ροή ειδήσεων

Μαζικές αγωγές σε ξενοδοχεία για πνευματικά δικαιώματα


Ένα χρόνιο πρόβλημα στο χώρο των ξενοδοχείων επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο και έχει να κάνει με...


το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων που είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν τα ξενοδοχεία για τη μουσική και το τηλεοπτικό υλικό που προβάλλουν στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους τους.
Το Μάιο μάλιστα εκδικάζονται δεκάδες υποθέσεις που αφορούν σε ξενοδοχεία του Λασιθίου, κυρίως στον Άγιο Νικόλαο, από διάφορες εταιρίες οι οποίες ζητούν αναδρομικά χρήματα έως και πέντε έτη, εκπροσωπώντας είτε καλλιτέχνες, είτε κάθε λογής συνεργεία παραγωγής και οι οποίες ξεχωριστά ζητούν χρήματα για το υλικό που μεταδίδεται.
Στο Ράδιο Λασίθι μίλησε ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας κ. Χατζάκης ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα και μια σχεδόν εκβιαστική τακτική από τις εταιρίες οι οποίες εκμεταλλεύονται τα νομικά κενά για να διεκδικούν ποσά. Όπως είπε χρόνιο αίτημα είναι να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, ώστε με ένα ενιαίο τιμολόγιο να γίνονται οι πληρωμές και στη συνέχεια να μοιράζονται τα ποσά στις δικαιούχες εταιρίες.
Απ” την πλευρά του ο κ. Βαρκαράκης, πρόεδρος των Ξενοδόχων Λασιθίου, τόνισε πως το πρόβλημα υφίσταται πάνω από μια 20ετια και πως οι εταιρίες χωρίς να αποδίδουν τα χρήματα στους πραγματικούς δημιουργούς, με νομικούς τρόπους προσπαθούν να παίρνουν ότι μπορούν από τα ξενοδοχεία τα οποία είναι νομικά απροστάτευτα. Κατά τον ίδιο οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων και είναι συνολικά 17, εκμεταλλεύονται μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία ορίζει πως τα ξενοδοχεία είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν, και έτσι η μια μετά την άλλη, αυθαίρετα ορίζει η ίδια μια τιμή που θεωρεί πως δικαιούται και χωρίς καν να ελέγξει το ξενοδοχείο, στέλνει μαζικά πανομοιότυπα εξώδικα.
Τελικά λόγω και δικαστικής ανεπάρκειας όπως τόνισε, συνήθως προκρίνεται η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, και τελικά τα ξενοδοχεία υποχρεώνονται να πληρώνουν κάθε χρόνο ένα ποσό. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι βέβαιο πως η τακτική αυτή σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους όπως οι καφετέριες, τα εστιατόρια κομμωτήρια κλπ, οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν μόνο δικαιώματα στην ΑΕΠΙ για τη μουσική.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/12/15 13:47

    εμ Νταλαρα θελετε να παιζετε και τον Ζορμπα!πληρωστε τωρα!βαλτε μια δικια σας ορχηστρα,δωστε ζωη στα πεθαμενα σας ξενοδοχεια,σε μερικες οικογενοιες,και αφηστε αυτους να κοινυγανε μαγισσες για πνευματικα δικαιωματα!!!πνιγεστε σε μια κουταλια νερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *