ροή ειδήσεων

Πεντάστερες επενδύσεις στον τουρισμό



ΞΕΝΑ FUNDS ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ-ΦΙΛΕΤΑ...


Ανοιγμα στον ελληνικό τουρισμό επιθυμούν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι βολιδοσκοπούν την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων -περίπου 4.000 μονάδες-, ενώ συμμετέχουν και σε επενδυτικά σχήματα για δημιουργία νέων μονάδων.

Το αμερικανικό fund Oaktree Capital Management του Χάουαρντ Μαρκ συνεργάζεται με τον ξενοδοχειακό όμιλο της ΣΑΝΗ, στον οποίο ανήκει, μεταξύ άλλων το συγκρότημα Sani στη Χαλκιδική. Το fund θέλει να επεκτείνει την παρουσία του στη χώρα μας.

«Δυνητικά όλα μπορούν να πωληθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, υπογραμμίζοντας πως «είναι έντονο το ενδιαφέρον για την απόκτησή τους», καθώς ο ελληνικός τουρισμός -παρά τις δυσκολίες- εμφανίζει ανοδική πορεία και προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Ομως οι σοβαρές επενδύσεις θα γίνουν πραγματικότητα, μόνο αν η χώρα αποκτήσει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ο ΦΠΑ επανέλθει στα επίπεδα των ανταγωνιστών μας και το κόστος χρήματος σταματήσει να είναι απαγορευτικό» συμπληρώνει ο κ. Ανδρεάδης.

Σήμερα η ξενοδοχειακή αλυσίδα της Sani Resort, των αδελφών Ανδρεάδη στη Χαλκιδική, η Dolfin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη, ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου με το Costa Navarino στη Μεσσηνία, η επένδυση ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ στο Λασίθι της Κρήτης είναι ανάμεσα σε εκείνες που έχουν προσελκύσει ξένα κεφάλαια και το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.


Προς το παρόν, το σίγουρο είναι ότι δύο ξενοδοχεία-κόσμημα, το Χίλτον, που ανήκει στον όμιλο της Alpha Bank, και ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, που ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, θα αλλάξουν χέρια.

Ο Αστέρας
Η μεταβίβαση του Αστέρα της Βουλιαγμένης στο fund Jermyn Street real estate (που πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό προσφέροντας τίμημα 400 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του και θα επένδυε 1 δισ. ευρώ για νέες πολυτελείς κατοικίες) έχει ανασταλεί, καθώς το ΣτΕ αντιδρά στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για αύξηση της δόμησης.

Στον Ομιλο Costa Navarino επέλεξε να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ ο σαουδαραβικός κολοσσός Olayan.

Η Alpha Bank αναμένεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton. Σύμφωνα δε με καλά πληροφορημένες πηγές, η τράπεζα έχει ήδη λάβει προσφορά, ύψους 160 εκατ. ευρώ, από το fund Blackstone που κατέχει και το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development.

Το αμερικανικό fund Oaktree Ca­pital Management έχει ήδη επενδύσει μαζί με τον ξενοδοχειακό όμιλο της ΣΑΝΗ, σε δύο πολυτελή ξενοδοχεία Ikos Resorts, που βρίσκονται επίσης στη Χαλκιδική.

Την επένδυση στην Κασσάνδρα της Xαλκιδικής, η οποία συγκεντρώνει κατά βάση ρωσικά κεφάλαια, «έτρεχε» τα τελευταία χρόνια ο σημερινός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας ως επικεφαλής των εταιρειών Med Sea Health και Mare Village.



Το πλειοψηφικό πακέτο της Ikos ανήκει στους Αμερικανούς επενδυτές της Oaktree και το μειοψηφικό στη ΣΑΝΗ, η οποία έχει αναλάβει και τη διοίκηση της μονάδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Oaktree έχει στόχο την ένταξη στο χαρτοφυλάκιο της Ikos Resorts και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, η Ikos Resort προγραμματίζει να λειτουργήσει έως και δέκα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και γενικότερα στη Μεσόγειο μέσα στην επόμενη πενταετία.

Στη δυναμικά ανερχόμενη τουριστικά Μεσσηνία και τον Ομιλο Costa Navarino επέλεξε να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ ο σαουδαραβικός κολοσσός Olayan, ένας από τους πλέον σημαντικούς επενδυτικούς ομίλους διεθνώς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ

Δυνητικά όλα μπορούν να πωληθούν
δήλωσε στην «Οικονομία» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφερόμενος στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων, καθώς ο ελληνικός τουρισμός, ακόμα και στα χρόνια της κρίσης, παραμένει η βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε πριν από έναν χρόνο, αφορά στη συμμετοχή Olayan, σε ένα τεράστιο για ελληνικά δεδομένα τουριστικό επενδυτικό project, το οποίο στην ολοκλήρωσή του, όπως το οραματίστηκε ο αείμνηστος Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι σήμερα στο πρώτο τουριστικό συγκρότημα Navarino Dunes, λειτουργούν τα ξενοδοχεία: The Westin Resort και The Romanos a Luxury Collection Resort. Ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία 45 τουριστικών κατοικιών στο Navarino Dunes.

Η Dolphin Capital Ιnvestors, στην οποία συμμετέχουν αμερικανικά funds (όπως το Third Point) του κ. Μίλτου Καμπουρίδη, σχεδιάζει την υλοποίηση σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Κέα. Τη διαχείριση του ξενοδοχείου θα αναλάβει η ξενοδοχειακή αλυσίδα Aman, η οποία έχει ήδη παρουσία από το 2012 στο Κρανίδι, ενώ το 2014 εγκαινιάστηκε και το ξενοδοχείο Nikki Beach.

418 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, ο ε­πιχειρηματίας ετοιμάζει και ένα ακόμα πρότζεκτ στην Ερμιονίδα, του Kilada Hills, για το οποίο πήρε -τον περασμένο Ιούνιο- το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να προχωρήσει η υλοποίησή του.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά παραθεριστικά χωριά της Ανατολικής Μεσογείου και μια στρατηγική επένδυση που θα αγγίξει τα 418 εκατ. ευρώ σε συνολική έκταση 2.079 στρεμμάτων. Στην τελική ευθεία φαίνεται να έχει μπει και η επένδυση «ΙΤΑΝΟΣΓΑΙΑ», ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, που αφορά στην τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου.

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Αλλά και ο κινεζικός όμιλος της Fosun Ιnternational Limited ετοιμάζεται για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η Fosun αποφάσισε να συνεισφέρει σε ένα νέο επενδυτικό fund έως 700 εκατ. ευρώ για την εξαγορά 30 - 40 ξενοδοχειακών μονάδων στη Μεσόγειο τα προσεχή χρόνια. Και αναζητά μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Λέσβος.

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ
efikar@pegasus.gr



ΠΡΟΤΖΕΚΤ 130 ΕΚΑΤ. ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η ρωσική πολιτεία σε 330 στρέμματα

Μια νέα πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 310 δωματίων και 610 κλινών, η Μiraggio Thermal Spa Ηotel, που αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης σε μια έκταση 330 στρεμμάτων στην περιοχή Κάνιστρο στο Παλιούρι της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Μάιο. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τη συγκεκριμένη τουριστική επένδυση «έτρεχε» τα τελευταία χρόνια ο σημερινός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ως επικεφαλής των εταιρειών Med Sea Health και Mare Village.

Πρόκειται για μια επένδυση που ξεκίνησε πριν από περίπου 8 χρόνια και συγκεντρώνει κατά βάση ρωσικά κεφάλαια με κυριότερο επενδυτή τον ομογενή από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας Αντρέα Ραγότης. Το ποσό της επένδυσης σύμφωνα με τους επιχειρηματίες ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ με προοπτική να αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εγκρίσεις-αδειοδοτήσεις της ελληνικής πολιτείας.

Η πρώτη φάση του επενδυτικού σχεδίου περιλαμβάνει τη λειτουργία της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας σε μια ακτή 500 μέτρων, αξιοποιώντας και το γεωθερμικό πεδίο που υπάρχει στην περιοχή με ιαματικές πηγές. Ετσι δημιουργήθηκε ένα Center Spa σε μια συνολική επιφάνεια 3.000 τ.μ. πλουτίζοντας το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες. Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης πολλές σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, πολλά εστιατόρια, εξωτερικές πισίνες, αίθουσα συνεδρίων κ.λπ. Επίσης περιλαμβάνει μια μαρίνα στην οποία μπορούν να ελλιμενίζονται περί τα 90 σκάφη.

Αυτές τις μέρες η Μiraggio Thermal Spa Ηotel - Med Sea Health βγήκε στην αγορά αναζητώντας εξειδικευμένα στελέχη για να στελεχώσουν τη λειτουργία της νέας ξενοδοχειακής μονάδας.

Επέκταση
Η ξενοδοχειακή μονάδα έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό με προβλεπόμενη επιχορήγηση 10 εκατ. ευρώ και η μαρίνα με επιχορήγηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη φάση του επενδυτικού σχεδίου περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός οικισμού τουριστικής και παραθεριστικής κατοικίας σε μια έκταση 131 στρεμμάτων με 120 παραθεριστικές κατοικίες που θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 410 άτομα.

Αυτός προβλέπεται να περιλαμβάνει τόσο κολυμβητήριο και αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και καταστήματα εμπορίου και υπηρεσιών. Τον περασμένο Ιανουάριο ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννης Μανιάτης έδωσε το «πράσινο φως» για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, αλλά όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες το έργο θα αρχίσει να τρέχει μέσα στο 2017.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *