ροή ειδήσεων

Έξι χρόνια μετά το Καστελόριζο ο Παπανδρέου σπάει τη σιωπή του - Με φόντο την Ακρόπολη λέει ΠΟΛΛΑ


Ο Μηχανισμός Στήριξης, οι «κρυφές» συναντήσεις, ο Καραμανλής και το πραξικόπημα



​Με φόντο την... Ακρόπολη, φορώντας μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μπλε γραβάτα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έδωσε μετά από πολύ καιρό μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ, με αφορμή τα έξι χρόνια από το Καστελόριζο και την ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ, κάνοντας τον δικό του απολογισμό για όλα όσα είχαν γίνει κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, υποστήριξε την ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό, λέγοντας πως «δεν υπήρχε άλλος δρόμος, δεν ήταν ευχάριστος, αλλά ήταν απαραίτητος».

«Πήγα στο Καστελόριζο γιατί έτυχε! Είχα κανονισμένες συναντήσεις στο ακριτικό νησί» διευκρίνισε σε άλλο σημείο, ενώ απαντώντας σε όσους τον κατηγόρησαν ότι ανακοίνωσε κάτι σκληρό μέσα σε ένα ευχάριστο τοπίο, είπε «δηλαδή τι έπρεπε να βάλω μαύρα;». «Θέλαμε να δώσουμε κουράγιο στους Έλληνες ότι θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

«Όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να προσφύγει στον μηχανισμό», πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τους Ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας πως «αν υπήρχε μια πιο άμεση αντίδραση και αντιμετώπιση του προβλήματος από την Ευρώπη, ίσως να είχαμε αποφύγει αυτή την εξέλιξη».

Ο κ.Παπανδρέου επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για «στατιστική απάτη». Όπως είπε η κυβέρνηση Καραμανλή «πολλαπλασίασε το χρέος, δεν ήθελε συναίνεση, αλλά συνενοχή» .

Ο κ.Παπανδρέου κατήγγειλε ότι υπήρξε «συστηματική συγκάλυψη» που στοίχησε στην χώρα, ενώ το κόμμα του τότε (το ΠΑΣΟΚ) υποσχέθηκε τα λιγότερα από κάθε άλλο κόμμα στην μεταπολίτευση.

Αναφερόμενος στην περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν», ο κ.Παπανδρέου δεν την πήρε πίσω, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του. «Έλεγα ότι λεφτά υπάρχουν εάν κάνουμε μεταρρυθμίσεις(φοροδιαφυγή, άνοιγμα επαγγελμάτων, ξένες επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις )», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες αρκεί να κάνει μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε σε άλλο σημείο.

Γυρνώντας πίσω στο 2009, ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε όταν άρχισε η κυβέρνηση του να βλέπει τα ελλείμματα «έπαθε σοκ».

Ο κ.Παπανδρέου συχνά επαναλάμβανε στην συνέντευξη του πως για την όλη κατάσταση φέρουν σημαντικές ευθύνες οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ ,«που δεν δημοσιοποίησαν τις επιστολές που έστελναν στην κυβέρνηση Καραμανλή».

«Κατηγορούμαι για αλήθειες που ξέρουν οι Έλληνες – αλλά θα συνεχίσω να τις λέω», τόνισε σε άλλο σημείο, καταγγέλλοντας ότι «υπήρχαν συμφέροντα επιχειρηματικά, μιντιακά, τραπεζικά και συντεχνιακά που δεν ήθελαν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

«Αν δεν υπήρχε η στήριξη της ευρωζώνης δεν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον πανικό, την αγωνία και τα spreads», ξεκαθάρισε.

Σε ερώτημα σχετικά την αποκάλυψη πως «όρθιοι σε μια κουζίνα, ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής τότε του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν συζητούσαν την λύση για το ελληνικό πρόβλημα και την εμπλοκή του ταμείου στο πρόγραμμα», ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως «είναι απαράδεκτο ένας πρωθυπουργός να τρέχει την υφήλιο για να φτιάξει έναν Μηχανισμό , είναι απαράδεκτο που ο ίδιος χρειάστηκε να τρέχω από πόλη σε πόλη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα μου, είναι απαράδεκτο που δεν υπήρχε στήριξη της ΕΕ».

«Κάναμε 100 συναντήσεις αλλά το απαράδεκτο δεν ήταν η κουζίνα, αλλά το μαγείρεμα του Καραμανλή με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και το έλλειμμα! Το ουσιαστικό περιεχόμενο της κουβέντας μας (σς με τον Στρος Καν) ήταν ότι και αυτός και εγώ θέλαμε ευρωπαϊκό μηχανισμό. Μου είπε τότε (σς ο Στραος Καν) ότι πρέπει να φτιάξει η Ευρώπη μηχανισμό», πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου, διευκρινίζοντας πάντως πως το ΔΝΤ έλεγε ΝΑΙ σε τεχνική βοήθεια

«Δεν είχα κρυφές συναντήσεις, είχα επαφές με όλους» είπε σε άλλο σημείο.

«Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ» , τόνισε ο κ.Παπανδρέου, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι στελέχη του Ταμείου είχαν έρθει στην Ελλάδα το 2005. «Μας είχαν προειδοποιήσει να αλλάξουμε το φορολογικό πλαίσιο με το ΣΔΟΕ, την φορολογική δικαιοσύνη. Μας κατέθεσαν προτάσεις αλλά κανείς δεν τις εφάρμοσε», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με Κινέζους Άραβες και Ρώσους. «Ναι μίλησα, αλλά κανείς δεν ήθελε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Έπρεπε να διερευνήσω κάθε πηγή γιατί η ευρωζώνη δεν είχε μηχανισμό», αποκάλυψε

«Αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως δεν φοβήθηκε την ανατροπή του πολιτεύματος, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί πως η χώρα απειλείται ή απειλήθηκε από πραξικόπημα. «Υπήρξαν υπήρξαν όμως δυνάμεις που ήθελαν να δημιουργήσουν αναταράξεις» παραδέχτηκε, καταγγέλλοντας «συστηματική προβοκάτσια με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και βίαιη αντιμετώπιση, που υποβάθμισε τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *