ροή ειδήσεων

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Εχουμε κοινά συμφέροντα και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε


Η επίσκεψή μου σηματοδοτεί ένα νέο κύκλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,...
είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.


Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι μια ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μπορεί να μετατρέψει την ισορροπία και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. «Τα ανοικτά θέματα πρέπει να συζητούνται με ειλικρίνεια και να υπάρχει σύνθεση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος μάλιστα στον φιλικό αγώνα Τουρκίας - Ελλάδας είπε χαριτολογώντας: «Είδα ένα ενδιαφέρον παιχνίδι αλλά δεν είχε σκορ. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι το ισόπαλο σκορ ήταν ενταγμένο στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και ο Αχμέτ και εγώ θέλουμε αυτές οι σχέσεις να μην έχουν την ανταλλαγή πασών για να περάσει ο χρόνος αλλά να γίνουν πιο ουσιαστικά πράγματα προς όφελος των δυο χωρών.






Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι το ταξίδι του γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο που το προσφυγικό πρόβλημα έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στην θάλασσά μας το Αιγαίο αλλά και σε μια περίοδο που ο θρησκευτικός φανατισμός δημιουργεί απειλές και προκλήσεις. Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι τουρκικό. Είπε ακόμα ότι οι λαοί μας υποδέχθηκαν αυτούς τους ανθρώπους με φιλότιμο και γενναιοδωρία. «Πρέπει να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τις συμμορίες των διακινητών που προκειμένου να κερδίσουν χρήματα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να συνεργαστεί σε τεχνικά ζητήματα με την Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

Και πάλι χαριτολογώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι το γεγονός ότι και οι δυο κυβερνήσεις εξελέγησαν πρόσφατα τους δίνει την δυνατότητα να έχουν έναν κοινό ορίζοντας 4 ετών. «Συμφωνήσαμε ότι αφού έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας πρέπει να κάνουμε γρήγορα», είπε χαμογελώντας.

Για το Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα ενθαρρύνει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία. «Θα ενθαρρύνουμε τις δυο κοινότητες ώστε να υπάρξει μια δίκαιη και βιωσιμη λύση στο πρόβλημα. Πιστεύω ότι είμαστε μπροστά σε μια ευκαιρία. Πρέπει να ενθαρύνουμε στην εξεύρεση μιας λύσης στην βαση των αποφάσεων του ΟΗΕ που θα επιτρέπει στην Κύπρο να επανενώσει τους λαούς της. Μια λύση που για να είναι βιώσιμη να είναι λύση χωρίς τρίτους εγγυητές. Βεβαίως και συζητήσαμε και το θέμα των αυξημένων παραβιάσεων του εναέριου χώρου και για την συχνή μη τήρηση κανόνων αβλαβούς διέλευσης από τουρκικά πλοία. Μόνο μέσα από τον διάλογο θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα για να βρουμε λύσεις για την συνεργασία και ασφάλεια στο Αιγαίο», είπε.

Και πρόσθεσε: «Το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα συνεργασίας και πολιτισμού. Μόνο να κερδίσουν έχουν οι λαοί μας. Θα χαρώ να ξανάρθω στην Τουρκία τον Φεβρουάριο και να συναντήσω τον ομόλογό μου στις Βρυξέλλες και η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στην Ευρωπαϊκή Προοπτική της Τουρκίας».

Για τον Τούρκο πρωθυπουργό είπε: «Μου εκμυστηρεύθηκε ότι ένα από τα αγαπημένα του μέρη για διακοπές είναι η Σύμη. Θα είναι καλοδεχούμενος και εκείνος και η οικογένειά του. Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα».

Για την Θράκη ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ένα δείγμα ειρηνικής και διαφορετικής συνύπαρξης πολιστιμών. Οι μουσουλμάνοι πολίτες έχουν την δυνατότητα να εξασκούν τις θρησκευτικές τους επιθυμίες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση για τους έλληνες πολίτες μουσουλμάνους αλλά και τους επισκέπτες η δημιουργία ενός τεμένους και στην Αθήνα. Αυτό δεν έχει να κάνει με την Θράκη και τους έλληνες μουσουλμάνους που ζουν εκεί.

Για την Κύπρο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: «Όπως σας είπα η Ελλάδα είναι αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Εχουμε να κερδίσουμε όλοι αν εκπληρωθούν οι όροι. Εμείς είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να κλεισουν εύκολα και στο πόδι. Η Κύπρος όπως γνωρίζετε είναι χώρα - μέλος της ΕΕ και έχει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Οι θέσεις της Κύπρου θα συζητηθούν και στην επόμενη συνάντηση ΕΕ - Τουρκίας. Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος».
Τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόταση για τριμερείς συνομιλίες Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας. Είπε ότι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στην Τουρκία.

Ο Νταβούτογλου αφού καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία είπε: «Πριν δύο ημέρες στην Ελλάδα και την Τουρκία έγιναν δύο σεισμοί στις χώρες μας. Πρέπει να είμαστε σε συνεργασία. Με τον κ. Τσίπρα βρεθήκαμε και στον φιλικό αγώνα. Διαπιστώσαμε ότι είμαστε ίδιοι και στη λύπη και τη χαρά. Τουρκία και Ελλάδα έχουν σχέσεις με προβλήματα από τα οποία κάποιοι επωφελούνται. Θα πρέπει να τα προσεγγίσουμε διαφορά και να έχουμε φιλία. Πιστεύω ότι με τον κ. Τσίπρα κατανοεί ο ένας τον άλλον. Εχουμε καλή επικοινωνία και οι διάλογοι ήταν πάντα στα πλαίσια της φιλίας».

Είπε ακόμα: «Σύντομα θα φτιάξουμε και τρένο που θα συνδέει άμεσα Κων/πόλη με Αθήνα. Θα είναι προς χάριν της ευημερίας των λαών μας να εκμεταλλευτούμε σωστά τον τουρισμό. Την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου θα συναντηθούμε στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε: «Στο παρελθόν είχαμε προβλήματα όσον αφορά το Κυπριακό. Θα πρέπει να τα διευθετήσουμε. Στην Ιμβρο υποδέχτηκα μια σύνοδο. Οι δύο χώρες έχουμε κοινά... Πρέπει να τα δούμε ένα-ένα... Στην Κύπρο οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *