ροή ειδήσεων

Αθώους έκρινε το Δικαστήριο τρεις διακινητές προσφύγων που είχαν προορισμό τη Ρόδο


Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου, με σημερινή απόφαση, αθώωσε και απάλλαξε τρία άτομα, δύο από τη Συρία ηλικίας 33 και 47 χρόνων και ένα από το Λίβανο 28 χρόνων, από τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν και αφορούσαν την υποβοήθηση διέλευσης προσώπων υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του λαθρεμπορίου μεταναστών και της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος.

Τα αδικήματα είχαν διαπραχθεί από τις 4 μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, γύρω στις οκτώ το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου 2015 αλιευτικό σκάφος που βρισκόταν 40 ναυτικά μίλια ανοικτά της Λάρνακας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου, λόγω μηχανικής βλάβης. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου σκάφος της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας εντόπισαν το σκάφος σε απόσταση 28 ναυτικών μιλίων από το Κάβο Γκρέκο. Στο σκάφος επέβαιναν 115 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά ηλικίας 1 μηνός μέχρι και 8 ετών.

Οι επιβαίνοντες του σκάφους, Παλαιστίνιοι της Συρίας και του Λιβάνου, επιβιβάσθηκαν σε τρία σκάφη της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας που τους μετέφεραν στο λιμάνι Λάρνακας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι επιβάτες, το σκάφος απέπλευσε από λιμάνι του Λιβάνου με προορισμό τη Ρόδο μέσω της οποίας θα πήγαιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιβαίνοντες πλήρωσαν για το ταξίδι από 2 χιλιάδες μέχρι 3μιση χιλιάδες δολάρια.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης στις 4 Σεπτεμβρίου, λίγες μόνο ώρες πριν την αναχώρηση του σκάφους από την Τρίπολη του Λιβάνου, ο Λιβανέζος κατηγορούμενος επικοινώνησε με άτομο αραβικής καταγωγής το οποίο οργάνωσε το ταξίδι και έναντι δωρεάν μεταφοράς του ιδίου και επιπλέον αμοιβής 1000 δολαρίων δέχθηκε να μεταβιβάσει το σκάφος στο όνομα του. Στόχος της ενέργειας αυτής ήταν σε περίπτωση που εντοπιζόταν το σκάφος από τις λιβανικές Αρχές να μην διενεργηθεί έλεγχος, αφού αυτό θα ήταν εγγεγραμμένο σε Λιβανέζο πολίτη.

Ύστερα από έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ο Λιβανέζος κατηγορούμενος γνώριζε πως το άτομο αραβικής καταγωγής ήταν μέλος κυκλώματος που προωθούσε άτομα προς τα ελληνικά νησιά.

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο αναφέρει ότι ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων είχε εισηγηθεί ότι το Δικαστήριο στερείται δικαιοδοσίας να εκδικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, παρέπεμψε το Δικαστήριο στο άρθρο 10 του περί της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρωτοκόλλων και εισηγήθηκε ότι οι εν λόγω πρόνοιες δεν προσδίδουν δικαιοδοσία στο Δικαστήριο για να εκδικάσει την παρούσα υπόθεση, εφόσον ο προορισμός του σκάφους ήταν η Ρόδος και όχι η Κύπρος.

Στην απόφαση το Κακουργιοδικείο, αφού έκανε αναφορά στα γεγονότα της υπόθεσης, σημειώνει πως εγείρεται το ερώτημα κατά πόσον τα κυπριακά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία να εκδικάσουν τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Αναφέρεται επίσης ότι με βάση τα παραδεκτά γεγονότα, το αδίκημα του λαθρεμπορίου μεταναστών αποδίδεται στους κατηγορούμενους οι οποίοι δεν είναι Κύπριοι υπήκοοι, αλλά Σύριοι και Λιβάνιος, δεν έγινε στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε σε πλοίο που φέρει την κυπριακή σημαία, ούτε εναντίον Κύπριων υπηκόων, ενώ οι κατηγορούμενοι δεν διαμένουν στην Κύπρο.

Εξηγώντας την απόφασή του το Κακουργιοδικείο ανέφερε ότι το αδίκημα έγινε εκτός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν υπήρχε σκοπός διάπραξης αδικήματος μέσα στην κυπριακή επικράτεια, αφού το σκάφος απέπλευσε από λιμάνι του Λιβάνου και κατευθυνόταν προς τη Ρόδο και όχι την Κύπρο -δηλαδή οι κατηγορούμενοι δεν παρείχαν βοήθεια σε μετανάστες να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία- ενώ ουδέποτε είχαν σκοπό να διαπράξουν το κακούργημα του λαθρεμπορίου μεταναστών στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Αφού σημείωσε πως τα κυπριακά δικαστήρια και κατ΄επέκταση το Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου στερείται δικαιοδοσίας να εκδικάσει τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι τρεις κατηγορούμενοι, αθώωσε και απάλλαξε τους δύο Σύρους και τον ένα Λιβάνέζο από όλες τις εναντίον τους κατηγορίες.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *