ροή ειδήσεων

Spiegel: «Μαύρη Κυριακή» για τη Μέρκελ


Σχόλια για τα αποτελέσματα των τριών περιφερειακών αναμετρήσεων φιλοξενούνται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα για την καγκελάριο Μέρκελ;...



Σε μια πρώτη ανάγνωση το περιοδικό Der Spiegel εστιάζει καταρχήν στο θρίαμβο του ξενοφοβικού και λαϊκιστικού AfD, που θα εκπροσωπείται πλέον σε 8 από τα συνολικά 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Επόμενος μεγάλος στόχος, πέρα από τις λοιπές περιφερειακές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν, είναι οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Δεδομένου, όπως σημειώνει το περιοδικό, ότι η προσφυγική κρίση θα απασχολήσει για πολύ ακόμη τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν θα πρέπει να αναμένεται αξιοσημείωτη πτώση των ποσοστών του ξενοφοβικού AfD. Αντιθέτως μάλιστα εκτιμάται ότι σε ορισμένα κρατίδια θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Δεν κινδυνεύει η Μέρκελ

Στον αντίποδα η «σούπερ εκλογική Κυριακή» εξελίχθηκε κατά το Spiegel σε «μαύρη Κυριακή» για τους Χριστιανοδημοκράτες. Για τη Μέρκελ επιβεβαιώθηκαν τα πλέον δυσοίωνα σενάρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καγκελάριος δεν θα αποφύγει τις εσωκομματικές συζητήσεις και ενδεχομένως τριβές για το εάν τελικά έφταιξε η προσφυγική της πολιτική.

Το επιτελείο της βέβαια θα ισχυριστεί ότι και οι τρεις κεντρικοί υποψήφιοι του κόμματος υπέπεσαν σε σοβαρότατο στρατηγικό λάθος όταν προεκλογικά πήραν σαφείς αποστάσεις από την πρόεδρο στο προσφυγικό. Και παράλληλα θα επισημάνουν ότι ο πλέον επιφανής υποστηρικτής της προσφυγικής της πολιτικής, ο πράσινος Κρέτσμαν, «σάρωσε» στη Βάδη, σε βάρος της CDU.

Βέβαιο πάντως θα πρέπει να θεωρείται ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν συνιστούν πολιτικό κίνδυνο για την Α. Μέρκελ. Άλλωστε, τα ποσοστά της δημοτικότητάς της ενισχύθηκαν και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες μετά την κατακόρυφη πτώση των τελευταίων μηνών. Επιπλέον, στην CDU δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή ως προς το πρόσωπό της, τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση, εκτιμά το Spiegel.

«Πολιτικό σεισμό» βλέπει η Bild

Για πολιτικό σεισμό κάνει την ίδια ώρα λόγο στη διαδικτυακή της έκδοση η λαϊκή Bild, που σχολιάζοντας το θρίαμβο της Εναλλακτικής Επιλογής για τη Γερμανία σημειώνει ότι ο εφιάλτης της Γερμανίας έγινε πραγματικότητα.

«13 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ εξέλεξαν σήμερα τα νέα τους τοπικά κοινοβούλια. Και δεν έλειψαν οι εκπλήξεις: SPD και CDU βγήκαν λαβωμένοι, οι Πράσινοι πανηγυρίζουν σε ένα κρατίδιο, το AfD είναι ο μεγάλος νικητής. Η σούπερ Κυριακή θεωρούνταν δημοψήφισμα για την προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης των Άγκελα Μέρκελ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Για την καγκελάριο ήταν μια μέρα τρόμος! Πλέον τελεί υπό ακόμη πιο ασφυκτικές πιέσεις λόγω της πολιτικής της στην προσφυγική κρίση», εκτιμά η Bild.

Διαφορετική η ανάγνωση της Berliner Zeitung που σημειώνει ότι «πέρα από την ταραχή που προκάλεσε το AfD, οι εκλογές αυτές κατέδειξαν μια απίστευτη συνέχεια: Ο πράσινος Βίνφριντ Κρέτσμαν παραμένει πρωθυπουργός. Το SPD συνεχίζει να κυβερνά στη Ρηνανία-Παλατινάτο και ο Χάσελχοφ της CDU στη Σαξονία-Άνχαλτ. Και η καγκελάριος; Όλοι οι νικητές των εκλογών στήριξαν την προσφυγική της πολιτική. Η Μέρκελ -και εξαιτίας των δικών του λαθών όχι το κόμμα- κέρδισε αυτές τις εκλογές».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *