ροή ειδήσεων

Όλα στο σφυρί


Με την πρώτη ομάδα ιδιωτικοποιήσεων να υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν...
μέσα στους επόμενους μήνες, το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας τις... «ευλογίες» της κυβέρνησης, δρομολογεί τις διαδικασίες για τη «νέα γενιά» της αξιοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.


Οι υποψήφιοι αγοραστές ήδη φλερτάρουν με τα «ασημικά», περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες, ακίνητα εσωτερικού και εξωτερικού, ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ευελπιστώντας να τα εξαγοράσουν αντί πινακίου φακής...

Στα προσεχώς των ιδιωτικοποιήσεων

Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας

Την Τρίτη θα ανοίξουν οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τον ΟΛΠ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι φάκελο κατέθεσε μόνο η Cosco. 

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο πουλά το 51% (συν 16%) των μετοχών του ΟΛΠ, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στο τίμημα που προτίθεται να καταβάλει ο κινεζικός κολοσσός.

Τίμημα που αναμένεται «αρκούντως καλό», όπως αναφέρουν ναυτιλιακοί κύκλοι.


Όσο όσο ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Πριν από μερικές ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε με την Εθνική Τράπεζα και την αραβική Jermyn Street Real Estate Fund IV LP της νέα συμφωνία για την παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει την προσαρμογή του σχεδίου στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΠΕ28/2015) και διατηρεί το ίδιο τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ η όλη διαδικασία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την έγκριση που θα δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο νέο σχέδιο ανάπτυξης της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Κελεπούρι σε τιμή ευκαιρίας

Την επόμενη εβδομάδα θα λάβει αποφάσεις το ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΤΥ, της εταιρείας συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού. 

Για τις δύο εταιρείες ενδιαφέρον έχουν επιδείξει στο παρελθόν οι RZD-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η γαλλική SNCF, η Siemens και η Alstom-Damco Energy.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016, ενώ δεν αποκλείεται η δημοπράτηση των ελληνικών σιδηροδρόμων να αποβεί άγονη.

Η νέα γενιά των ιδιωτικοποιήσεων

Παλιά αρχοντικά και τα περίφημα Ξενία στο σφυρί

Η ανακαίνιση των πρώην Ξενία θα βρεθεί, όπως όλα δείχνουν, στο επίκεντρο της νέας γενιάς ιδιωτικοποιήσεων. Έτσι, στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται επιλεγμένα Ξενία, τα πρώην Σανατόρια «Μάνα» στη Βυτίνα και Αγία Ελεούσα στη Ρόδο, η Villa de Vecchi στη Ρόδο, καθώς και τα Αρχοντικά Ξηραδάκη, Μουσλή και Ευαγγελινάκη στο Πήλιο. Η εύρεση επενδυτών για τα συγκεκριμένα ακίνητα θεωρείται σχετικά εύκολη υπόθεση, λόγω των προοπτικών του ελληνικού τουρισμού.



Τα Ξενία αποτελούσαν ένα ξενοδοχειακό πρόγραμμα εθνικής κλίμακας που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού με σκοπό τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών της χώρας τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Πολλά ξενοδοχεία σχεδιάστηκαν από γνωστούς Έλληνες αρχιτέκτονες και αποτελούν διατηρητέα κτίρια λόγω της αρχιτεκτονικής τους αξίας. Η πλεονεκτική τοποθεσία τους ανά την Ελλάδα σε συνδυασμό με το αρχιτεκτονικό τους ύφος, την αισθητική τους και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους τα κατέστησαν ορόσημο του ελληνικού ξενοδοχειακού τομέα.

Το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί τις διαδικασίες για τη «νέα γενιά» της αξιοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώΤο πρώην Σανατόριο Μάνα βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο ελατόδασος του Μαινάλου, πολύ κοντά στον δρόμο που συνδέει τη Βυτίνα με τη Δημητσάνα, και απέχει από την Αθήνα περίπου 200 χλμ. Το Σανατόριο είναι κτισμένο με ντόπια γκρίζα ασβεστολιθική πέτρα. Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο 500 τ.μ., ισόγειο 660 τ.μ. και δύο ορόφους από 660 τ.μ. έκαστος - σύνολο περίπου 2.500 τ.μ. Άλλα χαρακτηριστικά του είναι οι νεοκλασικές επιρροές, που εμφανίζονται σε κτίρια της αντίστοιχης περιόδου τόσο σε παραδοσιακούς οικισμούς όσο και στην Τρίπολη.

Το πρώην Σανατόριο της Αγίας Ελεούσας συνίσταται σε ένα σύμπλεγμα τριών διατηρητέων-προστατευόμενων διώροφων κτιρίων, κατασκευασμένων κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής, τα οποία συγκαταλέγονται στα σημαντικά αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά αποθέματα του νησιού. Πρόκειται για κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 708,60 τ.μ. επί οικοπέδου επιφάνειας 21,380 στρ. Το Σανατόριο βρίσκεται στο χωριό Ελεούσα, μια από τις πιο πράσινες περιοχές του νησιού, 37 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Τα τρία αρχοντικά Ξηραδάκη, Μουσλή και Ευαγγελινάκη αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με αξιόλογα επιμέρους στοιχεία, και λειτούργησαν επί σειρά ετών ως ξενώνες.

Τα δύο πρώτα βρίσκονται στη Μακρυνίτσα, ιδιαίτερα δημοφιλή παραδοσιακό οικισμό του Πηλίου, μόλις 17 χλμ. από την πόλη του Βόλου. Το Αρχοντικό Ξηραδάκη έχει δομημένη επιφάνεια 637 τ.μ., ενώ το Αρχοντικό Μουσλή 439 τ.μ.

Το Αρχοντικό Ευαγγελινάκη βρίσκεται στο ιστορικό χωριό των Μηλιών, με τη σημαντική ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά, που αποτελεί την αφετηρία της τουριστικής σιδηροδρομικής διαδρομής του Πηλίου. Το αρχοντικό έχει δομημένη επιφάνεια 390 τ.μ.

Η Villa de Vecchi, πάλι, είναι ένα ιστορικό διώροφο κτίσμα που κατασκευάστηκε από τις ιταλικές αρχές κατοχής, συνολικής επιφάνειας 757 τ.μ. και μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας. Βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, η οποία αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.



Tα ακίνητα...

Castello Bibelli: Από τον Ιταλό ναύαρχο Μιμπέλι... στο ΤΑΙΠΕΔ

Το Castello Bibelli περιλαμβάνει το κυρίως κτίσμα «Castello», συνολικού δομημένου εμβαδού 1.968 τ.μ. -ένα λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές κτίριο νεογοτθικού ρυθμού και εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο- και ακόμη 4 βοηθητικά κτίσματα, συνολικής δομημένης επιφάνειας 457 τ.μ.

Κτίστηκε στις αρχές του αιώνα από τον Ιταλό ναύαρχο Μιμπέλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση και η συνολική αξιοποιήσιμη έκτασή του ανέρχεται σε 77 στρ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου.



Castello Bibelli στην Κέρκυρα

Γκολφ Κασσάνδρας...

Πρόκειται για γηπεδική έκταση περίπου 735 στρ. στην περιοχή Σάνη του Δήμου Κασσάνδρας. Το ακίνητο απέχει περίπου 90 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 75 χλμ. από το Διεθνή Αερολιμένα «Μακεδονία», είναι δε εύκολα προσβάσιμο είτε οδικώς είτε ακτοπλοϊκώς, μέσω του λιμένα της ξενοδοχειακής μονάδας «Sani Resort», που απέχει 150 μ. από το δυτικό όριο του ακινήτου, καθώς και αεροπορικώς και σιδηροδρομικώς μέσω των υποδομών της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Το ακίνητο είναι κατάλληλο για δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών, διεθνών προδιαγραφών, με συμπληρωματικούς χώρους προπόνησης και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, καθώς και πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και εξοχικών κατοικιών.

Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για ακίνητο περίπου 132.483 τ.μ., που προσφέρεται για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματοςκατοικιών που περιλαμβάνει κύριες και παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και υποστήριξη από εμπορικά καταστήματα. Ο επενδυτής θα μπορούσε να αξιοποιήσει μέχρι και 30.000 τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας.

Ασπροβάλτα: Το θέρετρο της Μακεδονίας

Το ακίνητο έχει έκταση περίπου 296 στρ. και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις κάμπινγκ επιφάνειας περίπου 5.160 τ.μ. Προσφέρεται για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος κατοικιών μεσαίου επιπέδου, με έμφαση στις παραθεριστικές κατοικίες και στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας/αναψυχής.

Βόρας: Real estate στο τρίτο ψηλότερο βουνό της χώρας

Πρόκειται για έκταση γης στο όρος Βόρας -το τρίτο ψηλότερο στην Ελλάδα, με υψόμετρο 2.050-2.500 μ.- και περιλαμβάνει ένα από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά της κέντρα.

Η ιδιοκτησία του Αγίου Αθανασίου αποτελείται από δύο τεμάχια γης κατάλληλα για ξενοδοχειακή και οικιστική εκμετάλλευση, που βρίσκονται γύρω από τον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό. Το χωριό εκτείνεται στη βόρεια πλαγιά του όρους, σε υψόμετρο 1.200 μ. και μόλις 16 χλμ. (20 λεπτά με το αυτοκίνητο) από το χιονοδρομικό κέντρο.

Η ιδιοκτησία της Βεγορίτιδας, η οποία είναι ονομαστή για το αγνό φυσικό περιβάλλον της, βρίσκεται στις βορειοδυτικές εκβολές τις λίμνης. Απέχει 15 χλμ. από την ιδιοκτησία του Αγίου Αθανασίου και 28 χλμ. από την ιδιοκτησία του Βόρα.

Το δυνητικό πλάνο εκμετάλλευσης του Συγκροτήματος Βόρα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει:


πολυτελή ξενοδοχεία 60.000 τ.μ.
70.000 τ.μ. εξοχικών κατοικιών και βιλών-ξενοδοχείων
κέντρο συνεδρίων/αποκατάστασης 12.000 τ.μ.
1.000 τ.μ. εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και οικοτουρισμού.Ερμιόνη: Η ελληνική Ριβιέρα

Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 170 στρ., αποτελούμενο από δύο εκτάσεις που χωρίζονται από δρόμο, και το οποίο ενδείκνυται για ανάπτυξη πολυτελούς ξενοδοχειακού συμπλέγματος ή θερέτρου.

Το ακίνητο βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Αργολίδας, στην Ερμιόνη, κοντά στο Ναύπλιο -ιστορικό λιμάνι και έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου-, στα θέρετρα Porto Hydra και Hydra Beach (2 χλμ.), καθώς και σε πολλές δεύτερες κατοικίες υψηλού επιπέδου.

Δίπλα στη θάλασσα, το εν λόγω ακίνητο αντικρίζει απευθείας την Ύδρα, η οποία συνδέεται με την Ερμιόνη μέσω τακτικών και συχνών δρομολογίων φέρι μποτ, αλλά και μέσω θαλάσσιων ταξί. Μικρή απόσταση χωρίζει το ίδιο ακίνητο και από την Αρχαία Επίδαυρο, με το διάσημο ελληνιστικό θέατρό της - έναν από τους πλέον δημοφιλείς αρχαιολογικούς προορισμούς της χώρας.

Ξεχασμένα ακίνητα του Δημοσίου

Στο σφυρί με αγγελία στον Economist βγάζει 3 ξεχασμένα ακίνητα στο εξωτερικό το Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για τρία κτίρια σε Ρώμη, Λιουμπλιάνα και Πρετόρια, τα οποία πωλούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Το πρώτο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης και λειτουργούσε μέχρι το 2007 ως ξενοδοχείο. Έχει ισόγειο και πέντε ορόφους, ενώ το μεικτό εμβαδόν του είναι 1.600 τ.μ.



Το δεύτερο βρίσκεται στη Λιουμπλιάνα, σε μια περιοχή με αρκετές πρεσβείες (μεταξύ των οποίων και η πρεσβεία των ΗΠΑ) αλλά και το διάσημο πάρκο Τίβολι. Είναι διώροφο και το μεικτό εμβαδόν του είναι 1.215 τ.μ.



Το τρίτο κτίριο βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο πρωτεύουσας της Νοτίου Αφρικής, της Πρετόριας. Είναι διώροφο με εμβαδόν 350 τ.μ., ενώ διαθέτει και βοηθητικό κτίριο 50 τ.μ.



zougla

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *