ροή ειδήσεων

Ποια μυστήρια θα λυθούν το 2016


Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες; Ο «Bigfoot» είναι μύθος ή υπαρκτό πλάσμα; Τι είναι η σκοτεινή ύλη;...


Το 2016 θα είναι η χρονιά στην οποία η ανθρωπότητα θα απαντήσει σε μερικά από τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυστήρια, σύμφωνα με τρεις Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν μια λίστα με τους γρίφους που εκτιμούν ότι θα επιλυθούν φέτος βάσει των τεχνολογικών προόδων που έχουν σημειωθεί.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες και «μαρτυρίες» για μυστηριώδη πλάσματα, όπως ο «Bigfoot», και τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν επιτέλους να δώσουν απαντήσεις για το αν είναι μύθος ή αλήθεια, εκτιμούν ο φυσικός σωματιδίων Γκάβιν Χέσκεθ του UCL, η συμπεριφορική οικολόγος Λουίζ Τζεντλ του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ και ο χημικός Σάιμον Κότον του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.
Χωρίς καμία ανθρώπινη εμπλοκή πλέον, κάμερες δέντρων ή κάμερες-παγίδες μπορούν να ενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως όταν ανιχνεύσουν κίνηση, ενώ drones σαρώνουν από τον ουρανό μη προσβάσιμες περιοχές. Τέτοιοι εξοπλισμοί που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη μελέτη άγριων ζώων θα μπορούσαν φέτος να απαντήσουν στο αν υπάρχουν μυθικά πλάσματα, όπως ο «Bigfoot».
Ενα ερώτημα που «ταλαιπωρεί» τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες είναι το αν υπάρχει ζωή στον Αρη ή σε άλλους πλανήτες. Η ανακάλυψη νερού από τη NASA στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» -βασικού συστατικού της ζωής- έχει ήδη οδηγήσει στην καλύτερη κατανόησή μας για τον Αρη. Πάντως οι τρεις επιστήμονες θεωρούν ότι φέτος μπορεί να βρεθεί ζωή είτε στον Δία, όπου η αποστολή «Juno» θα μελετήσει πόσο νερό υπάρχει στην επιφάνειά του είτε στον Εγκέλαδο, που είναι μεταξύ των επικρατέστερων «υποψηφίων».
Από τους μεγαλύτερους γρίφους του Σύμπαντος είναι και η σκοτεινή ύλη, το στοιχείο που είναι πανταχού παρόν και η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνεται προς το παρόν μόνο έμμεσα, από τη βαρυτική έλξη που ασκεί στα αστέρια και στους γαλαξίες.
Το ζητούμενο για τους αστρονόμους είναι να μπορέσουν να εντοπίσουν και να μετρήσουν τη σκοτεινή ύλη απευθείας, ώστε να την εντάξουν στο Καθιερωμένο Μοντέλο της Σωματιδιακής Φυσικής. Ειδικά πειράματα, όπως το LUX (Large Underground Xenon Experiment), στην Ιταλία, που προσπαθούν να εντοπίσουν σωματίδια σκοτεινής ύλης, έχουν φτάσει πλέον σε νέα επίπεδα ακρίβειας και το 2016 θα μπορούσε να είναι το έτος της επίλυσης του μεγάλου γρίφου.
Ακριβώς 100 χρόνια μετά τη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν, οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να αποδείξουν την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων που αυτή προβλέπει και που αποτελούν διαταράξεις της καμπυλότητας του χωροχρονικού συνεχούς.
Το προηγμένο παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων, LIGO, αναβαθμίστηκε και τέθηκε ξανά σε λειτουργία πέρυσι και ήδη κυκλοφορούν φήμες ότι έχει γίνει κάποια ανακάλυψη. Καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια ανακοίνωση από τους ειδικούς στο LIGO, πολλοί ελπίζουν ότι σύντομα θα επιβεβαιωθεί η θεωρία του Αϊνστάιν.
Αλλα δύο ερωτήματα που, σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία, μπορεί να απαντηθούν μέχρι το τέλος του 2016 είναι εάν είναι εφικτή η δημιουργία νέων στοιχείων που θα επεκτείνουν τον Περιοδικό Πίνακα αλλά και αν ένα νέο σωματίδιο θα μπορούσε να αποκαλύψει μια κρυφή διάσταση.
Ο αναβαθμισμένος Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, ο οποίος ανακάλυψε το πολυσυζητημένο μποζόνιο Χιγκς, έχει βρει ενδείξεις για ακόμα ένα νέο σωματίδιο που μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη της «υπερσυμμετρίας» ή νέων διαστάσεων. Η ιδιότητα της υπερσυμμετρίας είναι σημαντική, καθώς θα επέλυε πολλά μεγάλα μυστήρια του Σύμπαντος, όπως τι είναι η σκοτεινή ύλη και πώς οι νόμοι της Φυσικής δημιουργούν τον κόσμο γύρω μας.

Πηγή:ethnos.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *