ροή ειδήσεων

Θα δούμε πετρέλαιο στα 20 δολάρια;


Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η τελευταία έκθεση της Morgan Stanley που προβλέπει
τιμές για το πετρέλαιο ακόμη και στα 20 δολάρια το βαρέλι, ότι έπεσε ως...


κεραυνός εν αιθρία. Την τελευταία εβδομάδα ο μαύρος χρυσός παλεύει να κρατηθεί πάνω από τα 30 δολάρια, για να πέσει τελικά στα 29 δολάρια εν μέσω των ανησυχιών για υπερπροσφορά αργού με την επικείμενη είσοδο του Ιράν στις αγορές.
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που επισημαίνεται στην επίμαχη έκθεση της Morgan είναι η ισχυροποίηση του δολαρίου, η οποία έχει άμεση επίπτωση στις τιμές του πετρελαίου. Συγκεκριμένα οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η επίπτωση μιας ισχυροποίησης της τάξης του 5% στο αμερικανικό νόμισμα οδηγεί σε πτώση 10-15% της τιμής του πετρελαίου.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αναθεώρησε η Morgan την πρόβλεψή της και μιλά πλέον για τιμή του πετρελαίου στα 20-25 δολάρια.
Η εξέλιξη αυτή να σημειώσουμε ότι φέρνει πρόσθετα οφέλη στην αμερικανική οικονομία και αλλάζει τα δεδομένα στο γεωπολιτικό μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη Σαουδική Αραβία σε σχέση με τις τιμές του πετρελαίου. Το φθηνό πετρέλαιο σε συνδυασμό με το ισχυρό δολάριο, μειώνει δραστικά τα ενεργειακά κόστη παραγωγής για την αμερικανική οικονομία και μετατρέπει σε πλεονέκτημα τις χαμηλές τιμές, με παράπλευρη απώλεια βεβαίως τους αμερικανούς παραγωγούς συμβατικού και σχιστολιθικού πετρελαίου. Ακόμη και εκεί πάντως περισσότερο τη νύφη πληρώνουν οι μικροί παραγωγοί, παρά οι oil majors, οι οποίοι φαίνεται να επωφελούνται μακροπρόθεσμα από το "ξεσκαρτάρισμα" της αγοράς.
Η Morgan δεν είναι η μόνη που βλέπει ακόμη χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, καθώς η πρώτη που μίλησε για πετρέλαιο στα 20 δολάρια ήταν η Goldman Sachs, επικαλούμενη την πιθανότητα να εξαντληθεί η αποθηκευτική ικανότητα των διαθέσιμων δεξαμενών, εξέλιξη που θα φέρει ακόμη περισσότερο διαθέσιμο πετρέλαιο στην αγορά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, σε τιμές 1973 (πρώτη πετρελαϊκή κρίση) υπολογίζεται αποπληθωρισμένη στα 5,7 δολάρια ενώ σε τιμή 1979 (δεύτερη κρίση) 9,2 δολάρια.
Πιο αισιόδοξα σενάρια για τον πάτο του βαρελιού, είχαν διατυπώσει σε προηγούμενες εκθέσεις τους άλλοι οίκοι. Η Citi για παράδειγμα έβλεπε στα 30 δολάρια το κατώφλι της τιμής (στα μέσα Δεκεμβρίου) ενώ η BoA Merrill Lynch επίσης στα μέσα Δεκεμβρίου έκανε μακροπρόθεσμους υπολογισμούς με το Brent στα 65 δολάρια. Η Credit Suisse από τη μεριά της βλέπει έξοδο από το σπιράλ των πτωτικών τιμών από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ενώ και η UBS βλέπει λόγους για ανοδική κίνηση των τιμών.

Τι ισχύει πραγματικά με τις ελληνικές τιμές
Η νέα πτωτική κίνηση των διεθνών τιμών επανατροφοδότησε τις εικασίες για τη διαμόρφωση των εγχώριων τιμών και οδήγησε ακόμη και φορείς της αγοράς να κάνουν αυθαίρετες συγκρίσεις των μεταβολών των διεθνών τιμών με τις εγχώριες.
Στην πραγματικότητα όμως τα νούμερα της αγοράς δείχνουν σε άλλη κατεύθυνση, στο ερώτημα για το ποιος ευθύνεται για τις τιμές. Για παράδειγμα είναι σαφές ότι η τιμή του αργού συμμετέχει σήμερα στη διαμόρφωση της τιμής της αμόλυβδης κατά περίπου 23% προ ΦΠΑ, ή κατά 28% μετά από ΦΠΑ. Εάν δηλαδή η τιμή του αργού μειωθεί περαιτέρω κατά 50% τότε η τιμή της αντλίας θα μειωθεί μόλις κατά 14% (=50% μείωση του 28% τιμής) ή κατά περίπου 20 λεπτά το λίτρο.
Αντίθετα οι φόροι και οι δασμοί αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα κόστους καθώς ευθύνονται για το 68% της τιμής της αμόλυβδης.
Ο ακόλουθος πίνακας δείχνει την τρέχουσα τιμή και το πώς θα διαμορφωνόταν η τιμή με μείωση του αργού κατά 50%:




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *