ροή ειδήσεων

Τα «φαραωνικά» έργα που... δεν έγιναν ποτέ


Ο σύγχρονος Κολοσσός της Ρόδου...

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ REAL ESTATE


Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Πολλά χρόνια πριν στην Ελλάδα προ των Ολυμπιακών Αγώνων, η ευφορία που στηρίχθηκε στη «φούσκα» της οικονομίας είχε δημιουργήσει υπερβολικές προσδοκίες και υπερβολικές υποσχέσεις. Το κράτος αλλά και πολλοί ιδιώτες επενδυτές είχαν στήσει ένα «χορό» επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες τις περισσότερες φορές ήταν τουλάχιστον εξωπραγματικές.

Ολα αυτά τα χρόνια, όταν το real estate στην Ελλάδα περνούσε την περίοδο των «παχέων αγελάδων», κατατέθηκαν σχέδια για έργα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, επρόκειτο για «φαραωνικού» τύπου επενδύσεις που ούτε τη χρηματοδότηση είχαν εξασφαλίσει αλλά ούτε και τις απαραίτητες άδειες.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, ήταν μέρος ενός χρηματιστηριακού παιχνιδιού για άνοδο των μετοχών συγκεκριμένων εταιρειών ή ακόμη και για απόκτηση φήμης επιχειρηματιών που διαφημίζονταν με αυτόν τον τρόπο.

Πρωτότυπες ιδέες



Στον «χορό» αυτό των εξωφρενικών επενδυτικών προτάσεων, μπήκε και η ελληνική πολιτεία ουκ ολίγες φορές. Με πιο πρόσφατη βεβαίως την παρέμβαση του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος έχει καταθέσει σειρά επενδυτικών προτάσεων που σχολιάστηκαν ιδιαίτερα, καθώς επρόκειτο για σχέδια εκτός πραγματικότητας.



Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τα... έχουμε ακούσει όλα. Εσπλανάδα στη Γλυφάδα με πεζογέφυρες μέχρι τη θάλασσα, θεματικά πάρκα με ήρωες της μυθολογίας ή αρχαιοελληνικά στοιχεία. Νησιά θα αξιοποιηθούν για να δημιουργηθεί το... ελληνικό Λας Βέγκας, ενώ η Λεωφόρος Κηφισίας και ειδικά το Μαρούσι θα μετατρεπόταν σε... Μανχάταν της Αθήνας. Δηλαδή, μεγάλες ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις θα είχαν έδρες σε μεγάλους ουρανοξύστες όπως το κτίριο Atrina, το οποίο... κινδυνεύει να μείνει από ρεύμα επειδή δεν πληρώνονται τα κοινόχρηστα.


Στην παραλία της Αττικής μάλιστα, ακόμη και τώρα κάποιοι ονειρεύονται ότι θα γίνει ό,τι και στη Βαρκελώνη αλλά το μόνο που συμβαίνει είναι το κέντρο πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», μόνο και μόνο γιατί είναι ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στον Ολυμπο θα δημιουργούνταν καταφύγια για τουρίστες, ενώ κάποιο ελληνικό νησί θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε «θερινό Νταβός». Καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας θα κάνουν «παρέλαση» στην Ελλάδα και θα διαφημίζουν την ομορφιά της ενώ στη Ρόδο ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ο Κολοσσός, θα ατενίζει το Αιγαίο.


Βεβαίως, από τα «ονειρεμένα» επενδυτικά σχέδια δεν λείπουν οι... Κινέζοι, οι οποίοι θα φτιάξουν ολόκληρες «China Town» και θα φέρουν δισεκατομμύρια... γιουάν στην Ελλάδα.

Ή ακόμη και οι Αραβες που με τα πετροδολάριά τους θα δημιουργούσαν τις... Χίλιες και μια Νύχτες.

Κανείς βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς για τεράστια έργα real estate, από δεκάδες γήπεδα γκολφ, επτάστερα ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, μαμούθ εμπορικά κέντρα, τουριστικά projects που δεν συναντά κανείς ούτε στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Συνήθως όλα αυτά τα σχέδια μένουν στα συρτάρια, αλλά στην Ελλάδα συνεχίζουν να ονειρεύονται ότι είναι... Ελ Ντοράντο και ότι μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια χώρα με παγκόσμια αίγλη.

Ο μεγαλοϊδεατισμός που έτσι κι αλλιώς είναι ίδιον της φυλής, έχει βρει εύφορο έδαφος στο real estate και «τρέφεται» ακόμη και σήμερα που το ελληνικό κράτος δεν έχει να πληρώσει ούτε τις συντάξεις, ενώ οι επενδυτές έχουν βρει άλλους «παραδείσους» για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Μόνο που εκεί (π.χ. στο Ντουμπάι) τέτοια σχέδια γίνονται πραγματικότητα...

Θα γίνουμε... Μαϊάμι

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος ήταν ο... δρόμος στρωμένος με χρυσάφι. Διάφοροι επενδυτές είδαν ότι μπορεί να βγουν πολλά λεφτά από επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Ετσι είχαν κατατεθεί διάφορες προτάσεις όπως η δημιουργία Εσπλανάδας στην περιοχή της Γλυφάδας με πεζογέφυρες και χώρους περιπάτου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελληνική πολιτεία η οποία ξεκίνησε μια προσπάθεια, λόγω 2004, για την ανάπλαση της παραλιακής περιοχής, ωστόσο αυτή έμεινε στη μέση. Τα τελευταία χρόνια το real estate «παίζει» απ’ όλες τις κυβερνήσεις, δημιουργήθηκε μέχρι και εταιρεία η «Αττικό Παραλιακό Μέτωπο», η οποία διαλύθηκε κι έμειναν στα χαρτιά σχέδια για ριζική μεταμόρφωση της έκτασης από το Φάληρο μέχρι... την Ανάβυσσο. Η Αθήνα συνεχίζει να είναι η μοναδική ίσως πόλη που δεν «βλέπει» τη θάλασσά της. Και τα σχέδια για να γίνουμε... Μαϊάμι έχουν μείνει στα χαρτιά.

Λας Βέγκας στο νησί

Φιγουράρει τα τελευταία χρόνια στις ιστοσελίδες ξένων εταιρειών real estate. Πωλείται πάνω από 150 εκατ. ευρώ αλλά οι δικαστικές διαμάχες με το κράτος εμποδίζουν την αξιοποίηση του νησιού που βρίσκεται απέναντι από το Λαύριο. Ομως, κατά καιρούς ακούστηκαν διάφορες φήμες για επενδύσεις - μαμούθ, ακόμη και πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ενα από τα σχέδια προέβλεπε τη μεταμόρφωση του νησιού στο «Λας Βέγκας» της Ελλάδας, με ξενοδοχεία και καζίνο.

Οσο για τη μεταφορά από τη στεριά, υπήρχε λύση. Είτε με... γέφυρα που θα ένωνε το νησί με το Λαύριο είτε με υποθαλάσσια διάβαση. Οσο για τους επενδυτές; Εχουν ακουστεί από Ισραηλινούς κροίσους μέχρι την... Ντονατέλα Βερσάτσε που θα κατασκεύαζε στο 2.800 στρεμμ. νησί, ένα εξάστερο ξενοδοχείο, γκολφ, σπα, συνεδριακά κέντρα κι όχι μόνο.

Η πατρίδα του Οδυσσέα

Πριν από λίγα χρόνια στην Ιθάκη εμφανίστηκαν Αυστραλοί επενδυτές που κατέθεσαν ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή του Illiad Resort. Επρόκειτο για την ανέγερση έξι υπερπολυτελών ξενοδοχείων με 1.020 σουίτες, συγκρότημα κατοικιών, ένα γήπεδο γκολφ, μαρίνα 200 σκαφών και ένα παραθαλάσσιο χωριό σε έκταση 2.500 στρεμμάτων. Στόχος να εκμεταλλευτούν τη φήμη του νησιού, τη μυθολογία της περιοχής αλλά και το γεγονός ότι το Ιόνιο έχει μπει στο στόχαστρο ξένων κροίσων.

Το... Νταβός και ο Δίας

Ξεχωριστή αναφορά στα μεγαλεπήβολα σχέδια της κυβέρνησης για εντυπωσιακές επενδύσεις στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει για τον Δ. Μάρδα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών... έδωσε ρέστα με τις προτάσεις που έκανε αφού αν μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά τότε η Ελλάδα θα ήταν... μια άλλη χώρα.

Η πρώτη πρόταση αφορούσε στην κατασκευή του «θερινού Νταβός». Ενα θέρετρο δηλαδή αντίστοιχο με το Νταβός της Ελβετίας αλλά καλοκαιρινού χαρακτήρα.

«Έχουμε προσδιορίσει ένα νησί και υπάρχει μελέτη το οποίο έχουμε ονομάσει ως ‘νησί της τέχνης και της τεχνολογίας’ και θα το μετατρέψουμε σε θερινό Νταβός, ώστε να έρχονται τα κράτη και να φιλοξενούν τα συνέδρια και άλλες οργανώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας.

Το νησί αυτό που είχε στο μυαλό του ο κ. Μάρδας ήταν η Αιγιλεία, απέναντι από τα Στύρα της Εύβοιας. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα κέντρο τεχνών και φιλοσοφίας μαζί με συνεδριακό κέντρο, όπου, όπως είπε ο κ. Μάρδας, «θα συναντώνται αρχηγοί κρατών κατά το καλοκαίρι και θα έχουμε το λεγόμενο θερινό Νταβός».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι τις πολυτελείς κατοικίες στο 3.200 στρεμμάτων νησί θα μπορούσαν να κατασκευάσουν με δικό τους κόστος οι... χώρες του ΟΗΕ. «Το χτίσιμο δεν θα γίνει από εμάς, η σκέψη είναι τα χρήματα να μη δοθούν από εμάς. Εμείς θα καλέσουμε κράτη - μέλη του ΟΗΕ να έρθουν σε αυτό το νησί να τους παραχωρήσουμε μια περιοχή κάποια τετραγωνικά και θα χτίσουν τη δική τους ευθεία, η οποία θα έχει ένα μικρό σύνολο δωματίων πολυτελούς διαβίωση, ένα σύνολο κοινών υποδομών που θα εξυπηρετούν παράλληλες συνεδρίες σε μεγάλα διεθνή συνέδρια και ως εκ τούτου αυτό το κόστος θα ζητήσουμε να το επωμιστούν τα κράτη, που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο κόστος για ένα κράτος».

Ο κ. Μάρδας δεν σταμάτησε εκεί: Πρότεινε και ένα σχέδιο να έρθουν στην Ελλάδα 10 μεγάλοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα έκαναν ένα μοναδικό σόου από το οποίο η Ελλάδα θα κέρδιζε εκτός από διεθνή προβολή και λεφτά από τους σπόνσορες. Θα μπορούσαν να έλθουν η Εμα Σάπλιν, η Σακίρα, πιθανότατα η Μαντόνα και η Lady Gaga αλλά και η διαχρονική Σίρλεϊ Μπάσεϊ.

Στόχος των δύο σχεδίων -«Σίρλεϊ Μπασεϊ» και «Θερινό Νταβός»- είναι η προσέλκυση επενδύσεων 80 δισ. ευρώ. Αλλά υπήρξε κι ένα τρίτο σχέδιο: «Ο Θρόνος του Δία» που θα περιλαμβάνει επενδύσεις στον Όλυμπο. Το σχέδιο περιελάμβανε την κατασκευή τεσσάρων καταφυγίων στο Οροπέδιο των Μουσών στα περίπου 2.690 μέτρα, τη δημιουργία δρόμων που να τα συνδέουν και τη φωταγώγησή τους, καθώς και ταβέρνες. Οι τουρίστες θα μπορούσαν να φτάσουν στην κορυφή του Ολύμπου με... ελικόπτερα.

Ο Κολοσσός της Ρόδου

Μπορεί να ξαναγίνει στη σύγχρονη Ελλάδα ένα αρχαίο θαύμα; Σύμφωνα με κάποιους αρχιτέκτονες μπορεί και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον Κολοσσό της Ρόδου. Το τεράστιο άγαλμα, ύψους 150 μέτρων, σύμφωνα με το σχέδιο, μπορεί να στηθεί στα πόδια του στο λιμάνι του «σμαραγδένιου» νησιού.

Ο σύγχρονος Κολοσσός της Ρόδου, δεν θα είναι απλώς το υψηλότερο γλυπτό που φτιάχτηκε ποτέ, αλλά ταυτόχρονα ένας φάρος πολιτισμού, ένα αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, όπου θα φιλοξενεί χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα.

Στη μελέτη προτείνεται μια κατασκευή που εκμεταλλεύεται τις τελευταίες τεχνολογίες, κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έξυπνων συστημάτων κατά των σεισμικών δονήσεων και ανέμων, χαρίζοντας ταυτόχρονα σταθερότητα και ευελιξία. Η εξωτερική επιφάνεια του «δέρματος» θα καλύπτεται με ειδικά φύλλα φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία θα προσφέρουν έως και 100% αυτονομία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση, ο Κολοσσός θα μπορούσε να φέρει ετήσια έσοδα στο νησί ύψους 2 δισ. ευρώ και το συνολικό κόστος θα μπορούσε να είναι από 240 έως 260 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική China Town

Μέχρι και Κινέζοι που ήταν έτοιμοι να κάνουν «απόβαση» στα Μεσόγεια για να κατασκευάσουν μια ολόκληρη πόλη, περιλαμβάνει το «μενού» των ανεκπλήρωτων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το σχέδιο προέβλεπε την αγορά μεγάλης έκτασης στο Μαρκόπουλο και την κατασκευή κατοικιών για Κινέζους που ήθελαν εξοχικό στη χώρα μας.

Βεβαίως, το κινεζικό όνειρο περιλαμβάνει και μια «εμπορική» πόλη, δηλαδή την κατασκευή εμπορικών κέντρων, αυτή τη φορά στην περιοχή του Λαυρίου, σχέδιο που έμεινε κι αυτό στα χαρτιά.

Και... Ντίσνεϊ

Πριν κατατεθεί η πρόταση της Lamda Development για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό είχαν ακουστεί πολλά σχέδια. Αλλωστε, τα 6.000 και πλέον στρέμματα καθιστούν τον χώρο ως το μεγαλύτερο «οικόπεδο» στην Ευρώπη.

Στα σενάρια που είχαν ακουστεί ήταν η δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στην Ευρώπη, όσο δύο και τρία Hyde Park. Κάποιοι... πιο οικολόγοι πρότειναν να γίνουν οι μεγαλύτεροι... λαχανόκηποι στην Ευρώπη ενώ υπήρξε και μια πρωτοποριακή πρόταση. Μυθολογικό θεματικό πάρκο, κάτι σαν την «ελληνική Ντίσνεϊ» όπου οι μυθολογικοί ήρωες θα «ζωντάνευαν» προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Τελικά επικράτησαν πιο... λογικές προσεγγίσεις, όμως το έργο έχει κολλήσει εδώ και χρόνια.

imerisia

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *