ροή ειδήσεων

Τροπολογία νομιμοποιεί τις λίστες φοροδιαφυγής, όπως τη «Λαγκάρντ»!


Νομιμοποιούνται, με γνώμονα την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβολή κυρώσεων... σε όσους έχουν χρήματα αμφιβόλου προελεύσεως σε λογαριασμούς του εξωτερικού, αποδεικτικά στοιχεία «παρανόμως κτηθέντα», όπως για παράδειγμα οι λίστες (π.χ. Λαγκάρντ), τα οποία φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις από αμφισβητούμενα «μονοπάτια» στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης...
διά του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατέθεσε τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Η επίμαχη τροπολογία θα ενισχύσει τα νομικά όπλα στη φαρέτρα των οικονομικών εισαγγελέων και των εισαγγελέων διαφθοράς δίνοντάς τους τη δυνατότητα, εφόσον τα διερευνώμενα αδικήματα είναι κακουργήματα (π.χ. φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους), να αξιοποιήσουν στοιχεία όπως οι λίστες, τα οποία έχουν αποκτηθεί με παράνομους τρόπους, πχ. έχουν υποκλαπεί.

Οπως επισημαίνεται στην τροπολογία, δίνεται «η δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων, η χρήση των οποίων, με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα μπορούσε να εμποδιστεί με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό διερεύνησης και τιμωρίας πράξεων μεγάλης απαξίας όπως κακουργημάτων φοροδιαφυγής».

Επί της ουσίας, αναστέλλεται για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου είδους αδικημάτων η ισχύς του άρθρου 177 παρ. 2 του ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο η χρησιμοποίηση στην ποινική δίκη απαγορευμένου αποδεικτικού μέσου, χωρίς να έχει εκδοθεί για το ζήτημα αυτό ειδικά αιτιολογημένη απόφαση δικαστηρίου, δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.

Στην τροπολογία ωστόσο προβλέπονται προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να γίνει χρήση του επίμαχου υλικού.

Ειδικότερα, η χρήση του κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι:

• η βλάβη που προκαλείται με την κτήση είναι σημαντικά κατώτερη από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη,

• η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη, και

• εφόσον η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.

Η τροπολογία είχε ουσιαστικά αναγγελθεί προ ημερών από τον Παπαγγελόπουλο, ο οποίος έχει διαμηνύσει τη βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει πλήρως τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και τη νέα λίστα, γνωστή και ως λίστα Μπόγιαρνς, η οποία περιέχει ονόματα 10.000 Ελλήνων καταθετών.

Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς στη UBS τα έτη 2006 και 2008, που συνολικά φθάνουν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η λίστα βρίσκεται ήδη στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων και, μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν στο υποκατάστημα της τράπεζας, ήδη έχουν ταυτοποιηθεί περίπου διακόσιοι μεγαλοκαταθέτες.

Επί της ουσίας, η επίμαχη τροπολογία «λύνει τα χέρια» στους οικονομικούς εισαγγελείς και στους εισαγγελείς διαφθοράς για την πλήρη αξιοποίηση των στοιχείων που προκύπτουν από τις υπάρχουσες αλλά και από μελλοντικές, ανάλογης σημασίας, λίστες.




ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *