ροή ειδήσεων

Γιώργος - Αντα: Τα διαζύγια είναι στο DNA των Παπανδρέου


Σε οικογενειακή παράδοση εξελίσσονται οι ερωτικές υποθέσεις που πυρπολούν τους γάμους
της πολιτικής δυναστείας - Πρώτος ο Γέρος της Δημοκρατίας, συνεπέστατος ο Ανδρέας και τώρα ο ΓΑΠ


Οι φήμες για τα προβλήματα στον γάμο του πρώην πρωθυπουργικού ζεύγους δεν είναι τωρινές. Ηδη από τον περασμένο Απρίλιο είχαν εμφανιστεί τα πρώτα δημοσιεύματα που μιλούσαν για «χωριστούς δρόμους» και την απόφασή τους να προχωρήσουν σε διαζύγιο. Τότε, ο κ. Παπανδρέου μέσω του γραφείου του με μια ολιγόλογη ανακοίνωση έσπευσε να τα διαψεύσει: «Σημερινά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην προσωπική ζωή του Γιώργου Α. Παπανδρέου ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και την αλήθεια. Ολα έχουν και ένα όριο». Στο προ ημερών βέβαια δημοσίευμα με αντικείμενο ξανά τον χωρισμό τους και τις «φήμες που οργιάζουν για την απόφασή τους να προχωρήσουν στην έκδοση συναινετικού διαζυγίου», δεν ήρθε καμία ανακοίνωση διάψευσης από το γραφείο του.

Η αλήθεια είναι ότι η κυρία Αντα Παπανδρέου πλέον ζει μόνη στο Καστρί, αφού εδώ και κάποιο διάστημα ο σύζυγός της μένει σε παραλιακό σπίτι της Ανατολικής Αττικής. Ούτε έφυγε εκείνη από το σπίτι μετακομίζοντας σε διαμέρισμα του Κολωνακίου όπως γράφτηκε, ούτε υπάρχει πρόθεση προς στιγμήν από καμία πλευρά να προχωρήσουν σε διαδικασίες διαζυγίου. Ούτε επίσης αιτία της διάστασης στην οποία βρίσκονται είναι η στενή σχέση που είχε αναπτύξει ο πρώην πρωθυπουργός με τη γυμνάστρια που του έκανε pilates, Αρτεμις Παπακωνσταντοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωριμία του με μία ώριμη κυρία ολλανδικής καταγωγής και η ολοένα και πιο στενή σχέση τους έσπασαν τα νεύρα της Αντας, η οποία, αν και γνωστή ως «ήρεμη δύναμη», αδυνατούσε να συναινέσει σε ένα ακόμα καπρίτσιο του συζύγου της - κι αυτή τη φορά όχι πολιτικό. Ηδη οι ισορροπίες στη σχέση τους είχαν ανατραπεί για τα καλά όταν ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε για πρώτη φορά εκτός Βουλής τον περασμένο Ιανουάριο.

Τη σκυτάλη του διαζυγίου με τον ΓΑΠ η Αντα την παίρνει από την Εύα Ζησιμίδου , την πρώτη του σύζυγο, με την οποία απέκτησαν και τον Ανδρέα. Στη φωτογραφία, πρώην και νυν μαζί στην ορκωμοσία του νεαρού φαντάρου

Ο πολιτικός του χειμώνας, ο οποίος είχε ξεκινήσει με την αναγκαστική του παραίτηση από την πρωθυπουργία το φθινόπωρο του 2011, έγινε δριμύτερος με την απόφασή του να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, του μετέπειτα Κινήματος. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας ήταν συνεχείς, ενίοτε και δραματικές. Η Αντα δεν ήταν απλά επιφυλακτική στην προοπτική δημιουργίας νέου κόμματος, αλλά αντιδρούσε σφόδρα θεωρώντας μεγάλο πιθανό ενδεχόμενο την αποτυχία του, ενταφιάζοντας όχι μόνο τη δική του πολιτική καριέρα, αλλά και εκείνη της κόρης τους Μαργαρίτας - για την οποία ποτέ δεν έκρυψε τη φιλοδοξία της να μετεξελιχθεί σε διάδοχο της οικογένειας Παπανδρέου. Αντιθέτως, η μητέρα του, Μαργαρίτα, ανήκε στο υπεραισιόδοξο στρατόπεδο που πίστευε στην επιτυχία του, θεωρώντας προφανώς ότι ο αντίκτυπος του ονόματος Παπανδρέου είναι ακόμα ισχυρός.

Οπως φάνηκε εκ των πραγμάτων, η Αντα δεν εισακούστηκε και ο σύζυγός της έκανε για άλλη μια φορά του κεφαλιού του. Με λογότυπο ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, το Κίνημα ιδρύθηκε πέρυσι τον Ιανουάριο, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Με ποσοστό ψήφων μόλις 2,54%, για πρώτη φορά μετά από 93 χρόνια η Βουλή δεν είχε εκπρόσωπο της οικογένειας Παπανδρέου και η οραματιζόμενη «μεγάλη επιστροφή» του Γιώργου Παπανδρέου μετατράπηκε σε «μεγάλο φιάσκο». Το ίδιο δύσκολη ήταν και η προσαρμογή του ζευγαριού στις νέες συνθήκες ζωής, ενώ μετά και την πρόσφατη αποχώρηση από το σπίτι στο Καστρί του Γιώργου Παπανδρέου, κάποιοι ήδη μιλάνε για το «γκαντέμικο» ρόδο στο λογότυπο του Κινήματος. Και κάποιοι που γνωρίζουν τα του οίκου Παπανδρέου σχολιάζουν σκωπτικά ότι αδίκως τα βάζουν με το ρόδο αφού για όλα φταίει η ολλανδική τουλίπα...


Μόνη στο σπίτι


Μετά την απόφασή του να μην κατέβει το Κίνημα στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου και την απόσυρσή του από την εγχώρια πολιτική σκηνή, ο Γιώργος Παπανδρέου στρέφεται στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα νιώθει -και είναι- απομονωμένος και τα συνεχή ταξίδια του στο εξωτερικό για διαλέξεις και ομιλίες με την ιδιότητα του προέδρου της Διεθνούς Σοσιαλιστικής και τις διεθνείς επαφές που διατηρεί χάρη σε αυτή, δέχεται συνεχώς προσκλήσεις από ιδρύματα πολιτικών μελετών ανά τον κόσμο -με πιο πρόσφατο αυτό του ιδρύματος Κλίντον στη Νέα Υόρκη, κατά τη δημόσια συζήτηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ με τον Αλέξη Τσίπρα. Για 6 περίπου μήνες τον χρόνο, ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει συνεχώς. Και για πρώτη φορά στον έγγαμο βίο τους, η Αντα μένει συνεχώς πίσω, μόνη στο σπίτι στο Καστρί, χωρίς πλέον αντικείμενο. Η επί σειρά ετών έμπιστη σύμβουλός του, η πάλαι ποτέ μόνιμη συνοδός του στα ταξίδια και τις πολιτικές υποχρεώσεις του, ακόμα και την περίοδο που η κόρη τους Μαργαρίτα σπούδαζε στο Λονδίνο Βιολογία και η Αντα βρισκόταν συχνά δίπλα της, ένιωσε ξαφνικά ξεκρέμαστη, χωρίς κάποια απασχόληση. Διότι αποκλειστική μέχρι τότε απασχόλησή της ήταν να βρίσκεται στο πλάι του συζύγου της εγκαταλείποντας τη δική της καριέρα όταν εκείνος έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τότε ήταν που παραιτήθηκε από την Ολυμπιακή όπου εργαζόταν για πολλά χρόνια στην Τεχνική Διεύθυνση, στο τμήμα συντήρησης αεροσκαφών, αντικείμενο σχετικό με τον τομέα των σπουδών της. Η Αντα Παπανδρέου μετά το πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το Πολυτεχνείο της Πάτρας πήρε υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και έκανε μάστερ στην Οτάβα του Καναδά όπου ειδικεύτηκε στην Αεροναυπηγική κι έπιασε δουλειά στην εταιρεία Canadair. Η γνωριμία της Πατρινιάς κόρης του δικηγόρου Πάνου Παπαπάνου και της Θεανώς με τον Γιώργο Παπανδρέου, έγινε το 1985 με αφορμή μια πολιτική συγκέντρωση στο κέντρο «Μαραλέτου» στο Ρίο, με εκείνον να έχει προσκληθεί ως τιμώμενο πρόσωπο. Η όμορφη κοπέλα που τον πλησίασε για να ακούει καλύτερα την ομιλία του κέντρισε την προσοχή του νέου τότε πολιτικού και μόλις ολοκλήρωσε τον λόγο του, επιδίωξε να τη γνωρίσει.

Ο γάμος τους το 1989 στο Καλέντζι της Αχαΐας γιορτάστηκε με παραδοσιακό γλέντι, με φωτογραφίες της εποχής να απαθανατίζουν τον Γιώργο να σέρνει τον καλαματιανό κρατώντας το χέρι της μητέρας του που τον συνόδευε επίσης στον χορό. Η κόρη τους Μαργαρίτα-Ελενα θα γεννηθεί έναν χρόνο αργότερα -το δεύτερο παιδί για τον Γιώργο αφού από τον πρώτο γάμο του με την Εύα Ζησιμίδου έχει αποκτήσει τον γιο του Ανδρέα. Το ζευγάρι είναι ευτυχισμένο και αγαπημένο, η Αντα είναι η δυναμική πλην χαμηλού προφίλ σύζυγος που στέκεται δίπλα του ακλόνητη στηρίζοντας την πολιτική του εξέλιξη και τις φιλοδοξίες του, δουλεύοντας ταυτόχρονα και στην Ολυμπιακή. Στη διάρκεια του έγγαμου βίου του το ζευγάρι είναι συνέχεια μαζί. Ο Γιώργος την έχει πάντα δίπλα του στις δημόσιες εμφανίσεις του, με εκείνη να κάνει σπάνια δηλώσεις προτιμώντας να χαμογελάει με τον χαρακτηριστικό ντροπαλό τρόπο που πολλάκις έχουν καταγράψει οι κάμερες. Η Αντα δεν έχει θορυβώδη παρουσία. Το ντύσιμό της είναι απλό, το μακιγιάζ της εξίσου διακριτικό, οι γόβες της ποτέ υπερβολικά ψηλοτάκουνες και τίποτα πάνω της δεν «φωνάζει» τόσο ώστε να κλέβει την προσοχή από τον προβεβλημένο σύζυγό της. Είναι εν ολίγοις η ιδανική σύζυγος ενός φιλόδοξου πολιτικού και μετέπειτα πρωθυπουργού που γεύτηκε εξουσία, δημοτικότητα και δύναμη αλλά και την απότομη πτώση.


Αναζήτηση διεξόδων


Το ζευγάρι ενίοτε περνούσε και τις προσωπικές φουρτούνες του, σε παράλληλη τροχιά με τις πολιτικές. Οι φήμες για τις κατά καιρούς μη αρμόζουσες για παντρεμένο σχέσεις του με κυρίες δοκίμαζαν τις αντοχές της, αλλά ουδέποτε το ζευγάρι έφτασε στα όρια του χωρισμού. Τα μεταξύ τους αισθήματα ανέκαθεν αποδεικνύονταν πιο δυνατά από τις φημολογούμενες ή μη ερωτικές περιπέτειες του Γιώργου Παπανδρέου και όπως λέγεται η πεθερά της Μαργαρίτα ήταν εκείνη που αφενός ως παθούσα και αφετέρου της παλιάς σχολής τη συμβούλευε να δίνει τόπο στην οργή και να μην αφήνει τις γνωστές ανδρικές επιπολαιότητες να δηλητηριάζουν τον γάμο τους. Αλλωστε, η παρουσία της κόρης τους πάντα δρούσε καταλυτικά στις μεταξύ τους εντάσεις. Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν πρόσφατα και μετά την πολιτική απομόνωση του Γιώργου Παπανδρέου ήρθε και η μεταξύ τους αποξένωση. Από τη μία τα συνεχή ταξίδια του, από την άλλη η συνήθης κόπωση μετά από 26 χρόνια έγγαμου βίου έκαναν, όπως λέγεται, τον πρώην πρωθυπουργό να θέλει συνεχώς να βρίσκει διεξόδους.

Το πάθος του για τη γυμναστική, το κολύμπι, το ποδήλατο και τα κανό που ενίοτε τον έκαναν να φαίνεται εκτός τόπου και χρόνου, ειδικά το διάστημα εφαρμογής του πρώτου μνημονίου που ο ίδιος έφερε, έγινε πρόσφατα και η αφορμή για νέο κύμα δημοσιευμάτων. Αυτή τη φορά φερόμενη ως πέτρα του σκανδάλου ήταν η προσωπική του γυμνάστρια που τον μύησε στην εκγύμναση της μεθόδου pilates στους χώρους του γυμναστηρίου «Mind & Body» της Κηφισιάς. Και όσο εκείνος αφιέρωνε τις ελεύθερες ώρες του στις ασκήσεις στρέτσινγκ με καθοδηγήτρια την καλλίγραμμη Αρτεμη, τόσο η Αντα προπονούνταν μόνη της στον στίβο του Ολυμπιακού Σταδίου. Τα νέα για τις συχνές επισκέψεις στο γυμναστήριο της Κηφισιάς σε συνδυασμό με τις σπάνιες πια δημόσιες εμφανίσεις του ζευγαριού όταν ο Γιώργος βρίσκεται στην Ελλάδα ισχυροποίησαν την άποψη ότι κάτι δεν πάει καλά με τον γάμο τους.

Στην περίπτωσή τους η παροιμία «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» ισχύει και στην πράξη. Η Αντα το τελευταίο διάστημα έχει αδυνατίσει, είναι πιο ξανθιά από ποτέ και επιδιώκει να εμπλουτίζει την καθημερινότητά της έχοντας στο πλάι της λίγες καλές φίλες και πάντα την κόρη της Μαργαρίτα. Οι βόλτες της σε γνωστά στέκια της Κηφισιάς όπου διαβάζει εφημερίδες πίνοντας τον καφέ της και οι έξοδοί της σε στέκια των βορείων προαστίων όπως το «Καστελόριζο» στη Νέα Κηφισιά και το wine bar «Ombra» στο Ψυχικό αποτελούν πια τη δική της, χωρίς την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, καθημερινότητα. Εξοδοι που ειδικά για μια γυναίκα αφοσιωμένη σε έναν γάμο που περνά σοβαρούς κλυδωνισμούς λειτουργούν ως εξομολογητικό βάλσαμο, αφού πια η Αντα Παπανδρέου μένει μόνη στο σπίτι στο Καστρί, κάτι που γνωρίζουν εδώ και μήνες οι πολύ δικοί της άνθρωποι. Οπως γνωρίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει έρθει πολύ κοντά με την Ολλανδέζα που γνώρισε τυχαία κατά τις καλοκαιρινές του διακοπές στη Σκιάθο. Η «κούκλα σύντροφος του Παπανδρέου», όπως την αποκάλεσε στον αέρα του «Πρωινού» ο Γιώργος Λιάγκας σύμφωνα την περιγραφή ενός φίλου του, βρέθηκε στο νησί για να επισκεφθεί τον γιο της που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Σκιάθο. Στο ίδιο νησί που τον Φεβρουάριο του 2012 κι ενώ τα σκληρά μνημονιακά μέτρα θέριζαν κοινωνικά και οικονομικά κεκτημένα βρέθηκε μαζί με την Αντα φιλοξενούμενος στο ξενοδοχείο «La Piscine Palace», ιδιοκτησίας του φίλου του Γιάννη Κουκουλάκη, ο Γιώργος Παπανδρέου για να απολαύσει ολιγοήμερες μέρες χαλάρωσης κάνοντας κανό καταχείμωνα στα νερά των Σποράδων.

Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις με τον ήδη παραιτηθέντα πρωθυπουργό να δέχεται βροχή τα πυρά από τα αρνητικά δημοσιεύματα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλά και ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να θέλει να αλλάξει σελίδα στη ζωή του. Τα νέα της παράλληλης σχέσης του με την Ολλανδέζα δεν θα μπορούσαν να μείνουν για καιρό κρυφά - ιδίως από την Αντα. Οι συχνές εντάσεις οδήγησαν σε ρήξη και παρά τις προσπάθειες της οικογένειας και της κόρης τους Μαργαρίτας να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας, ο Γιώργος αποφάσισε να φύγει από το σπίτι. Πλέον μένει σε ένα σπίτι σε κάποιο παραθαλάσσιο προάστιο της Ανατολής Αττικής, ενώ μετά το πρώτο διάστημα ψυχρότητας με την Αντα, οι σχέσεις τους έχουν σχετικά ομαλοποιηθεί. Παρά τα νέα δεδομένα, η ύπαρξη της πολυαγαπημένης τους κόρης θα είναι για πάντα ο αδιατάρακτος συνδετικός τους κρίκος κι ας μένουν σε διαφορετικά σπίτια. Βρέθηκαν, μάλιστα όλοι μαζί οικογενειακώς στο σπίτι τους στο Καστρί την Πρωτοχρονιά με την ευτυχή 26χρονη Μαργαρίτα να συνοδεύεται από τον σύντροφό της, Χάρη Καπόγιαννη, τον γιατρό και γνωστό τενίστα που γνώρισε στην Κρήτη όπου έκανε το διδακτορικό της στο ΙΤΕ με αντικείμενο τη Μοριακή Βιολογία.

Προσκεκλημένοι στην οικογενειακή συγκέντρωση ήταν επίσης και οι γονείς του, αμφότεροι γιατροί, ενώ, όπως λέγεται, σύντομα το ζευγάρι θα επισημοποιήσει τη σχέση του. Δεν συνέβη, βέβαια το ίδιο και τα Χριστούγεννα όπου η Αντα πήγε με φίλη της ολιγοήμερες διακοπές στη Νότιο Γαλλία. Το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε δεύτερο γάμο όπως φέρεται να λέει στο στενό του περιβάλλον. Ούτε έχει πρόθεση να πάρει διαζύγιο, ούτε και η Αντα θέλει. Προς στιγμήν αφήνουν τις καταστάσεις να κυλήσουν και να πάρουν τον δρόμο τους. Κάποιοι κοντινοί τους άνθρωποι δεν θεωρούν την ύπαρξη της «μικρής Ολλανδέζας» -όπως την αποκαλούν μεταξύ τους αν και δεν είναι μικρή ηλικιακά- αιτία της ρήξης αλλά αφορμή. Μετά την πολιτική του πτώση, ο Παπανδρέου ήθελε να αλλάξει περιβάλλον, να μην έχει επαφή με ό,τι του θύμιζε τις ζοφερές μέρες της κατακραυγής και της απομόνωσης. Αλλωστε για έναν Παπανδρέου ποτέ μια ερωτική απιστία ή μια εξωσυζυγική σχέση δεν ήταν λόγος διαζυγίου. Εκτός αν ζούσαν τον παράφορο έρωτα. «Ποιος ξέρει, αν κι εγώ ερωτευτώ στα 70 μου, μπορεί και να ξαναπαντρευτώ», φέρεται να λέει ο Γιώργος Παπανδρέου στους οικείους του. Αναφορά διόλου συμπτωματική αν σκεφτεί κανείς ότι το 1989, οπότε και παντρεύτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου τη Δήμητρα Λιάνη, ήταν 70 χρονών.





Συμπτωματικό; Καρμικό; Ανεξιχνίαστο ακόμα από την επιστήμη «γονίδιο του διαζυγίου»; Ερωτήσεις αναπάντητες αλλά το γεγονός παραμένει. Τα διαζύγια και οι εξωσυζυγικές σχέσεις πήγαιναν πακέτο στη μακρά παπανδρεϊκή παράδοση που πίσω από τις κλειστές πόρτες των αστικών σπιτιών τους κρύβονταν δράματα, συγκρούσεις, ένοχες αποκαλύψεις και δακρύβρεχτοι αποχωρισμοί - τουλάχιστον για τον έναν από τους εκάστοτε συμβίους. Αν και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φέρεται προς στιγμήν να καίγεται να αποκτήσει το χαρτί του διαζυγίου, έχει ήδη πάρει το «βάπτισμα του πυρός» μετά τον πολύκροτο χωρισμό του από την Εύα Ζησιμίδου. Οι λεπτομέρειες της σχέσης τους βγήκαν στη δημοσιότητα το 1988 με το βιβλίο «Η Εύα Γεωργίου Παπανδρέου αποκαλύπτει» του Δήμου Μπότσαρη, έναν χρόνο πριν παντρευτεί την Αντα. Με την Εύα Ζησιμίδου γνωρίστηκαν ως φοιτητές στο Λονδίνο το 1976 και σύμφωνα με το βιβλίο ήταν εκείνη που τον βοήθησε να πάρει το χαρτί του πτυχίου γράφοντας την πανεπιστημιακή του διατριβή. Παντρεύτηκαν αλλά ο Γιώργος κράτησε μυστικό τον γάμο του από τους γονείς του γιατί ήξερε ότι θα αντιδρούσαν. Το ζευγάρι ήρθε να ζήσει στην Ελλάδα αν και εκείνη είχε μια καλή πρόταση καριέρας στη Γενεύη αφού οι πολιτικές φιλοδοξίες του άνδρα της ήταν προτεραιότητα. Τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν. Αρχικά όταν εκείνη διαπίστωσε ότι σε κανέναν δεν είχε μιλήσει για τον γάμο τους και στη συνέχεια όταν εκείνος αρνιόταν σθεναρά να προχωρήσει σε θρησκευτικό γάμο αφού στην Ελλάδα δεν είχε νομοθετηθεί ακόμα ο πολιτικός γάμος. Οπότε οι πολιτικοί γάμοι Ελλήνων, όπως και ο δικός τους, που είχαν τελεστεί στο εξωτερικό θεωρούνταν ανυπόστατοι. Γεγονός που την κατέβαλε ψυχολογικά, δεδομένου ότι θα γινόταν και η ίδια μητέρα και το παιδί τους δεν θα μπορούσε να δηλωθεί με όνομα πατρός στα ελληνικά ληξιαρχεία. «Εθεσε, λοιπόν, στον Γιώργο ζήτημα θρησκευτικού γάμου. Και τότε βρέθηκε μπροστά σε μια οδυνηρή έκπληξη: ο Γιώργος Παπανδρέου της δήλωσε ορθά-κοφτά ότι σε καμιά περίπτωση δεν είχε σκοπό να κάνει θρησκευτικό γάμο γιατί, όπως της είπε, ήταν εκ πεποιθήσεως άθεος!», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο.




Η ρήξη στον γάμο τους, όμως, ήρθε με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1985: τότε ο Γιώργος παρουσιάστηκε απέναντι στην Εύα αποφασισμένος πια για οριστική ρήξη και διάλυση του γάμου τους. Επικρατούσε και πάλι κλίμα γενικής ευφορίας στο Καστρί και η Εύα έβλεπε τον άντρα της ακόμα πιο ψυχρό και αλαζονικό στις μεταξύ τους σχέσεις. Αλλά και η Εύα δεν ήταν διατεθειμένη να δέχεται αδιαμαρτύρητα την αδιαφορία, την ψυχρότητα και την άτακτη εξωσυζυγική ζωή του άντρα της, όπως της είχε συστήσει ως... συμφέρουσα λύση η πεθερά της! Παραμονές των Χριστουγέννων του 1985 η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο: o Γιώργος ανακοίνωσε ξαφνικά στην Εύα ότι θα έφευγε μόνος του για τα βουνά της Ιταλίας για να κάνει... σκι και να ξεκουραστεί! «Τα έχασα λέει η Εύα. Είχα καλέσει φίλους μας για την Πρωτοχρονιά και του είπα ότι θα γινόμαστε ρεζίλι, αλλά ο Γιώργος έφτιαχνε κιόλας τις βαλίτσες του. Κάποια στιγμή του είπα πως δεν ήταν σωστό να αφήσει το σπίτι του και το μικρό παιδί του (σ.σ.: ο γιος τους Ανδρέας) τέτοιες μέρες. Η απάντησή του ήταν ότι το παιδί είναι ακόμα μικρό... και δεν καταλαβαίνει!». Παρά την προειδοποίηση της γυναίκας του ότι το ταξίδι του αυτό μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, ο Γιώργος Παπανδρέου έφυγε με τη συντροφιά του και στη συνέχεια έφυγε και εκείνη για να περάσει τις υπόλοιπες μέρες των εορτών με τους δικούς της στο Λονδίνο, αποφασισμένη και να τους ενημερώσει για το τέλος της έγγαμης συμβίωσής της με τον Γιώργο. Η Εύα έφυγε για το Λονδίνο, γύρισε μετά από μερικές ημέρες και είδε ότι ο Γιώργος είχε επιστρέψει στο σπίτι τους πριν απ’ αυτήν, είχε πάρει τα πράγματά του και είχε εγκατασταθεί αλλού.




«Αταξίες»


Και κάπως έτσι άδοξα γράφτηκε ο επίλογος του πρώτου γάμου του Γιώργου Παπανδρέου, με την οικογένειά του να προσπαθεί να κρατήσει το γεγονός του διαζυγίου μακριά από τη δημοσιότητα για να αποτρέψει το σκάνδαλο, κάτι βέβαια που διόλου δεν θα αποφύγει κάποια χρόνια αργότερα με την πολυσυζητημένη σχέση του πατέρα του Ανδρέα με την τότε αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη, η οποία κατέληξε στον τρίτο γάμο του, σε μία από τις πιο πιπεράτες ερωτικές υποθέσεις των πολιτικών βιογραφιών της Ελλάδας. Για τα μάτια της Μαργαρίτας Τσαντ, μετέπειτα Παπανδρέου, άφησε όμως και την πρώτη του γυναίκα, Χριστίνα Ρασσιά, φοιτήτρια της Ιατρικής τότε στη Βοστόνη, με την οποία γνωρίστηκαν περιμένοντας και οι δύο στον προθάλαμο ενός οδοντιατρείου στη Μινεάπολη. Παντρεμένος ήδη 7 χρόνια, η χαριτωμένη Αμερικανιδούλα από το Ιλινόις έγινε αιτία διαζύγιου και μετέπειτα οικοδέσποινα στο κοινό τους σπίτι μετά τον γάμο τους το 1951, στη διάρκεια του οποίου αναγκάσtηκε να «καταπιεί» δεκάδες ερωτικές αταξίες - ακόμα κι ένα εξώγαμο παιδί, τη Ράνια Μπριγκίτε Νίμπλουμ.



Τα ερωτικά σκάνδαλα ποτέ δεν έλειψαν από το παπανδρέικο. Οι γυναικοδουλειές και η εν γένει αδυναμία στο ωραίο φύλο ήταν σχεδόν κληρονομική υπόθεση, ένα κληροδότημα που πήγαινε από γενιά σε γενιά σαν να επρόκειτο για κάποιο σημαντικό οικογενειακό κειμήλιο με τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Γέρο της Δημοκρατίας να πιστώνεται την πρώτη κατοχή της σκυτάλης. Στη περίπτωσή του, η ντίβα του θεάτρου, Κυβέλη Ανδριανού, παντρεμένη επίσης με τον θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη, ήταν εκείνη που κατατρόπωσε τη σύζυγό του Σοφία Μινέικο, η οποία μόλις έναν χρόνο πριν είχε αποκτήσει το γιο τους Ανδρέα Παπανδρέου. Η σχέση τους, παράφορη και θυελλώδης, παράνομη για 6 χρόνια, δεν θα μείνει για πολύ στο σκοτάδι. Αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στην πολιτική του καριέρα, θα πάρει διαζύγιο από τη Μινέικο το 1926, ενώ δύο χρόνια αργότερα θα αποκτήσει μαζί της τον Γιώργο. Την ίδια κατάληξη θα έχει όμως και αυτή η σχέση. Η τραγουδίστρια από τη Χιλή Ροζίτα Σεράνο θα γίνει το νέο παράφορο αίσθημα του Γέρου, χωρίς αυτή τη φορά να ζητήσει διαζύγιο. Θα στείλει όμως ένα τηλεγράφημα από τις ΗΠΑ στην Κυβέλη ζητώντας της να φύγει από το σπίτι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στη διαθήκη του την κατηγόρησε για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης. «Επιασε η γυναικεία κατάρα μιας πρώην», έλεγαν τότε.



από το protothema.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *