ροή ειδήσεων

New York Times για Ελλάδα: Αγρότες μόνο στα χαρτιά



Τα προνόμια των αγροτών είναι εδώ και καιρό «καυτό θέμα» στην Ελλάδα.... Οι δανειστές, έχουν πιέσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις να περιορίσουν τις παροχές στους αγρότες. Αλλά καμία κυβέρνηση δεν είχε το κουράγιο να το κάνει, εν μέρει γιατί οι αγρότες είναι σεβαστοί σε αυτή τη χώρα αλλά και εξαιτίας της προθυμίας που έχουν δείξει να κλείσουν δρόμους με τα τρακτέρ τους.

Αυτά γράφουν οι New York Times ανοίγοντας το «φάκελο» για τη φορολογία για αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, κάνοντας όμως ιδιαίτερη αναφορά σε εκείνους που είναι αγρότες μόνο στα... χαρτιά. «Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, που έχουν άλλα επαγγέλματα και μπορούν να καλλιεργούν μικρό μέρος της γης τους, ισχυρίζονται ότι είναι αγρότες προκειμένου να επωφελούνται από τις φοροαπαλλαγές και τις επιχορηγήσεις για τον κλάδο. Δικηγόροι και γιατροί για παράδειγμα καλλιεργούν ελιές στη βόρεια Ελλάδα, παρότι το κλίμα είναι ακατάλληλο και μετά παίρνουν κρατικές αποζημιώσεις για κατεστραμμένες σοδειές», αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.

Ακόμη και στον απόηχο των δύσκολων διαπραγματεύσεων του Αλέξη Τσίπρα για το νέο πρόγραμμα, το καλοκαίρι, όταν οι δανειστές απαίτησαν την επίδειξη καλής θέλησης και πίεσαν το κοινοβούλιο να υιοθετήσει μία σειρά μέτρων, ανάμεσά τους η αύξηση της φορολογίας και οι περικοπές συντάξεων για πολλούς, η αύξηση στη φορολογία των αγροτών... εξαφανίστηκε ήσυχα, παίρνοντας αναβολή για αργότερα, σημειώνουν οι New York Times.

Αλλά, λίγοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί για πολύ ακόμη να αναβάλει τη δράση. Οι δανειστές υπολογίζουν ότι το κράτος θα συγκεντρώσει επιπλέον 2,24 δισ. δολάρια αυξάνοντας τους φόρους και περιορίζοντας τα προνόμια των αγροτών, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ο Χρήστος Γκόντιας, επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, τονίζει ότι οι δανειστές θα πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο αυτούς που είναι αγρότες μόνο στα... χαρτιά. Το «ξερίζωμά» τους θα αποφέρει τα περισσότερα από τα χρήματα που απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τονίζει. Αυτή τη στιγμή, όσοι βγάζουν το 35% του εισοδήματός τους από τη γη, θεωρούνται αγρότες. Σε συζητήσεις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανεβάσουν αυτό το ποσοστό στο 50%. Ο Γκοντιάς δηλώνει πως ο ίδιος θα το ανέβαζε στο 70%.

Αυτό, εξηγεί μιλώντας στους New York Times, θα μείωνε τον αριθμό όσων μπορούν να έχουν τα αγροτικά προνόμια σε 150.000, από 900.000, επιτρέποντας στο κράτος να συγκεντρώσει περισσότερα από 1,65 δισ. δολάρια. Η πρότασή του έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε άλλες αγροτικές ενώσεις, αλλά εκείνος απαντά ότι «η παλιά φρουρά είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σε αυτή την κρίση».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/10/15 18:19

    Τα προνόμια τους τα πληρώνουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι και μισθωτοί .... και μετά έχουν το θράσος να μιλάνε για μείωση της φορολογίας ..... Ελλάδιστάν παιδί μου .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/10/15 18:21

    Και μετά μου λες ότι η Τροϊκα δεν έκανε καλό στο μπουρδέλο που λέγεται Ελλας!!!!! άντε να δούμε πότε θα γίνουμε κράτος ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/10/15 20:45

      ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΣ, ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟ'Ι'ΚΑ ΕΞΩ Η ΞΕΝΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/10/15 17:26

      Οταν σου δανείζανε τα λεφτουδάκια τους ήταν καλοί άνθρωποι ..... τώρα που σου λένε "δώστα πίσω" έγιναν τοκογλύφοι......... δηλαδή αν εσύ δάνειζες σε κάποιον και δεν σου τα έδινε θα ήσουνα ...... "έξω οι ξένοι τοκογλύφοι"???????????

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *