ροή ειδήσεων

Πώς νίκησαν Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης και γιατί «κατέρρευσε» ο Απ. Τζιτζικώστας

Η διαρροή και το λάθος που ανέτρεψαν τα προγνωστικά...

Οι «αντιξοότητες» που επηρέασαν τη διαμόρφωση του αποτελέσματος στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, όπως τις αποκάλεσε στο tweet του ο Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι ακριβώς ό,τι νωρίτερα κύκλοι διαφορετικών «φυλών» της ΝΔ αναγνώριζαν ως καταλυτική παρέμβαση υπό τη μορφή «διαρροής» του περιβάλλοντος Καραμανλή υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Πώς ακριβώς όμως και γιατί η διαρροή αυτή όρισε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ; Πηγές στο εσωτερικό του κόμματος προσδιορίζουν δύο λόγους: πρώτον το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να είναι μακράν ο δημοφιλέστερος στις τάξεις των ΝΔτών και δεύτερον διότι τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν καλύτερη αξιοποίηση του νέου αυτού παράγοντα σε σχέση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μέχρι τον Νοέμβριο ο Τζιτζικώστας είχε την εικόνα του αντισυμβατικού, που είπε «όχι» στην επιθυμία Σαμαρά να μην κατέλθει ως υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και «όχι» στη σύσταση Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος. Αυτή η αντισυμβατικότητα εκτόξευσε τη δημοτικότητά του. Ηταν σταθερά δεύτερος πανελλαδικά στις μετρήσεις και σε μερικές με δυναμική να είναι πρώτος. Την ίδια ώρα ο Μεϊμαράκης έχανε έδαφος, τάση που μεγεθύνθηκε κυρίως μετά την αδυναμία οργάνωσης των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου, και ο Μητσοτάκης (που είχε αρχίσει, από ένα 17-18%) ανέβαινε αργά αλλά σταθερά μέχρι περίπου το 24%.


Δυσκολία

Φθάνοντας σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου όμως, ο Τζιτζικώστας είχε δυσκολία να συντηρήσει την εικόνα του αντισυμβατικού καθώς επικέντρωνε τις επιθέσεις του μόνο έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θεωρώντας ότι χρειάζεται τους άλλους δύο στην επαναληπτική εκλογή. Το ποσοστό του κυμαίνονταν τότε, σύμφωνα με διασταυρωμένες μετρήσεις εταιρειών δημοσκοπήσεων, μεταξύ 27 και 28%.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 24% εμφάνιζε σημαντική κόπωση, ενώ και ο Μεϊμαράκης είχε κατρακυλήσει στο 30%. Δηλαδή, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, στις μετρήσεις καταγραφόταν ένα «ντέρμπι»: Μεϊμαράκης περί το 30%, Τζιτζικώστας περί το 27%, Μητσοτάκης περί το 24%. Ηταν τότε ακριβώς που ήλθε η διαρροή των κύκλων Καραμανλή ότι ο πρώην πρόεδρος στηρίζει Μεϊμαράκη, εξέλιξη που είχε άμεσες και έμμεσες συνέπειες.

Η πιο άμεση είναι ότι στο «οχυρό» Τζιτζικώστα, τη Μακεδονία, μέτρησε καταλυτικά η στήριξη του Καραμανλή στον Μεϊμαράκη, πράγμα που αποτυπώθηκε τελικά στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο Τζιτζικώστας από την πλευρά του δεν κέρδισε τίποτα, αφού αποδείχθηκε αδύνατο να ενισχύσει τα ερείσματά του στη νότια Ελλάδα, ως αντιστάθμισμα των απωλειών στη Μακεδονία. Εμενε μόνο να φανεί ποιος θα είχε κέρδη έμμεσα, από την αξιοποίηση του νέου αυτού παράγοντα, της ημιεπίσημης στήριξης Καραμανλή στον Μεϊμαράκη.

Εκεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε το μοιραίο λάθος: πιστεύοντας ότι θα εξευμενίσει τον Κώστα Καραμανλή άρχισε να μιλά για «εθνικό κεφάλαιο» κι έτσι θόλωσε την αντισυστημική εικόνα που τον είχε εκτοξεύσει στα ύψη, ακόμα και σε καραμανλικά περιβάλλοντα. Ενας καραμανλικός κόσμος άρχισε να μετατοπίζεται από τον Τζιτζικώστα στον Μεϊμαράκη και η πρώτη δημοσκοπική αποτύπωση έδειξε ότι το 30% του πρώην προέδρου άρχισε να αυξάνεται.

Ο Κυριάκος

Αντίθετα με τον Τζιτζικώστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευφυώς επένδυσε έως το τέλος της προεκλογικής κούρσας σε αντισυστημικότητα και σε μη καραμανλικές ψήφους εντός της ΝΔ, δηλαδή σε μετριοπαθείς πολίτες που ίσως και να μην προσέρχονταν να ψηφίσουν, αλλά έβλεπαν με δυσφορία τη συνεχιζόμενη σιωπή Καραμανλή, αλλά και την εμφανή στήριξή του στον Μεϊμαράκη: ξαφνικά ξαναήλθαν στη δημοσιότητα οι απόψεις του Κυριάκου για τις ευθύνες Καραμανλή τον Δεκέμβριο του 2008 και η μη υπερψήφιση εκ μέρους του, του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ετσι, αντισυστημικός τώρα, μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες, ήταν ο Κυριάκος. Το «ταβάνι» του 24% που είχε φτάσει, άρχισε να ψηλώνει. Τη χαριστική βολή στον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας έδωσαν η αδυναμία του να βελτιώσει τις επιδόσεις του στις γυναίκες ψηφοφόρους της ΝΔ, η ανεπάρκειά του να απευθυνθεί πειστικά στους νεοδημοκράτες της Αττικής και η αδυναμία του επίσης να πείσει τη νέα γενιά, στην οποία κατέγραφε υψηλά ποσοστά στις μετρήσεις, να προσέλθει μαζικά στις κάλπες.

Καθόλου τυχαία, για παράδειγμα, εσωτερική δημοσκόπηση κατέγραφε έξι μέρες πριν από τις εκλογές, τα εξής ποσοστά των τριών υποψηφίων σε ψηφοφόρους εκτός Λεκανοπεδίου: Μεϊμαράκης 38%, Τζιτζικώστας 30% και Μητσοτάκης 24%.

Κλειδί η Αττική

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα πάντα κρίθηκαν την τελευταία εβδομάδα όταν η κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας άρχισε να αφομοιώνει την τοποθέτηση Καραμανλή και να τη μετατρέπει σε εκλογική συμπεριφορά. Η σαρωτική επικράτηση με κινηματικά χαρακτηριστικά του Κυριάκου στο Λεκανοπέδιο κι η ραγδαία φθορά της εικόνας Τζιτζικώστα σε όλη τη χώρα κατά την τελευταία αυτή κρίσιμη εβδομάδα, έφεραν τα γνωστά αποτελέσματα.

*Κατερίνα Τζαβάρα/Έθνος

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *