ροή ειδήσεων

Αφάντου: Το who is who των επενδυτών που είναι "στο περίμενε"


Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Πολιτισμού ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Αφάντου Ρόδου δεν αλλάζει τα δεδομένα του έργου αξιοποίησης του ακινήτου συνολικού εμβαδού 1.615 στρεμμάτων στην Αφάντου της Ρόδου, απάντηση στο καίριο ερώτημα "πότε θα μπουν μπουλντόζες” δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα, η απόφαση Μπαλτά πρόσθεσε ένα ακόμη "κακό προηγούμενο” στο εγχείρημα της προσέλκυσης επενδυτών, με τον Μερκούριο Αγγελιάδη, επικεφαλής της M.A.Angeliades Inc. (μίας εκ των δύο σχημάτων που επιλέχθηκαν για το έργο) να δηλώνει στο Capital.gr ότι "η συμπεριφορά αυτή της κυβέρνησης αποτρέπει καθένα που θα ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα”.

"Συζητώντας με επιτυχημένους επιχειρηματίες, με πολλά χρήματα, Ελληνοαμερικανούς δεύτερης και τρίτης, με κοροϊδεύουν για την απόφασή μου” δήλωσε ο κ. Αγγελιάδης, ο οποίος μαζί με τον Κύπριο Νικολή Νικολαΐδη σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της Ριβιέρας της Μεσογείου.

Ωστόσο, έστω και ανύπαρκτη να ήταν η απόφαση Μπαλτά, οι δύο επενδυτές έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με την "ελληνική εξαίρεση”. Σχεδόν δύο χρόνια συμπληρώνονται από το καλοκαίρι του 2014 οπότε πλειοδότησαν στο διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν τις κατασκευαστικές εργασίες. Και έπεται συνέχεια, μιας και η επένδυση παραμένει στο στάδιο της υλοποίησης των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαβημάτων, της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος που θα επικυρώνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Ως αποτέλεσμα δεν είναι αβέβαιο εάν το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά.

Η ταυτότητα των επενδυτών

Ποιοι είναι όμως, οι επενδυτές που θα πρέπει να συγκρουστούν με την αρτηριοσκληρωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους;

Ο Μ. Αγγελιάδης, που έχει μεγάλη εμπειρία από τέτοιου είδους business, αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους ομογενείς της Αμερικής. Εγκατέλειψε το 1960, σε ηλικία 20 ετών, τη Σύμη για να πάει στις ΗΠΑ και ξεκίνησε τότε να εργάζεται σ’ ένα ελληνικών συμφερόντων εργοστάσιο. Τα τελευταία χρόνια, επισκέπτεται τακτικά τη Ρόδο και στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε στο διαγωνισμό για την Αφάντου.
"Δεν κάθισα πολύ, περίπου δύο μήνες, και στην συνέχεια πήγα και εργάσθηκα στην εταιρία "Argo Boat company" που κατασκεύαζαν βάρκες και ο ιδιοκτήτης τους ήταν συμπατριώτης μου από τη Σύμη" έχει αναφέρει σε συνέντευξή του. Το 1967 ίδρυσε με τον αδερφό του την εταιρεία A&T Construction που δραστηριοποιούνταν στις αναπαλαιώσεις σπιτιών και λίγα χρόνια αργότερα επεκτάθηκαν στην κατασκευή εστιατορίων. Το 1990 ίδρυσε την εταιρεία M.A. Angeliades, μέσω της οποίας συμμετείχε στο διαγωνισμό για την Αφάντου και η οποία την τελευταία εικοσαετία έχει αναλάβει ορισμένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα της Νέας Υόρκης.

Όσον αφορά τον Νικολή Νικολαϊδη, είναι επικεφαλής της Atlantica Hotels and Resorts που αποτελεί τον εκπρόσωπο της TUI travel στον ξενοδοχειακό κλάδο και διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα διαθέτει συνολικά 19 ξενοδοχεία, από τα οποία πέντε βρίσκονται στη Ρόδο, επτά στην Κρήτη, ένα στην Κέρκυρα και έξι στην Κω. Ο Κύπριος ξενοδόχος γνωρίζει καλά την αγορά της Ρόδου, όπου φέρεται να σχεδιάζει την υλοποίηση νέων μονάδων, ενώ από κοινού με την Μητρόπολη της Ρόδου έχει αναπτύξει, κατά το παρελθόν, φιλανθρωπικό έργο.

dimitris.delevegos@capital.g

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *