσαμε με τον χειρότερο τρόπο όταν το καλοκαίρι η χώρα εισήλθε στη σφαίρα των capital controls.

Τα ηνία της εταιρείας στα τέλη του 2014 τα πήρε ο Αυστριακός Ντίτερ Σουλτς, ο οποίος ηγείται και της ρουμάνικης θυγατρικής. Ετσι η Ελλάδα μετατράπηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε μια απλή κουκίδα του χάρτη για τη δραστήρια σε όλη την Ευρώπη πολυεθνική, με τη Ρουμανία να διαχειρίζεται διοικητικά και οικονομικά, εκτός από την αγορά μας, και τις Βουλγαρία, Μολδαβία, Σερβία και Κροατία. Η χώρα δηλαδή έγινε μια απλή -σχεδόν ασήμαντη- βαλκανική αγορά, όπως ήταν για αρκετά χρόνια στη δεκαετία του ’80 και στις αρχές του ’90 και όχι ένα μεγάλο διοικητικό κέντρο για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όπως είχαμε συνηθίσει από το 1998 και έπειτα.

Την ίδια ακριβώς περίοδο σε φάση μεγάλων αναταράξεων είχε μπει και η σουηδική εταιρεία ειδών προσωπικής υγιεινής SCA Hygiene. Η πολυεθνική που διέθετε και παραγωγική δραστηριότητα, μετά τα αλλεπάλληλα διοικητικής φύσης λάθη συρρίκνωσε κατά πολύ την παρουσία της, παρά την αύξηση των οικονομικών της μεγεθών. Μετά τη μονάδα της Delica στην Πάτρα και τις παλινωδίες στις τοποθετήσεις στελεχών στη χώρα μας, η πολυεθνική έκλεισε και τις αποθήκες της στον Αυλώνα, απολύοντας πάνω από 20 εργαζομένους και υποβαθμίζοντας την ελληνική εταιρεία από θυγατρική σε απλή αντιπροσωπία. Βέβαια πριν από δύο χρόνια, η σουηδική βιομηχανία προϊόντων ατομικής υγιεινής, με τα γνωστά σε όλους προϊόντα της Libero, Zewa και Delica, πετύχαινε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Για την ακρίβεια, έφτασε σε πωλήσεις τα 107 εκατ. ευρώ το 2013, με αύξηση έναντι του 2012 κατά 15%, σε σύνολο πενταετίας πέτυχε ανάπτυξη 55% με συνεχόμενες ετήσιες αυξήσεις πωλήσεων, τα τελευταία τρία χρόνια παρήγε το 75% των προϊόντων της στην Ελλάδα ώστε να ελαχιστοποιήσει τα κόστη της, ενώ από το 2012 παράγει και τα χαρτιά Delica, μετά τη σχετική εξαγορά.

Πέταξαν για άλλες χώρες

Πολλές ήταν και οι αεροπορικές εταιρείες που βλέποντας τα μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα σε όλο το διάστημα της κρίσης ακολούθησαν την τακτική του «φεύγουμε μέχρι νεωτέρας». Ενώ λοιπόν η ελληνοκαναδική SkyGreece ήρθε με περίεργο τρόπο στη χώρα και αμέσως σχεδόν ανέστειλε τη δραστηριότητά της, πιο παλιά σε ανάλογες κινήσεις είχαν προχωρήσει, καταργώντας τα δρομολόγιά τους από και προς την Αθήνα, οι Delta Airlines, Singapore Airlines, Thai Airways, Gulf Air, οι Τσέχικες Αερογραμμές (CSA) και η TAP Portugal. Πολλές από αυτές επανήλθαν, αλλά όχι όλες, δημιουργώντας μια αίσθηση αποκλεισμού της χώρας ιδιαίτερα κατά την τριετία 2012-2014.

Από τις πρώτες θυγατρικές που εθίγησαν από το ευρύ πλάνο αναδιοργάνωσης της Samsung Electronics σε όλη την Ευρώπη ήταν η ελληνική, η οποία από τις αρχές Αυγούστου έχει μεταφέρει τη δραστηριότητά της στην αντίστοιχη ιταλική, υποβαθμιζόμενη. Το κύμα απολύσεων δημιούργησε αρνητική εντύπωση και μια εικόνα παρακμής για τη χώρα μας, η οποία είδε μια ακόμη μεγάλη πολυεθνική να μεταφέρει εκτός συνόρων τη δραστηριότητά της. Να τονίσουμε ότι η Samsung Electronics Hellas απασχολεί 135 εργαζομένους. Ωστόσο αυτό το καλοκαίρι, στο οποίο η Ελλάδα στροβιλιζόταν στα πολιτικά της αδιέξοδα, έκρυβε και άλλες αρνητικές εκπλήξεις. Αποτέλεσμα της περιδίνησης που δημιούργησαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ήταν και η αποχώρηση από την Ελλάδα της πολυεθνικής εμπορικής εταιρείας προσφορών σε κουπόνια Groupon. Η διοίκηση της εταιρείας διαπίστωσε ότι η Ελλάδα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο και τελικά προχώρησε σε μια δύσκολη απόφαση λόγω ζημιών επί τέσσερις χρήσεις.

Από τις δυναμικές θυγατρικές της ιταλικής Chiquita ήταν η ελληνική με έδρα στην λεωφόρο Κηφισίας. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρονται σε απορρόφηση της ελληνικής θυγατρικής από την ολλανδική, σε μια κίνηση που αιφνιδιάζει. Κι αυτό διότι είχε καλά οικονομικά αποτελέσματα, με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 150 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η ελληνική θυγατρική είχε καταστεί σημαντικό κέντρο δράσης για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, με σημαντική εμπορική δραστηριότητα. Πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση που ελήφθη από την ιταλική μητρική είχε να κάνει με τον υψηλό κίνδυνο που υπάρχει στη χώρα μας και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τα capital controls. Παράλληλα θέματα έχουν προκύψει και σε επίπεδο ελληνικού μάνατζμεντ, όμως αυτά φαίνεται να είναι δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στους κινδύνους που υπάρχουν και δημιούργησαν βραχυκύκλωμα στην πολυεθνική.

Η ισραηλινή πολυεθνική TEVA υπήρξε μια πολλά υποσχόμενη επενδυτική προσπάθεια που απασχόλησε αρκετούς Ελληνες επιστήμονες και στελέχη από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Οι Ισραηλινοί θεώρησαν ότι η χώρα μας αποτελεί έναν εξαιρετικό επενδυτικό προορισμό όχι μόνο για την πάντα δυναμική φαρμακοβιομηχανία τους αλλά και για άλλους κλάδους, καθώς ζωηρό υπήρξε το ενδιαφέρον και η κινητικότητα και για κλάδους όπως η ασφάλεια ή το real estate, με έμφαση στο πρότζεκτ του Ελληνικού. Και ενώ «αδειάστηκαν» σε όλα τα επίπεδα οι Ισραηλινοί επενδυτές από πλήθος ολιγωριών όλων των κυβερνήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποκρατικοποίηση στην ΕΥΔΑΘ, η TEVA έδειχνε να έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα. Παρά ταύτα, τα μεγάλα χρέη του ελληνικού συστήματος υγείας προς την πολυεθνική, σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρήθηκαν και την κάθετη πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης, οδήγησαν τους επενδυτές στη συνέχιση μεν της εν Ελλάδι δραστηριότητάς τους, με μειωμένη όμως ένταση και συντονισμό πλέον από το Τελ Αβίβ. Το μεγάλο πρόβλημα με όλες αυτές τις περιπτώσεις που περιγράφουμε δεν είναι μόνο τα χαμένα έσοδα για τη χώρα μας λόγω της μετακόμισης των παραπάνω πολυεθνικών σε τρίτες χώρες, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει εικόνα διαρκούς οπισθοχώρησης ως επενδυτικός προορισμός, καθώς επικρατεί η αίσθηση πως στη χώρα μας οι επενδύσεις κάθε άλλο παρά καλοδεχούμενες είναι.

Ο φόβος του bail in

Η Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη θεωρείται μια χώρα εχθρική προς κάθε δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, με αγκυλώσεις, σκληρή φορολογία και αστάθμητους διαρκώς παράγοντες λόγω πολιτικού ρίσκου. Η ανάληψη, επίσης, της διακυβέρνησης για πρώτη φορά από μια αριστερή κυβέρνηση δεν βοηθά τους πάντα επιφυλακτικούς επενδυτές που τοποθετούν τα χρήματά τους με περίσκεψη και φειδώ, Πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν παραδείγματα όπως οι Σκουριές ή οι μεγάλες καθυστερήσεις στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλη ελβετική πολυεθνική αποφάσισε επί μακρόν να διακόψει την εμπορική της παρουσία στην Ελλάδα μέχρι να δει τι θα γίνει με τα capital controls και όταν τελικά ξανάνοιξε, επέλεξε να παγώσει τις πωλήσεις της από το να ρισκάρει να έχει ακόμα περισσότερα εγκλωβισμένα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες. Ενας πρόσθετος φόβος για τις πολυεθνικές στην Ελλάδα που φαίνεται να μην έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους κυβερνώντες είναι και αυτός του bail in. Οι πρόσφατες διαρροές αλλά και οι δηλώσεις του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου για το θέμα πάγωσαν την επενδυτική κοινότητα, προξενώντας εκ νέου ανησυχία και ζημίες. Δεν είναι τυχαίο ότι πηγές του «Newmoney.gr» μιλάνε για νέο παράλληλο μεγάλο κύμα φυγής πολυεθνικών από τη χώρα εντός των επόμενων δύο μηνών.

Danone

Η εταιρεία γαλακτοκομικών μετέφερε τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής από την Αθήνα στο Βουκουρέστι

SCA Hygiene

Η σουηδική εταιρεία ειδών προσωπικής υγιεινής υποβάθμισε την ελληνική εταιρεία από θυγατρική σε απλή αντιπροσωπία, συρρίκνωσε την παρουσία της στην Ελλάδα και έκλεισε τις αποθήκες στον Αυλώνα

Samsung Electronics

Από τις αρχές Αυγούστου υποβάθμισε την παρουσία της στην Ελλάδα, μεταφέροντας τις δραστηριότητές της στην Ιταλία, ενώ ακολούθησε και κύμα απολύσεων

Groupon

Η πολυεθνική εμπορική εταιρεία προσφορών σε κουπόνια αποχώρησε από την Ελλάδα μετά τα capital controls λόγω ζημιών επί τέσσερις χρήσεις

Chiquita

Συζητούν την απορρόφηση της ελληνικής θυγατρικής από την ολλανδική, παρά τα καλά οικονομικά αποτελέσματα

TEVA

Η ισραηλινή πολυεθνική των φαρμάκων συνεχίζει μεν την επένδυσή της στην Ελλάδα, όμως ο συντονισμός θα γίνεται πλέον από το Τελ Αβίβ

πηγή: newmoney.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *