ροή ειδήσεων

Κυριακή 15 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (VIDEO)


Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια αφότου ο ΟΗΕ αναγνώρισε επίσημα αυτή την ημέρα....
Δέκα χρόνια oλέθρου με πάνω από 12 εκατομμύρια νεκρούς και πάνω απο 12 εκατομμύρια ανάπηρους από τις τροχαίες συγκρούσεις σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε την εξαφάνιση μέσα σε μια δεκαετία μιας χώρας του μεγέθους της Ελλάδας μπορείτε σίγουρα να ξέρετε τι σημαίνει η εξαφάνιση του Γιώργου, του Κώστα, του Σόλωνα, της Νεφέλης, του Γιάννη, του Αλέξανδρου, του Πάνου , του Οδυσσέα, του Δημητρη του Βαγγέλη, της Δήμητρας, του Ian, του .., της…

Και φέτος θα συναντηθούμε για να τους τιμήσουμε.

Γιατί δεν ξεχνάμε πως κάθε ένα απο τα στατιστικά τους νούμερα είναι ένα ΠΡΟΣΩΠΟ.

Μαζί θα τιμήσουμε κι όλους εκείνους που αντιμάχονται τον Αρμαγεδδώνα προσπαθώντας να σώσουν οτι μπορεί να σωθεί.

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα καλεί όλες τις κινήσεις των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, πεζούς, ποδηλάτες, μοτοσυκλετιστές, όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφαλή μετακίνηση, για μια ζωή χωρίς φόβο, μια πόλη και ένα κυκλοφοριακό δίκτυο που δεν θα παράγει το θάνατο και την αναπηρία και πρώτα απ” όλα τις οικογένειες των θυμάτων και τα ίδια τα θύματα των αναρίθμητων τροχαίων εγκλημάτων να συντονίσουν τις δράσεις τους με εκδηλώσεις σε όσες περισσότερες πόλεις μπορούμε αυτή την Ημέρα.

Θεωρούμε με μια τέτοια προσπάθεια πολυ σημαντική για μια κοινωνία εξοικειωμένη με το Τροχαίο Εγκλημα, μια κοινωνία που αρνείται να αντιληφθεί πως ΜΠΟΡΟΥΜΕ να περιορίσουμε ακόμα και να εξαλείψουμε τα Τροχαία μια και αυτά είναι προβλέψιμα και κατά συνέπεια μπορούν και να προληφθούν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στο οδικό δίκτυο αποτελούν μαι ταχέως ανερχόμενη δύναμη καταστροφής.

Το 1990 οι τροχαίες συγκρούσεις αποτελούσαν παγκόσμια το 12ο αίτιο θανάτου, το 2000 ήταν το 10ο και το 2010 το 8ο. Αν προσθέσουμε και τους θανάτους απο την ρύπανση της ατμόσφαιρας το αυτοκίνητο σήμερα αποτελεί το 6ο αίτιο θανάτου Παγκόσμια και το κύριο αίτιο πρόκλησης αναπηρίας.

 

 Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων τροχαίων Δυστυχημάτων. Ημέρα Μνήμης για τα θύματα και Ημέρα Τιμής για τους ανθρώπους που πασχίζουν για την σωτηρία τους. Ξεκίνησε πριν απο 20 χρόνια απο τις οργανώσεις των θυμάτων της βίας της κυκλοφορίας και αναγνωρίστηκε απο τον ΟΗΕ πριν απο 10 χρόνια. Στην χώρα μας μετα απο προσπάθειες του συλλόγου μας αναγνωρίστηκε μεν το 2011 αλλά αυτό δεν είχε καμιά ουσιαστική επίπτωση.

Εδω και πέντε χρόνια στην Αθήνα (ο SOS Τ.Ε.) και απο παλιότερα στη Ρόδο (η ΕΥΘΥΤΑ) πραγματοποιούνται ανοικτές εκδηλώσεις με την συμμετοχή οικογενειών των θυμάτων αλλά και ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου (Πεζοί, Ποδηλάτες κα), εκδηλώσεις που σταδιακά εξαπλώθηκαν σ όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις.

Ετσι και φέτος θα συναντηθούμε, για να σπάσουμε την σιωπή, για να δείξουμε το πρόσωπο μας και το Πρόσωπο τους, για να το αντιπαραθέσουμε στην πλασματική ευημερία των αριθμό και την «αλήθεια’ των στατιστικών.

Κανένας θάνατος στον δρόμο δεν είναι αποδεκτός! Τα τροχαία δεν είναι ατυχήματα!Μπορούν και να προβλεφθούν και να προληφθούν! Δεν είναι αναπόφευκτο η χώρα μας να καταλαμβάνει μονίμως μια απο τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους και τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις.

Μπορούμε να τα σταματήσουμε ΤΩΡΑ! Όχι με ευχές, ούτε με κορκοδείλια δάκρυα. Με δράσεις και με πολιτικές που θάχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. / ert

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ.


VIDEO


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *