ροή ειδήσεων

17 ελληνικά νησιά υποψήφια για το νησί Αϊλάν με κριτήριο τη μελλοντική αξιοποίηση


Σε 17 ανέρχονται πλέον τα ελληνικά νησιά ανάμεσα στα οποία πρέπει να επιλέξει ο αιγύπτιος κροίσος Ναγκίπ Σαουίρις.... για να δημιουργήσει κοινότητα συρίων μεταναστών, σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Forbes.

Ο Σαουίρις τον περασμένο Σεπτέμβριο εξέφρασε για πρώτη φορά επισήμως την πρόθεσή του να αγοράσει ένα ελληνικό νησί το οποίο θα στεγάσει τους μετανάστες και είχε κάνει γνωστό ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες 2 ελληνικών νησιών.
Είχε μάλιστα ανακοινώσει τα σχέδιά του να δεχθεί δημόσιες δωρεές για το πρότζεκτ- το οποίο ονόμασε «Aylan Island project», στη μνήμη του μικρού Σύρου πρόσφυγα, η φωτογραφία με το άψυχο κορμάκι του οποίου σόκαρε τον κόσμο -δημιουργώντας μια εταιρία με κεφάλαιο 100 εκατ. Δολάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Forbes, ο 10ος πιο πλούσιος άνδρας της Αφρικής με περιουσία 3 δισ. δολαρίων, εμφανίζεται πιο αισιόδοξος, εν μέρει επειδή το εύρος των επιλογών για την επένδυση που σχεδιάζει στην Ελλάδα έχει μεγαλώσει. Ωστόσο, «επειδή το ζήτημα είναι λεπτό, δεν έχει αποκαλύψει τους βασικούς λόγους της αισιοδοξίας του», αναφέρει το ρεπορτάζ του Forbes.
Κριτήριο της επιλογής του νησιού φαίνεται πως είναι η δυνατότητα να φιλοξενήσει τους περισσότερους πρόσφυγες και να έχει τις καλύτερες προοπτικές για μελλοντική χρήση.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ναγκίπ Σαουίρις ανακοίνωσε την πρόθεσή του μέσω twitter, σημειώνοντας: «Ελλάδα ή Ιταλία, πωλήστε μου ένα νησί, θα ανακηρύξω την ανεξαρτησία του και θα φιλοξενήσω πρόσφυγες και θα παρέχων εργασία γι” αυτούς, χτίζοντας τη νέα τους χώρα».
Λίγες ημέρες αργότερα σε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επισήμανε ότι θα προσεγγίσει τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας σχετικά με το σχέδιό του.
Ερωτηθείς από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP αν πιστεύει ότι μπορούν να ευοδωθούν τα σχέδιά του, σημείωσε «φυσικά και είναι πραγματοποιήσιμα».
«Υπάρχουν δεκάδες νησιά που είναι ερειπωμένα και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ένα νησί στην Ελλάδα ή την Ιταλία θα μπορούσε να κοστίζει μεταξύ 10 και 100 εκατ. δολαρίων, για να επισημάνει ότι το κύριο ζήτημα είναι η επένδυση στις υποδομές.
Όπως ανέφερε, θα υπήρχαν «προσωρινά καταφύγια για να μείνει ο κόσμος και μετά αρχίζεις να απασχολείς τον κόσμο να χτίσει σπίτια, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία».
Αν τα πράγματα βελτιωθούν, συμπλήρωσε, όποιος θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του, επιστρέφει.
Παραδέχθηκε βεβαίως ότι ένα τέτοιο σχέδιο αντιμετωπίζει προκλήσεις, περιλαμβανομένης της πιθανής δυσκολίας να πειστεί η Ελλάδα ή Ιταλία να πωλήσουν ένα νησί.
Ωστόσο, αυτοί που θα έβρισκαν εκεί καταφύγιο, σημειώνει, θα αντιμετωπίζονταν ως ανθρώπινα όντα, για να προσθέσει ότι τώρα τους συμπεριφέρονται σαν ζώα.
Σημειώνεται ότι ο Ναγκίπ Σαουίρις είναι διευθύνων σύμβουλος της Orascom TMT, η οποία διαχειρίζεται δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε έναν αριθμό κρατών στη Μέση Ανατολή και τις αφρικανικές χώρες, ενώ είναι ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού στην Αίγυπτο.
Στην Ελλάδα είναι γνωστός από την εμπλοκή του την τετραετία 2007-2009 με την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Wind. Επιχειρηματικά έφυγε από την χώρα μας, την ώρα που η ύφεση χτυπούσε την πόρτα της χώρας όμως επέστρεψε για να διασκεδάσει αρκετές φορές στο Nammos στην Μύκονο όπου έδωσε μερικά θρυλικά πάρτυ για να γιορτάσει τα γενέθλια του άλλα και για να βολιδοσκοπήσει επενδυτικές ευκαιρίες που προέκυψαν την περίοδο της κρίσης. Συγκεκριμένα το 2010 είχε δείξει ενδιαφέρον για την έκταση 175 στρεμμάτων στον Δήμο Αφάντου στην Ρόδο καθώς και για την έκταση 738 στρεμμάτων στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες στην Κρήτη.

Χριστιάννα Κούσιου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *