ροή ειδήσεων

Είχε περάσει από την Ελλάδα ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, "εγκέφαλος" των επιθέσεων


Σχεδόν τρία 24ωρα μετά το λουτρό αίματος που προκλήθηκε από την συντονισμένη...
τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, οι γαλλικές αρχές βρήκαν τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το μακελειό, τον τζιχανιστή που ..."εμπνεύστηκε" και οργάνωσε το πολύπλευρο και πολύνεκρο χτύπημα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, γνωστό και ως Αμπού Ομαρ αλ-Μπαλίκι, έναν Βέλγο 27 ετών, που είχε γεννηθεί στο Μόλενμπικ, μια γειτονιά των Βρυξελλών που έχει ονομαστεί "γειτονιά των τρομοκρατών", εκεί όπου τα τελευταία 24ωρα οι βελγικές αρχές έχουν κάνει τουλάχιστον 7 συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ο Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, αδερφός του καταζητούμενου Σαλά Αμπντεσλάμ και του καμικάζι Ιμπραίμ Αμπντεσλάμ που ανατινάχθηκε στη Rue Voltaire.

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων επιθέσεων. Το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα.

Ο Αμπααούντ είχε σχέσεις και με τον Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλβάρ Βολτέρ στο Παρίσι, ο Αμπααούντ ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011.

Σήμερα, βρίσκεται στη Συρία, είναι ένας από τους "πιο δραστήριους δήμιους" του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το RTL. Βρισκόταν σε ευθεία επικοινωνία με έναν από τους τρομοκράτες της σφαγής στο Παρίσι, που κατοικούσε στην ίδια συνοικία των Βρυξελλών. Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο, μετά την αναχώρησή του για τη Συρία, ερήμην, σε 20 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο των Βρυξελλών σε υπόθεση δικτύων στρατολόγησης Βέλγων τζιχαντιστών με προορισμό τη Συρία.
Το 2014 βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα του βελγικού Τύπου για την απαγωγή του ίδιου του 13χρονου αδελφού του, του Γιουνές, "του μικρότερου τζιχαντιστή στο κόσμο", τον οποίο και πήρε μαζί του στη Συρία. Ο πατέρας του, ο Ομαρ Αμπααούντ, έχει καταθέσει εναντίον του αγωγή για την απαγωγή.
Τα αποτυπώματα του καμικάζι στο Stade de France

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του ενός από τους καμικάζι των επιθέσων στο Σταντ ντε Φρανς ταιριάζουν με αυτά του άνδρα που είχε καταγραφεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

"Σε αυτό το στάδιο, μολονότι η αυθεντικότητα του διαβατηρίου στο όνομα Άχμαντ αλ Μοχάμαντ, γεννηθέντα στις 10 Σεπτεμβρίου 1990 στην Ιντλίμπ, στη Συρία, χρειάζεται να επαληθευτεί, υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στα δακτυλικά αποτυπώματα του καμικάζι και αυτών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Ελλάδα τον Οκτώβριο", σημειώνει ο Γάλλος εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του.

Πέρα από τον ο Ahmad Al Mohammad, ο Γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, που έχει αναλάβει την έρευνα ανακοίνωσε το όνομα ακόμη ενός δράστη. Πλέον είναι γνωστά τα ονόματα των πέντε από τους δράστες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ενώ ο όγδοος, που φέρεται να είναι ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ο 26χρονος που καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Πρόκειται για τον 28χρονο Σαμί Αμιμούρ, γεννημένο στις 15 Οκτωβρίου του 1985 στο Ντρανσί, στα βόρεια προάστια του Παρισιού, έναν από τους δράστες στο Bataclan. Ήταν κι αυτός γνωστός στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες από το 2012 αφού είχε τεθεί υπό ανάκριση και δικαστικό έλεγχο μετά την προσπάθειά του να μεταβεί στην Υεμένη. Εξαφανίστηκε το φθινόπωρο του 2013 και εκείνη τη χρονιά είχε εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

newsit.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Guardian

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *