ροή ειδήσεων

Η Οδύσσεια των προσφύγων μέσα από τον φακό οκτώ φωτογράφων


Την Οδύσσεια εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών αποτυπώνει η έκθεση φωτογραφίας «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί» που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Αλληλεγγύη -Solidarity Now στο κτίριο της Οδού Πειραιώς.

8 φωτογράφοι-φωτορεπόρτερ καταγράφουν με τον φακό τους τον τελευταίο χρόνο τη διαδρομή χιλιάδων προσφύγων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, και μέσω της Τουρκίας να περάσουν στην Ελλάδα για να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε κάποια χώρα της Ευρώπης.




Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους είναι οι: Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μουτάφης, Άγγελος Τζωρτζίνης, Enri Cenaj, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Ορέστης Σεφέρογλου και Χλόη Κριθαρά -Devienne.

Παρουσιάζονται 140 συγκλονιστικές φωτογραφίες που θέλουν να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Τρεις είναι οι ενότητες της έκθεσης, που δημιουργούν το σενάριο και αφηγούνται χρονολογικά το ταξίδι, με αρχή, μέση και τέλος: α) Είσοδος: Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος, Οινούσσες, β) Παραμονή: κέντρα κράτησης, κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, καταυλισμοί, πλατεία Βικτωρίας και γ) Έξοδος: Ειδομένη.





Οι φωτογράφοι Γιάννης Μπεχράκης, Άγγελος Τζωρτζίνης, Enri Cenaj και Ορέστης Σεφέρογλου μιλούν στην κάμερα του euronews για τα έργα τους, αλλά και για την προσφυγική κρίση. Δείτε τι μας είπαν στο βίντεο που ακολουθεί:



Πρόσφατα ο Γιάννης Μπεχράκης και ο Άλκης Κωνσταντινίδης έλαβαν το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία «Έκτακτη Επικαιρότητα» για την καταγραφή της μεταναστευτικής κρίσης. Ο Άγγελος Τζωρτζίνης κέρδισε πριν λίγες μέρες το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Επικαιρότητα» στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας της Sony.



Οι φωτογράφοι συλλέγουν εμπειρίες και τις μοιράζονται με τον κόσμο. Αποτυπώνουν την ωμή πραγματικότητα. Μόνο το 2015, περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας, με το όνειρο να συνεχίσουν την πορεία τους για κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Πέρα από τις φωτογραφικές μαρτυρίες, η έκθεση φιλοξενεί σκίτσα παιδιών και εφήβων, συγκεντρωμένα από τον Δημήτρη Σκλεπάρη, που αδυνατώντας να απαντήσουν και να περιγράψουν τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ζωγραφίζουν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν και στη Συρία, εισάγοντας τον επισκέπτη στο ταξίδι αυτής της έκθεσης. Παιδιά που μεγάλωσαν με φόντο τη βία, που ωρίμασαν απότομα, στιγματισμένα για πάντα τόσο συναισθηματικά όσο και εκφραστικά.



Παράλληλα, θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Refugee Highway» του σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη, με πρόσφυγες από τη Συρία, στη Ρόδο, την Κω, την Τήλο, τη Σάμο και τη Λέσβο. Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μεταδίδονται πραγματικά ηχητικά ντοκουμέντα, από στιγμές διάσωσης.



Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς διαρκεί μέχρι τις 29 Μαΐου.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *