ροή ειδήσεων

Άγονη γραμμή γόνιμη: «Ο πολιτισμός ταξιδεύει» για 10η συνεχόμενη χρονιά! 25/04/201613:53


13 εργαστήρια, 14 νησιά, 16 εισηγητές, 7 συναυλίες


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτιστική και εκπαιδευτική οργάνωση που δραστηριοποιείται στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας

Είναι ο επόμενος Παγκανίνι από την Δονούσα; Η μήπως από τα Κουφονήσια; Κι αν είναι από τη Σχοινούσα; Τι μουρμουράνε οι κούκλες όταν ξυπνούν στην Αντίπαρο; Κατασκευάζονται ρομπότ στα Κύθηρα; Γιατί συνωμοτούν χειμωνιάτικα 15 κιθάρες στα ορεινά της Νάξου; Ποιοι ανυπομονούν στην Χάλκη να κάνουν yoga; Τί απάντησε ο βάτραχος στην πριγκίπισσα όταν συναντήθηκαν σε ένα εργαστήριο comics στα χειμωνιάτικα Κύθηρα; Ποιους πρωταγωνιστές αναζητούν οι μικροί ντοκιμαντερίστες πριν μπει η άνοιξη στην Αστυπάλαια; Ποια παιδιά έβαλαν στόχο να μεταμορφώσουν ένα παλιό σκαρί σε έργο τέχνης;
Μποφόρ, ορμητικά κύματα, δυνατοί άνεμοι, ερημιά. Σ’ αυτές τις συνθήκες η «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» φτιάχνει βαλίτσες.

Για 10η χρονιά φέτος η μεγαλύτερη πολιτιστική και εκπαιδευτική οργάνωση που δραστηριοποιείται στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας σαλπάρει για να συναντήσει τους μόνιμους κατοίκους της άγονης γραμμής και του ακριτικού Αιγαίου.

13 εργαστήρια, 14 νησιά, 16 εισηγητές, 7 συναυλίες

Η δράση «Ο πολιτισμός ταξιδεύει» είναι συνεπής στο ραντεβού της. Θα διανύσει και πάλι εκατοντάδες μίλια στην καρδιά του χειμώνα για να πραγματοποιήσει 13 δημιουργικά εργαστήρια (hip hop, yoga, pilates, comics, κεραμικής, κοσμήματος, kung fu, κιθάρας, βιολιού, ρομποτικής, κινηματογράφου, κουκλοθεάτρου, δημιουργικής γραφής) και 7 συναυλίες. Τα εργαστήρια θα ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού, με μια μεγάλη εκδήλωση σε κάθε νησί.



Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Απείρανθος Νάξου, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Θηρασιά, Κίμωλος, Κύθηρα, Λειψοί, Τήλος, Χάλκη, Μύκονος: 13 νησιά υποδέχονται 16 εκπαιδευτές, καλλιτέχνες και εισηγητές που έχουν στις αποσκευές τους γνώσεις, εμπειρίες, πρώτες ύλες, εκπαιδευτικό υλικό και μουσικά όργανα που θα δωρίσουν στα νησιά. Παράλληλα στη Σχοινούσα υλοποιείται το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» το οποίο προσκαλεί τα παιδιά του νησιού να αναπαλαιώσουν μέσω της τέχνης ένα εγκαταλελειμμένο καΐκι το οποίο θα μεταμορφωθεί σε έργο τέχνης με τη βοήθεια της εικαστικού Χριστιάννας Οικονόμου.

Τα εργαστήρια
Στην Αντίπαρο και στην Μύκονο (ναι, τον χειμώνα και η Μύκονος είναι άγονη γραμμή) οι κούκλες ξυπνούν στο εργαστήρι και το Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου.


Τα παιδιά στην Αστυπάλαια παίρνουν τις κάμερες, χωρίζονται σε ομάδες και οργώνουν τη ώρα του νησιού για να καταγράψουν την πραγματικότητα, συμμετέχοντας στο εργαστήρι παραγωγής ντοκιμαντέρ.



Το ορεινό πετρόκτιστο χωριό Απείρανθος που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων και απέχει από τη χώρα της Νάξου σχεδόν 30χλμ, πλημμυρίζει δημοφιλείς κιθαριστικές μελωδίες. Μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού που δεν είχαν μέχρι σήμερα επαφή με τη μουσική, μαθαίνουν τις νότες και την τεχνική του οργάνου και δειλά δειλά, παίζουν τα πρώτα τους κομμάτια. Στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού θα δοθούν δώρο 15 κιθάρες!


Τα παιδιά στην Απείρανθο και την Κίμωλο που μέχρι σήμερα έβλεπαν kung fu μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες, θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη της αρχαιότερης κινεζικής πολεμικής τέχνης, να αποκτήσουν φυσική αντοχή και να ενδυναμώσουν το σώμα τους.

Είναι ο επόμενος Paganini από τις Μικρές Κυκλάδες; Αν δεν πιάσει βιολί πώς θα το μάθουμε; Γιαυτό τον λόγο η «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» αποβιβάζεται στην Σχοινούσα, την Δονούσα και το Κουφονήσι. Στο σεμινάριο κλασικού βιολιού, μαθητές χωρίς προηγούμενη μουσική εμπειρία, κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Στο Γυμνάσιο Σχοινούσας θα δοθούν δώρο 15 βιολιά!



Στον Μανωλά την πρωτεύουσα της Θηρασιάς, τα παιδιά βλέπουν έργα σύγχρονης τέχνης και πλάθουν μοναδικές ιστορίες ή και το αντίστροφο. Μαθητές από 9 έως 18 ετών συμμετέχουν σε ένα βιωματικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής.


Τι είναι τα καρέ και τα μπαλονάκια; Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων στα Κοντολιάνικα, τα παιδιά που μέχρι τώρα διάβαζαν ή είχαν ακουστά τί είναι τα comics τώρα μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν τα δικά τους. Μαθητές δημοτικού, ανυπομονούν πότε θα ξεκινήσει το σεμινάριο comics για να γράψουν φοβερές στιχομυθίες πάνω σε έτοιμα σκίτσα ή να σκιτσάρουν μόνα τους τις εικόνες.

Πως σχεδιάζεται, πως κατασκευάζεται και πώς λειτουργεί ένα ρομπότ; Η απάντηση θα δοθεί στο εργαστήρι Ρομποτικής στα Κύθηρα.

Μια παράδοση χιλιάδων ετών διδάσκεται και φέτος στα παιδιά και τις γυναίκες Σχοινούσας. Στο εργαστήριο κεραμικής οι μικροί γλύπτες δημιουργούν μοναδική σχέση με τον πηλό ενώ οι γυναίκες του νησιού εξασκούνται με σκοπό να κατασκευάσουν αναμνηστικά που θα ενισχύσουν τον τόπο τους. Σε ένα δεύτερο εργαστήρι, μαθαίνουν βήμα βήμα τη διαδικασία κατασκευής κοσμήματος. Τα παιδιά χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη χάντρες φτιαγμένες από χαρτί και ζυμάρι. Οι γυναίκες επεξεργάζονται μπρούτζο και αλπακά με ψαλίδια αργυροχοΐας, λίμες και γυαλόχαρτα και φτιάχνουν μενταγιόν, βραχιόλια και δαχτυλίδια. Τα κοσμήματα θα εκτεθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού.

Αν είσαι μόνιμος κάτοικος της ακριτικής Τήλου και θέλεις να κάνεις μάθημα pilates πρέπει να πας στην Ρόδο- ταξίδι ανέφικτο τον χειμώνα που αραιώνουν τα δρομολόγια. Τα σεμινάρια pilates είναι μαζί γυμναστική και παράθυρο στον κόσμο για τους ενήλικες και τα παιδιά του νησιού που για πρώτη φορά θα κάνουν pilates στο νησί!

Yοga στην Χάλκη έκαναν πέρσι από τα νήπια μέχρι την φουρνάρισσα. Φέτος το σεμινάριο yoga αναμένεται να είναι και πάλι το μεγάλο γεγονός του νησιού που θα βελτιώσει την φυσική κατάσταση μικρών και μεγάλων.

Τα παιδιά στους Λειψούς κάνουν αναδρομή στις ρίζες του hip hop και μέσα από μαθήματα φωνητικής και ρυθμικά παιχνίδια με τον φτιάχνουν το δικό τους τραγούδι και γράφουν δικούς τους στίχους.


Τι δήλωσαν οι εισηγητές
«Τα παιδιά είναι πολύ αφοσιωμένα αν και μικρά. Ο μικρότερος είναι επτά ετών. Τους έδωσα ένα σκίτσο στο οποίο μια πριγκίπισσα κρατάει ένα βάτραχο. Κι ένας μικρούλης έγραψε τον εξής διάλογο:
-Εγώ είμαι πολύ μόνη!
-Κι εγώ είμαι πολύ πράσινος!»
(Δήμητρα Αδαμοπούλου, σεμινάριο comics, Κύθηρα)


«Πέρσι πρώτη μέρα μαζεύτηκαν λίγα παιδιά, κυρίως κορίτσια σε μια αίθουσα του σχολείου. Tα υπόλοιπα κοίταζαν από τα παράθυρα. Την δεύτερη μέρα ο κόσμος ήταν περισσότερος, ανάμεσά τους και δυο τρία αγόρια. Το επόμενο πρωί πήγαμε στο σχολείο και μας περίμεναν ήδη στην είσοδο. Φύγαμε συγκινημένοι και έτσι επιστρέφουμε»
(Ζωή Γαϊτανίδου, σεμινάριο Yoga, Χάλκη)

Η δράση «Ο πολιτισμός ταξιδεύει» διοργανώνεται από την «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και έχει την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τίποτα δε θα ήταν εφικτό χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση του μεγάλου μας χορηγού που είναι η Blue Star Ferries. Τη δράση υποστηρίζουν επίσης οι χορηγοί: Ελληνικά Πετρέλαια, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών,ΕΛΑΙΣ-Unilever, ΔΕΔΔΗΕ Siemens, WIND, ΕΛΠΕΝ και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Συνεργάτες μας, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *