ροή ειδήσεων

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ!


Από τη μια κηρύσσουν πόλεμο κατά της διαφθοράς κι από την άλλη της ανοίγουν διάπλατα την πόρτα.... Πέρασε κι αυτό απαρατήρητο μέσα στη φούρια της ψήφισης των προαπαιτούμενων. Καταργείται, λέει, ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που σημαίνει ότι στο εξής οι δαπάνες του κράτους δεν θα ελέγχονται πριν διενεργηθούν, αλλά μετά. Πολύ μετά, σχεδόν ποτέ. Τι σημαίνει αυτό; Μεγάλες κομπίνες, ατιμώρητες κομπίνες. Διαβάστε πως παρουσίασαν οι εφημερίδες τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου των δαπανών για το 2011 - διαδικασία πανομοιότυπη όλα τα χρόνια.

Παράνομες ή παράτυπες πληρωμές συνολικού ύψους 270,8 εκατ. ευρώ εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο στον ετήσιο έλεγχο που πραγματοποίησε για δαπάνες του Κράτους και των ΟΤΑ το 2011, συνολικού ύψους 145,5 δισ. ευρώ. Μέσα από τη διαδικασία του επανελέγχου που επιβάλλει ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, απετράπη τελικώς η πραγματοποίηση μη νόμιμων δαπανών ύψους 134,6 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποζημιώσεις σε προέδρους δημοτικών συμβουλίων χωρίς να τις δικαιούνται, αναθέσεις μελετών χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού, αλλά και εκτέλεση έργου από Δήμο χωρίς να έχει εκδοθεί οικονομική άδεια από την πολεοδομική υπηρεσία.

Επίσης «σπάνε» συμβάσεις μεγάλης οικονομικής αξίας σε μικρότερες συμβάσεις, προκειμένου να αποφεύγουν τον έλεγχο, αλλά και πλήθος παράνομων αναθέσεων από Δήμους σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίες θα μπορούσαν να εκτελεστούν από εσωτερικές υπηρεσίες.

Τι επέβαλε, όμως, την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου; Μα η ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Προκειμένου, λέει το νομοσχέδιο, αφενός να μην δημιουργούνται καθυστερήσεις και προσκόμματα στην εξόφληση των δημοσίων δαπανών και αφετέρου να ενισχύεται η διαφάνεια και η λογοδοσία των οργάνων που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια των πληρωμών.

Μας δουλεύουν κι από πάνω...

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

APODYTIRIAKIAS.GR

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *