ροή ειδήσεων

Ψηφοφορία για την ονομασία των Σκοπίων διεξάγουν οι Financial Times παίρνοντας ξεκάθαρα θέση


Ψηφοφορία για την ονομασία των Σκοπίων διεξάγουν οι Financial Times, μετά και από το ναυάγιο στις συνομιλίες Κοτζιά-Ποπόσκι...


Για «τεράστια βουνά» που χωρίζουν τις δύο χώρες έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ενώ ο Έλληνας ομόλογος του είπε ότι η Αθήνα και τα Σκόπια επιθυμούν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα καταπολεμά τον αλυτρωτισμό και τον «ακραίο εθνικισμό».

Με αφορμή το θέμα που απασχολεί τις δύο χώρες για 24 χρόνια, οι Financial Times διεξάγουν ψηφοφορία. Τα ονόματα μεταξύ των οποίων μπορούν να επιλέξουν οι χρήστες είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Νότια Σερβία», «ΠΓΔΜ», «Σλαβομακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη», «Βόρεια Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία», «Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκοπίων».

Ο αρθρογράφος κάνει μία ιστορική αναδρομή ενώ στο κείμενο του παίρνει ξεκάθαρη θέση αποκαλώντας τα Σκόπια «Μακεδονία». Εν πάση περιπτώσει, το άρθρο αναφέρει πως η πρώτη προσπάθεια για την επίλυση του θέματος έγινε το 1991, μετά από την ανεξαρτησία της χώρας από την Γιουγκοσλαβία.

Ο τότε πρωθυπουργός, Κίρο Γκλιγκόροβ ήταν έτοιμος να δεχτεί οποιαδήποτε ονομασία ήθελε η Ελλάδα, ζητώντας όμως σαν αντάλλαγμα τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια. Η Αθήνα θεώρησε το τίμημα πολύ υψηλό και το θέμα έμεινε εκεί.

Ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα ότι πάνω από 140 χώρες (συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ινδίας) έχουν αναγνωρίσει την «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά οι Έλληνες ακόμη και σήμερα «αποκαλούν της γειτονική τους χώρα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Μετά από πιέσεις, η Ελλάδα δέχτηκε η Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει ο αρθρογράφος και ρίχνει το φταίξιμο για την κατάσταση στην Ελλάδα που θεωρεί τον Μέγα Αλέξανδρο «ιδιοκτησία» της αφού η Αρχαία Μακεδονία επεκτεινόταν στα Σκόπια. Ξέχασε να αναφέρει όμως πως το Βασίλειο εκτεινόταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του στην Ελλάδα και έφθανε μέχρι το Αιγαίο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *