ροή ειδήσεων

Σε όλη την Ελλάδα τα κρούσματα τηλεφωνικής απάτης


Εγκληματική οργάνωση με παρακλάδια σε όλη την Ελλάδα, αλλά και άσχετοι επιτήδειοι που λειτουργούν με...


τρόπο καρμπόν φέρονται να είναι πίσω από τις απόπειρες εξαπάτησης πολιτών μέσω τηλεφώνου. Το κόλπο με το γιο ή την κόρη που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο και το μεγάλο ποσό που απαιτείται για να γλιτώσουν, σε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή προχθές στον Πύργο, έφερε αποτελέσματα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις προκάλεσε μεγάλη ταραχή και αναστάτωση στα συγγενικά πρόσωπα και υποψήφιο θύματα.

Οι Αρχές εκτιμούν πως οι δράστες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι Βούλγαροι ή Τσιγγάνοι χωρίς να αποκλείεται η εμπλοκή και άλλων προσώπων. Μάλιστα πριν από ένα μήνα στην περιοχή της Καρδίτσας συνελήφθησαν δύο Βούλγαροι ηλικίας 24 και 30 ετών που εξαπάτησαν μια 82χρονη αποσπώντας της το ποσό των 10.000 ευρώ, όπως και στην περίπτωση του Πύργου την Τρίτη. Ήταν μέλη τετραμελούς σπείρας με τρεις άντρες και μια γυναίκα, ενώ φέρονται να στρατολογούσαν και να καθοδηγούσαν και άλλα μέλη για τον εντοπισμό υποψήφιων θυμάτων. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά αστυνομικές πηγές στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μέλη της οργάνωσης διακρίνονταν σε ηγετικά μέλη, τρεις άνδρες και μια γυναίκα, τα οποία έχουν ρόλο στρατολόγησης-καθοδήγησης των άλλων μελών αλλά και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα, σε φυσικούς αυτουργούς, με ρόλο παραλήπτη των χρημάτων από τα θύματα και σε συνεργούς-τσιλιαδόρους, με ρόλο κατόπτευσης των σημείων των συναλλαγών.

Πώς εξαπατούν τα θύματά τους
Ως προς την μεθοδολογία δράσης τους, εντοπίζουν τα υποψήφια θύματα τους, επικοινωνούν τηλεφωνικά μαζί τους, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι το παιδί τους προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο, απαιτούν χρήματα, για να συμβάλουν στην απεμπλοκή του από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, για να γίνουν πιο πειστικοί άλλο μέλος της οργάνωσης προσποιείται ακόμη και το ίδιο το παιδί, το οποίο ζητά τη βοήθεια του γονέα. Στην περίπτωση της Καρδίτσας τουλάχιστον 10 περιπτώσεις καταγράφηκαν, οι εννέα απόπειρες και η μια με θύμα 82χρονη από την οποία ζήτησαν μεγάλο ποσό αλλά κατάφεραν να αποσπάσουν τις 10.000 ευρώ. Στην Καρδίτσα όπως και στον Πύργο οι δράστες ζητούσαν μεγάλα ποσά από 25.000 έως 100.000 ευρώ και έκαναν παζάρια για να φτάσουν σε ένα ποσό που τους ικανοποιούσε.

Συμβουλές προστασίας
Μετά το προχθεσινή περιστατικό που αποκάλυψε η Πρωινή, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων. Μέσω αυτής παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν και με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα) προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού. Παράλληλα οι πολίτες δεν πρέπει να ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) με άτομα τα οποία τους ζητούν χρήματα και πρέπει να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι, από δική τους τηλεφωνική συσκευή, με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Σε κάθε ανάλογη περίπτωση, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *