ροή ειδήσεων

Πότε είναι χρήσιμα τα stents


Του καθηγητή Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού
Η πολυκεντρική μελέτη SYNTAX που δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος αυτού του χρόνου του επίσημου περιοδικού του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC) προκάλεσε συζητήσεις και απορίες διεθνώς αλλά ακόμη και στους αναγνώστες αυτής της στήλης.

Πρώτον, γιατί έδειξε ότι η οποιαδήποτε επέμβαση π.χ. εγχείρηση bypass ή αγγειοπλαστική (μπαλόνι) σε ασθενείς με εκτεταμένη στεφανιαία νόσο και των τριών αρτηριών δεν προφυλάσσει τον ασθενή από το έμφραγμα και μάλιστα το θανατηφόρο.

Δεύτερον, γιατί η αλόγιστη εμφύτευση του stent (μπαλόνι) όχι μόνο δεν προφυλάσσει αλλά αντίθετα αυξάνει πολύ την πιθανότητα θανατηφόρου εμφράγματος. Είναι εντυπωσιακό ότι οι άρρωστοι που χάθηκαν από έμφραγμα του μυοκαρδίου μέσα σε μια πενταετία από τότε που υποβλήθηκαν σε bypass ή αγγειοπλαστική (μπαλόνι με stent) ήταν εξαπλάσιοι στην ομάδα που είχε υποστεί αγγειοπλαστική συγκριτικά με εκείνους που είχαν χειρουργηθεί.

Η εγχείρηση bypass αντιμετωπίζει με παράκαμψη όχι μόνο τις μεγάλες στενώσεις (βουλώματα) των στεφανιαίων αρτηριών αλλά και τις μικρές στενώσεις οι οποίες είναι οι πλέον επικίνδυνες για τη δημιουργία εμφράγματος μυοκαρδίου. Γι' αυτό είναι προτιμότερη για ασθενείς με στενώσεις άνω των 2 σε αριθμό.

Αντίθετα η αγγειοπλαστική εξαλείφει μόνο τις μεγάλες στενώσεις και όχι τις μικρές οι οποίες είναι οι πλέον επικίνδυνες και μάλιστα πολλές φορές δεν φαίνονται ούτε με την κλασική στεφανιαιογραφία.

Αλλά πέραν τούτου, και αυτό καθεαυτό το stent έστω και σε μικρό ποσοστό αρρώστων μπορεί να θρομβωθεί και να προκαλέσει θανατηφόρο έμφραγμα. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε οι ασθενείς υποχρεώνονται να παίρνουν τουλάχιστον για έναν χρόνο αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, δηλαδή φάρμακα που αντιστρατεύονται τη δημιουργία θρόμβου μέσα στο stent.

Αλλωστε οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν να εμφυτευθεί το stent στον άρρωστο με έμφραγμα του μυοκαρδίου μόνο σε μία αρτηρία και συγκεκριμένα στη βλάβη που προκάλεσε το έμφραγμα: μόνο σε αυτή την αρτηρία και όχι όπου υπάρχουν στενώσεις ή στις άλλες στεφανιαίες αρτηρίες.

Στην Αμερική, η παράβλεψη της εφαρμογής των κατευθυντηρίων οδηγιών πέραν του ότι συνιστά ποινικό αδίκημα για τον γιατρό, σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί στην αφαίρεση του ιατρικού του διπλώματος.

Κατά συνέπεια οι απόλυτες ενδείξεις εμφύτευσης των stents είναι το έμφραγμα και η προεμφραγματική (ασταθής) στηθάγχη.

Αλήθεια, το υπουργείο Υγείας γνωρίζει τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα;

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/5/16 21:32

    δηλαδη καπιος που εκανε stent στην δεξια αρτηρια,δεν θα επρεπε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *