ροή ειδήσεων

Το 90% των γυναικών που παθαίνουν έμφραγμα είναι καπνίστριες


Στη δημοσιότητα δόθηκαν με αφορμή το 19ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, τα στοιχεία του...


προγράμματος «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου – Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης» το οποίο υλοποιείται για 10 συνεχή έτη από το ΕΛΙΚΑΡ κι έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα από 60.000 άτομα.
Όπως ανέφερε ο Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, αναλύοντας τα στοιχεία του προγράμματος το 90% των γυναικών που έπαθαν έμφραγμα ήταν καπνίστριες, ενώ επίσης, παρατηρήθηκε ότι αυξάνεται σημαντικά η θνητότητα από έμφραγμα μεταξύ των γυναικών που είναι παχύσαρκες, διαβητικές και άνω των 50 ετών.
Τόνισε δε, πως η «προστασία» που έχουν οι γυναίκες για καρδιαγγειακά κατά την περίοδο της έμμηνου ρύσης, σταματά κατά την κλιμακτήριο και τότε η επίπτωση από τις κακές συνήθειες εισβάλλει στον οργανισμό συσσωρευμένη. Αντίστοιχα, όπως παρατηρήθηκε, αυξάνονται και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, με τη θνητότητα να ανέρχεται στο 14%.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Καρδιολογίας της Α’Παν/κης Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου & Professor of Cardiology Imperial College London, Hammersmith Hospital, κ. Πέτρο Νιχογιαννόπουλο, η κολπική μαρμαρυγή είναι επίσης όπως έδειξε το πρόγραμμα μια από τις πολύ συνήθεις αρρυθμίες καθώς προσβάλει πάνω από το 2% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 300.000 έλληνες.
Και ενώ όπως τόνισε είναι μια δαπανηρή νόσος, έχει διαπιστωθεί ότι η μείωση του βάρους κατά 10 κιλά μειώνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο ενός νέου επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής, σε ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο της λήψης φαρμάκων.
Οι ειδικοί επισήμαναν ότι το καθαρό περιβάλλον, η άσκηση και η προσεκτική διατροφή μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *