ροή ειδήσεων

ΑΥΤΟΣ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ανάμεσα στους “κατατρεγμένους πρόσφυγες”;


Δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν ανακάλυψαν ότι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους λαθρομετανάστες στον Πειραιά βρίσκεται ένας πρώην…



Απίστευτο και όμως αληθινό!! Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στο λιμάνι βρίσκεται πρώην….υπουργός του Αφγανιστάν(!).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ενημερωτικής ιστοσελίδας: Ο Σαγιέντ Αχμάν Τζαμάλ Μομπάρεζ βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες εγκλωβισμένος στο λιμάνι μαζί με 3.000 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες – Γιατί έφυγε από την πατρίδα του και τι περιμένει από το μέλλον.

Εκατοντάδες παιδιά αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των τάξεων και όλου του κοινωνικού φάσματος φτάνουν εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον κατά χιλιάδες ως πρόσφυγες και μετανάστες στην χώρα μας. Μεταξύ αυτών, ο απεσταλμένος της εφημερίδας Irish Times στον Πειραιά εντόπισε έναν πρώην υπουργό του Αφγανιστάν, τον Σαγιέντ Αχμάν Τζαμάλ Μομπάρεζ, που αποφάσισε να κάνει το μεγάλο ταξίδι από την Καμπούλ προς την Ευρώπη και βρίσκεται εγκλωβισμένος στον Πειραιά τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από έντεκα χρόνια ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες στο Αφγανιστάν: υπουργός Θρησκευμάτων και Θρησκευτικών Σχέσεων. Τώρα κάθεται μεταξύ χιλιάδων άλλων προσφύγων και μεταναστών σε μια κουβέρτα στο πάτωμα στο κτήριο της πύλης Ε1 και εξιστορεί όσα έζησε, ελπίζοντας πως το επόμενο βήμα γι’ αυτόν θα είναι να φτάσει στην Ειδομένη και να περάσει στα Σκόπια για να συνεχίσει το ταξίδι.

«Εμένα με απειλούσε η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος», λέει και προσπαθεί να καταλάβει γιατί η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει ως πρόσφυγες τους Αφγανούς. «Εσύ τι θα έκανες αν σου έκαιγαν το σπίτι», αναρωτιέται ρητορικά και εξηγεί πως εδώ και ένα μήνα που εγκατέλειψε την Καμπούλ έχει ξοδέψει 100.000 δολάρια, για να βγάλει τον εαυτό του και ακόμα 14 άλλα μέλη της οικογένειάς του από την χώρα και να φτάσουν ως την Ελλάδα. Αρχικά πήραν το αεροπλάνο για το Ιράν και μετά περπάτησαν 31 ώρες για να φτάσουν στην Τουρκία. «Η γυναίκα μου, δύο κόρες μου και ένας από τους γιους μου χάθηκαν στο δρόμο, όταν οι Ιρανοί συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον μας και κλέφτες μας πήραν ό,τι πολύτιμο είχαμε. Από τότε δεν έχω μάθει τίποτα για την τύχη τους», λέει.

Πέρασαν από την Τουρκία στη Χίο με μια λαστιχένια βάρκα και τελικά έμαθαν πως η Ευρώπη δεν τους δέχεται…

«Το χειρότερο από όλα είναι που μας λένε “οικονομικούς μετανάστες”. Δεν ήρθαμε εδώ γιατί είχαμε οικονομικά προβλήματα, δεν χρειαζόμουν σπίτια και αυτοκίνητα. Ήρθαμε γιατί αντιμετωπίζαμε θανάσιμο κίνδυνο», τονίζει.

Όσον αφορά στο γιατί από άνθρωπος της εξουσίας βρέθηκε να κινδυνεύει στο Αφγανιστάν, ο Μομπάρεζ δεν κρύβει την αλήθεια: Κατηγορήθηκε για διαφθορά, πως δωροδοκήθηκε για να αφήσει Αφγανούς να ταξιδέψουν στην Μέκκα, ο ίδιος όμως αρνείται τις κατηγορίες.

Πάντως ακόμα και έτσι, ο πρώην υπουργός δεν χάνει την ελπίδα του: «Τα σύνορα μπορεί να είναι κλειστά σήμερα, αλλά μπορεί να ανοίξουν αύριο».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/3/16 01:05

    Και γιατι δεν πηγε με το αεροπλανο κατευθειαν σε οποιαδηποτε χωρα του κοσμου αφου λεει οτι ξοδεψε 100000 δολλαρια?Μας δουλευουνε και οι αφγανοι.Εκει φτασαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *