ροή ειδήσεων

Στις 10.000 τα κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών καθημερινά


Με καταιγιστικό ρυθμό πολλαπλασιάζονται τις τελευταίους μήνες τα κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών
για χρέη προς s το Δημόσιο, που κατά μέσον όρο φθάνουν τις 10.000 την ημέρα.

Πρόκειται για την πιο μαζική αποστολή κατασχετηρίων που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, μια τάση που συμβαδίζει και με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που έχουν φτάσει τα 87 δισ. ευρώ.

Τις μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ευνοεί και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αποστολής τους, μέσα από το Μητρώο των Καταθέσεων, που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ο καταθέτης σε όλες τις τράπεζες. Μεγάλο μέρος των κατασχετηρίων που αποστέλλεται παραμένει ανεκτέλεστο, καθώς πολλοί καταθέτες διατηρούν στους λογαριασμούς τους πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που ορίζει η εντολή κατάσχεσης, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ακόμη και μηδενικό υπόλοιπο.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ο αριθμός των κατασχέσεων που τελικά, εκτελείται, υπολείπεται κατά πολύ των εντολών για κατάσχεση που καταφθάνουν καθημερινά, με αποτέλεσμα πολύ μικρό μέρος των αιτημάτων κατάσχεσης να εκτελείται.

Είναι χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των κατασχέσεων που εκτελέστηκε έφτασε τον Μάρτιο στις 8.000 από 22.000 τον Φεβρουάριο και 15.000 τον Ιανουάριο. Πρόκειται για εκτόξευση των κατασχέσεων, με δεδομένο ότι ο αριθμός ήταν μόλις 1.700 τον Νοέμβριο και 1.800 τον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο αυξήθηκαν στις 7.600 και το Δεκέμβριο στις 22.000. Παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός καταθετών διατηρεί στον τραπεζικό του λογαριασμό λιγότερα από 1.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των κατασχέσεων που εκτελείται (97%) αντλεί χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν υπόλοιπα κάτω των 3.000 ευρώ.

Αυτό το γεγονός είναι ενδεικτικό της τραγικής υποχώρησης των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν τον Φεβρουάριο στα 121,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα χρήματα που κατάσχει το Δημόσιο να προέρχονται από μικρό κατ αθετεί. Υπενθυμίζεται ότι ακατάσχετος είναι ένας λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός, και μέχρι του ορίου των 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1,500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% των χρημάτων, δηλαδή έως τα 250 ευρώ, ενώ οποιοδήποτε ποσό από τα 1.500 ευρώ και πάνω μπορεί να κατασχεθεί εξ ολοκλήρου.

Μεταξύ των φορέων που πρωτοστατούν σε μαζικές κατασχέσει είναι εκτός από την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Δήμοι, που στέλνουν κατασχετήρια ακόμη και για μικροποσά. Το Δημόσιο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμού κάθε καταθέτη και μπορεί να κατάσχει κάθε ποσό, με εξαίρεση τους μισθοδοτικούς και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς.

πηγή: dikaiologitika.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *