ροή ειδήσεων

Ο... ΟΗΕ απαντά στον Μπαλτά για την ελληνικότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα

Λίγες ημέρες μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση... του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά για την μη αναγκαιότητα νομικής διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η ομόφωνη υιοθέτηση του Σχεδίου Απόφασης για την «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης τους» (Resolution on the Return or restitution of cultural property to the countries of origin) από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αποτελεί νέο βήμα για το επίμαχο θέμα.

Ενδεχομένως να συμβάλει δραστικά στη διεθνή προσπάθεια για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Με πρωτοβουλία της χώρας μας το Σχέδιο Απόφασης παρουσιάζεται σταθερά ενώπιον της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ ανά τριετία. Το τελικό κείμενο διαμορφώθηκε εφέτος ως αποτέλεσμα συστηματικών διαβουλεύσεων υπό την διαμεσολάβηση της Ελλάδας.

Στο φετινό κείμενο γίνεται ειδική μνεία στην Απόφαση για την «Σύσταση της Αρχαίας Ολυμπίας» (Ancient Olympia Recommendation), η οποία καλεί τα κράτη-μέλη σε κινητοποίηση για επιστροφή κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών, με ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σις 27 του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο κ. Μπαλτάς συμμετείχε σε συνάντηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Εκεί τόνισε όχι μόνο ότι το ζήτημα της πρόληψης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τη χώρα μας, η οποία άλλωστε αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στον τομέα αυτό, αλλά κυρίως συνέδεσε την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα με την καταστροφή της Παλμύρας και των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το ISIS.

Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα πάγια πρωτοστατεί στον αγώνα επιστροφής των εθνικών πολιτιστικών θησαυρών -όπως είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα- στις χώρες προέλευσής τους.

Θυμίζουμε ότι η «Σύσταση της Αρχαίας Ολυμπίας» υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και την Αρχαία Ολυμπία. Η ετήσια διοργάνωση του Συνεδρίου αποτελεί πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Κίνας, της Κορέας και της Τουρκίας.

Μια άλλη, εξίσου σημαντική, διάσταση της Απόφασης που υιοθετήθηκε εφέτος από τον ΟΗΕ είναι η καταδίκη της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές ένοπλων συρράξεων και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIS.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/12/15 19:49

    Προς τον ανεγδιήγητο και ραγιά Μπαλτά αφιερώνω την ρήση του Bertolt Brecht

    "Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *