ροή ειδήσεων

Το μήνυμα των BRICS σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα


Τα BRICS στέλνουν μήνυμα σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα που φαίνεται να συνοψίζεται στη φράση «δεν εξαρτόμαστε από εσάς»...



Πως; Με την σύσταση της δικής τους αναπτυξιακής τράπεζας που έρχεται τρία χρόνια μετά τις αρχικές εξαγγελίες με την υπογραφή των πέντε αναδυόμενων οικονομιών.
Σημειώνεται πως πριν από περίπου ένα χρόνο η Ελλάδα είχε προσκληθεί από τη Ρωσία να μετάσχει στην αναπτυξιακή αυτή τη τράπεζα και το θέμα είχε συζητηθεί τόσο σε επίπεδο αρχηγών κρατών- Τσίπρα και Πούτιν- αλλά και σε επίπεδο κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών με τον Ρώσο υφυπουργό Οικονομικών να επαναλαμβάνει δημόσια την πρόσκληση προς τη χώρα μας. Ωστόσο τώρα που η αναπτυξιακή τράπεζα γίνεται πραγματικότητα.
Διαβάστε επίσης: Τι είναι τα BRICS, ποιες οι επιδιώξεις των χωρών που μετέχουν και ποια τα σχέδιά τους για την Αναπτυξιακή Τράπεζα
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν – κυρίως εξαιτίας των διαφορετικών εθνικών συμφερόντων που έχουν αλλά και της διαφαινόμενης άρνησης των τεσσάρων εκ των χωρών να συμπράξουν με την Κίνα- τελικά το εγχείρημα υλοποιείται.
Το Πεκίνο έδωσε το μεγαλύτερο ποσό για το αρχικό κεφάλαιο, εξασφαλίζοντας ότι η έδρα της New Development Bank (NDB) θα είναι η Σαγκάη. «Ως αντάλλαγμα ο πρόεδρος της τράπεζας ορίζεται εκ περιτροπής από όλες τις χώρες BRICS. Τέλη Φεβρουαρίου διευθετήθηκαν και τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα και η νέα αναπτυξιακή τράπεζα είναι έτοιμη να διαθέσει πιστώσεις. Υπάρχουν ωστόσο μερικά ερωτήματα. Πολλοί διερωτώνται τι νόημα έχει μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα όταν υπάρχουν ήδη άλλα αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (AIIB)» αναφέρει η DW ενώ μεταφέρει και το σχόλιο του Ρολφ Λάνγκχαμερ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου ο οποίος δηλώνει: «Υπάρχουν πλέον διάφοροι θεσμοί που έχουν τον ίδιο στόχο. Δεν αποκλείονται να προκύψουν προβλήματα συντονισμού».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *