ροή ειδήσεων

Ρωχάμης: Το τελευταίο κόλπο, δεν έχει γίνει ακόμη


Ο πιο διάσημος ληστής της ελληνικής ιστορίας εμφανίστηκε στη βραδινή εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου και μίλησε για τα 30 χρόνια που έζησε στην παρανομία. “Δεν μετανιώνω για τίποτα” ανέφερε ο 65χρονος “παραβάτης του νόμου”



Ο Βαγγέλης Ρωχάμης είναι ένα πρόσωπο που δύσκολα συναντά κανείς στην ελληνική τηλεόραση. Τουλάχιστον δεν τον συναντά πλέον,γιατί κάποτε μονοπωλούσε το αστυνομικό δελτίο. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε ήρεμο και χαλαρό να απαντά σε ερωτήσεις παρουσιαστή. Ο “διαβόητος ληστής και δραπέτης” που επί δεκαετίες τρέλανε την Ελληνική Αστυνομία δέχτηκε 16 χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, να μιλήσει για τη ζωή του στην εκπομπή “Βράδυ” και τον Πέτρο Κωστόπουλο.



Ένας χαμογελαστός, θετικός άνθρωπος κάθισε στην πολυθρόνα απέναντι στον παρουσιαστή και εξιστόρησε την ιστορία της ζωής του χωρίς ενοχές και πικρία για όσα έζησε. “Δεν μετανιώνω τίποτα” αναφέρει όταν ερωτάται για το κατά πόσο θα άλλαζε κάτι αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω. “Από μικρό παιδί έβλεπα γουέστερν και μου άρεσαν οι 'κακοί', τα παληκάρια” λέει αστειευόμενος. Πάντως στο ίδιο εύθυμο κλίμα, ο Ρωχάμης αναφέρει στην εκπομπή, πως αν ήταν πολιτικός θα είχε βγάλει περισσότερα χρήματα.
Ο ληστής που δεν έβλαψε ποτέ κανένα

Η περίπτωση Ρωχάμη ήταν ιδιαίτερη στην ελληνική εγκληματολογία. Μια προσωπικότητα έντονα παραβατική, που όμως δεν είχε σκοπό ποτέ να βλάψει σωματικά κάποιον. Ένα προσόν το οποίο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την ελληνική κοινή γνώμη. “Να αφαιρέσεις ανθρώπινη ζωή δεν έχει νόημα” αναφέρει ο ίδιος και τονίζει πως όποτε έκανε χρήση όπλου πάντα πυροβολούσε μόνο στον αέρα και για εκφοβισμό.

Ο ίδιος μάλιστα πιστεύει πως η θετική ανταπόκριση της κοινής γνώμης στο πρόσωπό του οφείλεται στο γεγονός πως “την παραβατικότητα την έχουν όλοι οι άνθρωποι. Τη γουστάρουν. Έτσι έβλεπαν σε μένα ίσως αυτό που δεν μπορούσαν οι ίδιοι να κάνουν. Είναι ωραία η εξουσία που δίνει” αναφέρει, αν και ξεκαθαρίζει πως από πεποιθήσεως αποστρέφεται κάθε μορφής εξουσία.
Ο μετρ των αποδράσεων

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης αναφέρει πως έχει αποδράσει έξι φορές από ελληνικές φυλακές. Τέτοια ήταν η φήμη που τον ακολουθούσε, που όπως ο ίδιος αναφέρει στον Πέτρο Κωστόπουλο “από όλες τις φυλακές που έχω μπει, έχω αποδράσει, εκτός από τις φυλακές Πατρών. Εκεί πέρασα δυόμιση χρόνια στην απομόνωση και ήταν αδύνατο να το σκάσω”. Ο Ρωχάμης δεν κατέθεσε ποτέ τα όπλα, δεν αφέθηκε ποτέ στη μοίρα του και παρά την εγκληματική του δράση, μοιάζει σήμερα με έναν άνθρωπο που οδήγησε τη ζωή, εκεί που εκείνος ήθελε.

Περιγράφει μια από τις αποδράσεις από τον Κορυδαλλό, την οποία σχεδίαζε περίπου έναν χρόνο. Όπως σημειώνει, εντόπισε έναν “ταβά” όπου ήταν κρεμασμένα όλα τα κλειδιά της φυλακής. “Από τη στιγμή που το είδα, φρόντισα να είχα πάντα επάνω μου ένα μικρό κομμάτι πλαστελίνη” αναφέρει και εξηγεί πως έβρισκε χρόνο να πιέζει τα κλειδιά σε αυτή, ώστε με τον καιρό να κατασκευάσει τα απαραίτητα αντικλείδια – 5 με 6 τον αριθμό – για να μπορέσει να αποδράσει. Μην απορήσετε που βρήκε τον άνθρωπο για να φτιάξει τα αντικλείδια. “Στη φυλακή μπορούσες να βάλεις και να βγάλεις τα πάντα. Η φυλακή έχει ναρκωτικά, έχει χειροβομβίδες, έχει κροτίδες” λέει χαρακτηριστικά. Όταν απέκτησε όλα τα αντικλείδια, έφτασε ως την είσοδο των φυλακών, φόρεσε μια περούκα, μεταμφιέστηκε σε δικηγόρο και πέρασε ανενόχλητος από την Πύλη του Κορυδαλλού.





Οι εξεγέρσεις των φυλακών

“Μπορούσα να οργανώνω τους κρατούμενους να είναι αγαπημένοι και διεκδικούσαμε όλοι μαζί περισσότερα δικαιώματα και καλύτερη ζωή στις φυλακές” σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρώην ληστής, που περιγράφει πως έχει πρωτοστατήσει σε εξεγέρσεις και στον Κορυδαλλό, αλλά και στις φυλακές Κέρκυρας. “Το '81 είχαμε καταλάβει επί ένα μήνα τη φυλακή. Μέχρι και τα υπόγεια ελέγχαμε” αναφέρει και εξομολογείται πως η μόνη φορά που η εξέγερση παρεκτράπη ήταν στην Κέρκυρα, όπου και κάηκε ολοσχερώς το κτίριο. “Την είχαμε τινάξει με μποτίλιες υγραερίων” αναφέρει, τονίζοντας πως δεν τραυματίστηκε κανείς από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αφού προηγουμένως είχαν καταλάβει το κτίριο, παίρνοντας τα κλειδιά κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια τους.
Οι αστυνομικοί έκαναν απλά τη δουλειά τους

Ακόμη και όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τους μόνιμους διώκτες του, ο ίδιος αναφέρει πως “οι αστυνομικοί δεν με αντιπαθούσαν, έκαναν απλά τη δουλειά τους”. Η μόνη περίπτωση που ο Βαγγέλης Ρωχάμης βγήκε εκτός εαυτού ήταν όταν η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε την κόρη του, προκειμένου όπως λέει, να τον εκβιάσει. “Είχα ένα μπρεν από τανκ. Έκοψα λοιπόν την οροφή μιας BMW και ξεκίνησα από τη Φυλής όπου είχα κρυμμένα αυτοκίνητα για το Χαϊδάρι”. Ο Ρωχάμης εξιστορεί πως στο δρόμο τον έπιασε λάστιχο και έτσι οπλίστηκε με ούζι και άλλα όπλα και πήρε ένα ταξί που περνούσε από το δρόμο. “Κατέβηκα στο Χαϊδάρι και πυροβολούσα τις μαρκίζες και τα κεφάλια από κάποιες κούκλες στα μαγαζιά. Στη συνέχεια πήγα και στη Νέα Ζωή” αναφέρει και εξηγεί: “Ήθελα να τους δείξω ότι μπορούσα, αλλά δεν ήθελα”. Επέστρεψε το ταξί στον κάτοχό του, του άφησε και 200 χιλιάδες δραχμές και εξαφανίστηκε. Είχε στείλει το μήνυμα του στις αρχές.

Εξάλλου, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, δεν έχει δεχτεί ξυλοδαρμό από ανθρώπους της αστυνομίας, παρά μόνο μία φορά, μετά την πρώτη του απόδραση από τον Κορυδαλλό το 1976. “Με μετέφεραν στην Κέρκυρα, όπου κρατούνταν μόνο σεσημασμένοι κακοποιοί. Εκεί όποιος πήγαινε έπρεπε να φάει ξύλο” εξηγεί και περιγράφει πως τον ξυλοκόπησαν τότε άγρια με ό, τι είχαν στη διάθεσή τους.
Είναι πολλά τα λεφτά Βαγγέλη;

Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης, ο Βαγγέλης Ρωχάμης αναφέρει πως η πιο “επικερδής” από όλες τις ληστείες του, ανερχόταν στο ποσό των 60 εκατομμυρίων δραχμών. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν έχει πλέον ούτε ευρώ από εκείνα τα χρήματα. “Τα έτρωγα, τα έδινα... είχα βοηθήσει παιδάκια που είχαν καψίματα και ήθελαν πλαστικές, άλλα που χρειάζονταν εγχειρίσεις” λέει για τη λεία των περίφημων ληστειών του. Ο Ρωχάμης δεν ήταν φειδωλός, ούτε όμως και ανέμενε να πάρει πίσω ανταλλάγματα από εκείνους που βοηθούσε. “Τι να μου δώσουν πίσω, σάμπως τα δούλεψα;” λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Εξάλλου, όπως αναφέρει, το να είσαι κακοποιός είναι “ακριβό σπορ”. “Έπρεπε να νοικιάζω 12-13 διαμερίσματα ταυτόχρονα. Ήμουν υποχρεωμένος να πληρώνω ανθρώπους για να μου φέρνουν αυτοκίνητα, τα όπλα” αναφέρει εξηγώντας πως δεν έχει πλέον τίποτα από τα χρήματα που απέσπασε από τις ληστείες του.

Το βράδυ της Τετάρτης είδαμε στην οθόνη μας έναν άνθρωπο που αν δεν ήξερε κανείς το παρελθόν του, θα τον έλεγε “κιμπάρη”, ευχάριστο. Σίγουρα θα μπορούσε να τον περιγράψει ως “χορτάτο” και πλήρη εμπειριών. Με δεδομένη τη δράση του, απλά διατηρούμε την επιφύλαξη, μόνο και μόνο προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση πως επικροτούμε το “επάγγελμα” του κακοποιού. Όπως ο ίδιος σημειώνει πάντως, η λέξη κακοποιός δεν υπάρχει πουθενά στο δικαστικό λεξιλόγιο. Η επίσημη φράση για τις πράξεις του, είναι “παραβάτης του νόμου”. Ο Βαγγέλης Ρωχάμης ζει από το 2000 όταν και αποφυλακίστηκε, στο Λευκαντί Ευβοίας και έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω του την αδρεναλίνη της ζωής ενός ληστή. Τουλάχιστον για την ώρα: “Το τελευταίο κόλπο, δεν έχει γίνει ακόμη” λέει με νόημα κλείνοντας τη συνέντευξη με τον Πέτρο Κωστόπουλο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *