ροή ειδήσεων

Τα προκλητικά προνόμια των «300» στην Ελλάδα της κρίσης


Φόροι, χαράτσια, εισφορές, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, χρέη, απογοήτευση και απόγνωση.
Είναι λίγες μόνο από τις λέξεις που περιγράφουν την ζωή του μέσου ελληνικού νοικοκυριού.


Είναι λέξεις που δομούν πλέον κάθε πρόταση στις καθημερινές συζητήσεις των πολιτών που βάζουν συνεχώς πλάτη για να βγει η χώρα από την κρίση αλλά ακούν κάθε κυβέρνηση να τους ζητά επιπρόσθετες θυσίες.

Οι λέξεις που περιγράφουν την ζοφερή πραγματικότητα και το ακόμα πιο θολό και ανέλπιδο μέλλον. Αν οι σημερινοί 40άρηδες συντηρούν με εξαιρετική δυσκολία τις οικογένειές τους, πως θα είναι η κοινωνία όταν τα δικά τους παιδιά κληθούν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους;

Την ίδια ώρα ωστόσο στο κέντρο της Αθήνας εξακολουθεί να λειτουργεί μια «όαση» για λίγους. Η Βουλή σαν μια offshore εταιρεία εξακολουθεί να παρέχει προκλητικά προνόμια και υψηλούς μισθούς στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Οι βουλευτές που ψηφίζουν τα «αιματηρά» μέτρα για τους άλλους, διατηρούν για τους εαυτούς τους αφορολόγητη αποζημίωση άνω των 5.000 ευρώ το μήνα, επιδόματα αρκετών χιλιάδων ευρώ, δωρεάν ΙΧ, τσάπα αεροπορικά εισιτήρια κ.α.

Οι «εθνοπατέρες» που πρόσφατα αποφάσισαν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την δημιουργία «κόφτη» δημόσιων δαπανών, φρόντισαν να αφήσουν σχεδόν απείραχτο τον δικό τους «προνομιακό παράδεισο».

Τι απολαμβάνει όμως ένας Έλληνας βουλευτής και πόσο κοστίζουν οι 300 στους Έλληνες φορολογούμενους;

Η μηνιαία βουλευτική αποζημίωση μετά και την τελευταία περικοπή από τον νυν πρόεδρο της βουλής Νίκο Βούτση ανέρχεται σε περίπου 5.200 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται τα ποσά που κάθε βουλευτής εισπράττει από την συμμετοχή στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Κάθε συμμετοχή πληρώνεται με 75 ευρώ που σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα μπορεί να βγει ποσό από 700 έως 1000 ευρώ έξτρα εισόδημα. Οι περισσότεροι δε εισέρχονται στην αίθουσα των συνεδριάσεων των επιτροπών μόνο για να υπογράψουν το παρουσιολόγιο και στην συνέχεια αποχωρούν.

Το άθροισα των παραπάνω ποσών διαμορφώνει ένα μέρος μόνο από τα βουλευτικά εισοδήματα τα οποία φορολογούνται σε ποσοστό μόλις 25%-35%!

Κατά μέσο όρο κάθε βουλευτής λαμβάνει το χρόνο περίπου 93.000 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση, αποζημίωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και διάφορα «χρυσά» επιδόματα. Για το συγκεκριμένο ποσό πληρώνει φόρο περίπου 5.500 ευρώ! Λιγότερα δηλαδή από όσα θα κληθεί να πληρώσει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ μετά την περαιτέρω περικοπή του αφορολόγητου ορίου.

Εκτός αυτών, στο χέρι ο κάθε βουλευτής εισπράττει και το επίδομα οργάνωσης γραφείου. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια , το ποσό που λαμβάνει στο χέρι κυμαίνεται από 738,88 ευρώ έως 923,74 ευρώ. Επίσης, σε κάθε βουλευτή εκτός από το ΙΧ που παρέχεται δωρεάν δίνεται και το επίδομα κίνησης που κυμαίνεται από 291 ευρώ έως 648 ευρώ ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής περιφέρειας. Σαν να μην έφτανε αυτό με πρόσφατη απόφαση οι διελεύσεις από διόδια δεν θα επιβαρύνουν την βουλευτική τσέπη, αλλά την Βουλή και άρα τον Έλληνα φορολογούμενο. Επιπροσθέτως, ο κάθε βουλευτής λαμβάνει 909,31 ευρώ το μήνα για έξοδα ταχυδρομείου!

του Γιάννη Παπαδημητρίου

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Και γιατί να μην τα απολαμβάνουν;;;; Ας είναι καλά οι "βλάκες" που τους ψηφίζουν.
    Χρόνια τώρα ψηφίζουν "μαλάκες" "προδότες", "διεφθαρμένους", "καραγκιόζηδες" και "ψεύτες" πολιτικούς και κόμματα και ξανά τους ίδιους θα ψηφίσουν και πάμε αν θέλεις στοίχημα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *