ροή ειδήσεων

GIANY: Ένα ελληνικό αρχιτεκτονικό ινστιτούτο στην καρδιά της Ν. Υόρκης


Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και δρόμος, υποστηρίζει ο λαός μας και φαίνεται ότι έχει απόλυτο δίκιο, κυρίως για τους νέους Έλληνες οι οποίοι κατορθώνουν να διαπρέπουν εκτός των συνόρων της χώρας μας...



Μία εξ αυτών είναι και η Εβίτα Φανού, μία διακεκριμένη αρχιτέκτονα που κατοικεί στην Νέα Υόρκη, αφού ακολούθησε λαμπρές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου και βραβεύτηκε με το βραβείο William Kinne Fellows.

Η κυρία Φανού αυτό το διάστημα, συνεργάζεται με το γραφείο Fogarty Finger Architecture της Νέας Υόρκης όπου επιβλέπει την ομάδα σχεδιασμού Revit, το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα BIM (Building Information Modeling).

Ένα πρόγραμμα όπου το κτίριο αντιμετωπίζεται ενιαία, κάτι που συμβάλλει καθοριστικά στο συντονισμό της κατασκευής. Παράλληλα σχεδιάζει τη μελέτη εφαρμογής για ένα περιβαλλοντικό πάρκο και αλιευτικό καταφύγιο στη Κύπρο, μελέτη που προέκυψε μετά από τη βράβευση της ομάδας της με το πρώτο βραβείο στον αντίστοιχο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 2012.

Με άλλους πέντε αρχιτέκτονες, η Εβίτα Φανού συν-ίδρυσε και επιμελείται το GIANY, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής Νέας Υόρκης. Ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί της για να μας μιλήσει γι αυτό τον νεοσύστατο οργανισμό λίγες μέρες πριν τη νέα δράση του, στις 15 Απριλίου, στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.

Το GIANY [Greek Institute of Architects in New York] ιδρύθηκε το 2013. Τα μέλη του είναι αρχιτέκτονες, οι οποίοι εργάζονται σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Νέας Υόρκης, διδάσκουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια και παράγουν, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, έργο τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα. Μέσω των δράσεών του, το GIANY διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ελληνική αρχιτεκτονική κοινότητα της Νέας Υόρκης, ως πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και ως φορέας υποστήριξης και προβολής του έργου των Ελλήνων αρχιτεκτόνων τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ελλάδα.

Το Ινστιτούτο δημιουργήθηκε απαντώντας στις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων αρχιτεκτόνων που καταφθάνουν κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη για σπουδές ή για εργασία. Ο αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων αρχιτεκτόνων που αυτή τη στιγμή σταδιοδρομούν στη Νέα Υόρκη βοήθησε αρχικά στη σύσταση μίας κοινότητας η οποία αργότερα, με σκοπό να καταμετρηθούν και να δικτυωθούν τα μέλη της, εξελίχθηκε στον οργανισμό του GIANY, Του Ελληνικού Ινστιτούτου αρχιτεκτονικής της Νέα Υόρκης. Το ινστιτούτο πλέον αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη.

Το 2015 το GIANY πραγματοποίησε έκθεση στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης. Το περιεχόμενο της έκθεσης περιελάμβανε υλοποιημένα και μη έργα, έργα ακαδημαϊκού και ερευνητικού χαρακτήρα, αρχιτεκτονικές προτάσεις για διαγωνισμούς και ουτοπικούς οραματισμούς. Αυτή η δημιουργική πολυφωνία διαμόρφωσε μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να εξετάσουμε την έννοια της παγκόσμιας αντίληψης στην αρχιτεκτονική της γενιάς μας. Η έκθεση πραγματεύθηκε την έννοια του τόπου, ο οποίος ορίζεται σήμερα ως ένα σύνολο εμπειριών, ιδεών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Ο αρχιτέκτονας του σήμερα, καλείται να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες χωρικές συνθήκες του μη-τόπου, όντας μέλος ενός κόσμου που λειτουργεί ολοένα και περισσότερο μέσα σε δίκτυα, αποστασιοποιούμενος από την τοπικότητα. Το ινστιτούτο στο πλαίσιο προώθησης της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής ταυτότητας, διοργάνωσε επίσης ένα κύκλο διαλέξεων με καλεσμένους δύο διακεκριμένους Έλληνες αρχιτέκτονες, τον Ηλία Ζέγγελη, και τον Γιώργο Πανέτσο.

Στο άμεσο μέλλον το GIANY διοργανώνει μία βραδιά αρχιτεκτονικής με θέμα το καταφύγιο ως αρχιτεκτονική έκφραση. Το καταφύγιο είναι μία έννοια που υποδηλώνει στην αρχέτυπη ερμηνεία της «την προστασία». Σε μία εποχή που άνθρωποι βρίσκονται πάνω σε λέμβους στην αναζήτηση προστασίας και οι σύγχρονοι οικονομικοί μετανάστες διασκορπίζονται στα πέρατα του κόσμου, η έννοια του καταφυγίου γίνεται σύγχρονη περισσότερο από ποτέ. Στις 15 Απριλίου το Ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης θα γίνει με τη σειρά του ένα καταφύγιο για τους Έλληνες Αρχιτέκτονες της Νέας Υόρκης. Μία σειρά μικρών διαλέξεων, ένας διαγωνισμός αρχιτεκτονικής και μία αρχιτεκτονική έκθεση των μελών θα λάβουν χώρα παράλληλα σε διαφορετικές αίθουσες του Προξενείου.

Tο ινστιτούτο ίδρυσαν οι Ηλέκτρα Κοντορούπη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ιωάννης Οικονόμου, Φωτεινός Σούλος, Δήμητρα Τσαχρέλια και Εβίτα Φανού, οι οποίοι οργανώνουν και επιμελούνται τις εκάστοτε δράσεις.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *