ροή ειδήσεων

"Χαράτσι" 546 ευρώ στους συνταξιούχους του Δημοσίου


Από 45,5 ευρώ ανά μήνα ή 546 ευρώ σε όλη τη διάρκεια του επόμενου χρόνου...
θα πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο οι 472.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 για να γίνει "βιώσιμο" το ασφαλιστικό.

Από τα 741 εκατ. ευρώ τα οποία πρέπει να προέλθουν από την συνολικά "ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προσχέδιο, τα 258 εκατ. ευρώ, πρέπει να προέλθουν από τις συντάξεις του Δημοσίου.

Έτσι, ενώ οι συντάξεις του Δημοσίου (κύριες, επικουρικές από το ΤΕΑΔΥ, μερίσματα από τα Μετοχικά Ταμεία) αποτελούν μόλις το 10% του συνόλου των συντάξεων θα υποστούν το … 35% του βάρους των μέτρων εξοικονόμησης από το συνταξιοδοτικού το 2016, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αντίθετα από το υπόλοιπο 90% των συντάξεων τις οποίες δίδουν τα ασφαλιστικά ταμεία των μισθωτών και αυταπασχολουμένων του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ.) θα υποστούν μειώσεις μόλις 483 εκατ. ευρώ. Η δυσαναλογία μεταξύ της επιβάρυνσης που θα υποστούν οι συντάξεις του δημοσίου και εκείνης που θα υποστούν οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα οφείλεται σε δύο λόγους:

· Στο γεγονός ότι το ύψος των 472.000 κύριων συντάξεων του δημοσίου, χωρίς καν σε αυτές να προστίθενται οι 193.000 επικουρικές και τα 371.000 μερίσματα (από τα Μετοχικά Ταμεία των Πολιτικών Υπαλλήλων και των Ενόπλων Δυνάμεων), ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 1000 ευρώ, δηλαδή το "κατώτατο όριο" που έχει μπει από το Υπ. Εργασίας για τις επικείμενες μειώσεις στις συντάξεις. Συνολικά, οι κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1000 ευρώ ανέρχονται σε 911.000. Στο δημόσιο, η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 1030 ευρώ, ενώ μαζί με τα μερίσματα που παίρνει η πλειοψηφία των συνταξιούχων του Δημοσίου από τα Μετοχικά Ταμεία (ΜΤΠΥ, ΜΤΑ κλπ.) αγγίζει τα 1166. Συνεπώς μία μέση μείωση κατά 45 ευρώ ανά μήνα, όπως προκύπτει από τους στόχους του νέου Μνημονίου, θα αφαιρούσε έως και 4% από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων του Δημοσίου.

· Οι δαπάνες για τις συντάξεις του Δημοσίου όχι μόνο καλύπτουν το 20% των συνολικών συνταξιοδοτικών δαπανών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του 2014 (6,1 δισ. ευρώ επί συνόλου 31,5 δισ. ευρώ), αλλά παρουσιάζουν σαφέστατη αυξητική τάση το 2015. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για συντάξεις του δημοσίου στο 8μηνο του 2015 ήταν κατά 245 εκατ. ευρώ ή 5,8% μεγαλύτερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2014 (4,280 δισ. ευρώ φέτος έναντι 4,025 δισ. ευρώ πέρσι). Αντίθετα οι δαπάνες για συντάξεις των άλλων ταμείων πλην δημοσίου μειώθηκαν, έστω και οριακά. Κατά σύμπτωση (;) τα κονδύλια τα οποία προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ότι πρέπει να κοπούν από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του δημοσίου (258 εκατ. ευρώ) ταυτίζονται σχεδόν με τώρα έως την αύξηση της δαπάνης φέτος σε σχέση με πέρσι (245 εκατ. ευρώ).

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 13% σε σχέση με το 2010. Από τους 411.000 που ήταν πριν έξι χρόνια, έχουν φτάσει σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Ήλιος" τους 472.000, δηλαδή είναι κατά 61.000 περισσότεροι.



Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εξοικονομηθεί τα 258 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις του Δημοσίου θα καθοριστεί έως τα μέσα του τρέχοντος μήνα από το Υπ. Εργασίας και συνολικά την κυβέρνηση προκειμένου να αποτελέσει μέρους του νομοσχεδίου για το α ασφαλιστικό που πρέπει να ψηφιστεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *