ροή ειδήσεων

Ρόδος: Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, ο υφυπουργός Οικονομίας Α. Χαρίτσης


Την αισιοδοξία του ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, εξέφρασε χθες από τη Ρόδο ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης.
Μιλώντας στην 36η Ετήσια Συνάντηση της Επιτροπής Νησιών της Συνδιάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της ΕΕ, ο υφυπουργός τόνισε πως η αναγνώριση της νησιωτικότητας, η ύπαρξη μόνιμων φυσικών αδυναμιών στα νησιά, οδηγεί στην ανάγκη εφαρμογής διακριτών πολιτικών στήριξης, διαρκούς χαρακτήρα, που θα αντισταθμίζουν τις προκλήσεις και παράλληλα θα στοχεύουν στην αξιοποίηση των μοναδικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των νησιωτικών περιοχών.
«Οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης των νησιωτικών περιοχών», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι δίνεται μεγάλο βάρος σε εργαλεία χωρικής και τοπικής ανάπτυξης με τα οποία υλοποιούνται στοχευμένα μικρά και μεσαία έργα, σε πολλούς τομείς παρέμβασης (περιβάλλον, επιχειρηματικότητα, τουρισμός, υγεία, κοινωνικός αποκλεισμός, υποδομές κλπ), με σκοπό την αναβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού και την αλλαγή του αναπτυξιακού πεπρωμένου των νησιών, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Το ΕΣΠΑ δεν είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτουμε», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.
Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος με το κλείσιμο της αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη διευθέτησης του δημόσιου χρέους, θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς να συνεργαστούν με το Υπουργείο και να καταθέσουν ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με τα αναπτυξιακά και επενδυτικά τους σχέδια.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Με την υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να άρει τις συνέπειες που έχουν για τα νησιά, συγκεκριμένα μέτρα όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Ρόδου.
Ο κ. Χαρίτσης αναγνώρισε πως το πακέτο μέτρων της αξιολόγησης, περιλαμβάνει επώδυνες ρυθμίσεις που προκαλούν μεγάλες επιβαρύνσεις, για να προσθέσει ότι «το στοίχημα είναι ν’ ασκηθούν αναπτυξιακές πολιτικές για την άρση των συνεπειών αυτών».
Στόχος του υφυπουργού είναι ένα πλέγμα παρεμβάσεων σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, την Αυτοδιοίκηση και την ίδια την κοινωνία, ενώ ανακοίνωσε τη σταδιακή αύξηση – από φέτος – του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Πάντως σύμφωνα με τον υφυπουργό η μεγάλη μείωση του ΑΕΠ που σημειώθηκε στη χώρα μας τα τελευταία 8 χρόνια, έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση και ανακατανομή των πόρων που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να επανενταχθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις περιοχές του στόχου 1, ο υφυπουργός σημείωσε πως τα στοιχεία του ΑΕΠ βάσει των οποίων
διατίθενται οι πόροι, θα αναθεωρηθούν περί τα τέλη του χρόνου, φάνηκε όμως να αποκλείει την αναθεώρηση του ίδιου του προγράμματος.
«Η κρίση γενικά στην Ελλάδα και ειδικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει οδηγήσει σε κατακρήμνιση του ΑΕΠ, γεγονός που συντέλεσε ήδη στην αύξηση και την ανακατανομή των πόρων. Η αναθεώρηση που θα γίνει στο τέλος του 2016 θ’ αποτελέσει πηγή επιπλέον πόρων για τα προγράμματα, όμως η αναθεώρηση των προγραμμάτων θεωρώ ότι θα είναι επικίνδυνη για την οικονομία καθώς οι διαδικασίες θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες» κατέληξε.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *