ροή ειδήσεων

ΕΚΑΣ: Σε 12 δόσεις θα κληθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι να επιστρέψουν το επίδομα


ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ


Να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι θα κληθούν περίπου 70.000 – 80.000 χιλιάδεςχαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι υποχρεούνται να επιστρέψουν αναδρομικά το ποσό του ΕΚΑΣ που τους καταβλήθηκε από το Δεκέμβριο του 2015 έως και τον τρέχοντα μήνα.


Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Εργασίας έχουν μπει οι χαμηλοσυνταξιούχοι τους οποίους αντιμετωπίζει ως «προνομιούχους» και αφού τους κόβει το ΕΚΑΣ, τους καλεί να επιστρέψουν και τα ποσά που πήραν το τελευταίο εξάμηνο.

Το «μαχαίρι» στο επίδομα θα επικυρωθεί με εγκύκλιο, η οποία θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε αυτή αναμένεται να ορίζεται ότι το ΕΚΑΣ θα κοπεί σε όσους λαμβάνουν από 664 ευρώ και πάνω και να ρυθμίζεται η επιστροφή σε 12 δόσεις.

Έτσι, η καταβολή θα διαρκέσει έως και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη πετσοκομμένες αποδοχές των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα έως και το 2015 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ ήταν όσοι είχαν ποσά από συντάξεις έως και 8.472,09 ευρώ, ενώ τώρα το ύψος του εισοδήματος από συντάξεις προκειμένου να λάβει κανείς το ΕΚΑΣ είναι 7.972 ευρώ. Επίσης το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα ήταν 15.380,90 ευρώ, ενώ τώρα τα 11.000 ευρώ.

Με βάση το νέο νόμο, από τις 13 Μαΐου 2016 και εφεξής, κανένας νέος συνταξιούχος δεν δικαιούται να λάβει το ΕΚΑΣ.

Σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας επεχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του «Το ΕΚΑΣ αποτελεί προνοιακή και όχι συνταξιοδοτική παροχή, η οποία δίνεται μετά από έλεγχο πόρων και επανακαθορίζεται ετησίως ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων.

Ο επανακαθορισμός γίνεται κάθε Ιούνιο, κατόπιν επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί επιδόματα σε πρώην δικαιούχους που έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η ίδια, πάγια διαδικασία θα εφαρμοστεί και φέτος. Η επιστροφή θα γίνει σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις με ισόποσο συμψηφιστικό υπολογισμό της σύνταξης.

Όσα τρομολαγνικά γράφτηκαν περί, δήθεν, δέσμευσης του ενός τρίτου της σύνταξης για το συμψηφισμό δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και διαδίδονται αποκλειστικά και μόνο για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *